Gündem

Ekinoks nedir? Ekinoks ne zaman olur?

Abone Ol

Haber- Atila Göker

Yılda iki kez, ilkbahar ve sonbaharda yaşanan ekinoks, gece ile gündüzün eşit anlamına geliyor. 23 Eylül'den sonra Kuzey Yarımküre'de yaz mevsimi sona erer ve sonbaharın başlangıcını işaret eder. Peki, 23 Eylül ekinoksu nedir, neler olur? İşte 23 Eylül ekinoksu hakkında detaylar...

EKİNOKS NEDİR?

Bu tarihte, Kuzey Yarımküre'de geceler gündüzlerden daha uzun olmaya başlar ve kış mevsimi yaklaşmış olur. Tersine, Güney Yarımküre'de ise bu ekinoks, baharın başlangıcını simgeler ve gündüz süreleri gecelerden daha uzun olur.

Ekinoks sırasında, Güneş'in ışınları Dünya'nın Ekvatoru'na dik olarak gelir. Bu nedenle, ekvator boyunca gündüz ve gece süresi tam olarak 12'şer saat olur. Bu süreler, ekvatorun kuzeyine ve güneyine doğru gidildikçe değişkenlik gösterebilir, ama ekinoks günlerinde bu farklılıklar minimuma iner. 23 Eylül'deki Güz Ekinoksu, gece ile gündüz süresinin eşitlendiği ve Kuzey Yarımküre için kış mevsiminin yaklaşmakta olduğu bir zamanı temsil eder.

Ekinoks tarihleri şu şekildedir:

  • 23 Eylül (Ekinoks): Gün ve gece eşit uzunluktadır. Kuzey yarımkürede yaz sona erer, sonbahar başlar. Güney yarımkürede ise ilkbahara geçiş olur.
  • 21 Mart (Ekinoks): Gün ve gece eşit uzunluktadır. Kuzey yarımkürede ilkbahar başlar, güney yarımkürede ise sonbahar başlar.
  • 21 Haziran (Yengeç Ekinoksu): Yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesinin yaşandığı zamana yengeç ekinoksu denir. Diğer adıyla Yaz Gündönümü olarak bilinir. Kuzey yarımkürede yaz başlar, güney yarımkürede ise kış başlar.
  • 21 Aralık (Oğlak Ekinoksu): 21 Aralık'ta yılın en uzun gecesi yaşanır. Güneş ışınları Oğlak Dönencesi'ne dik açı ile gelir ve bu tarihte güney yarımkürede yaz, kuzey yarımkürede ise kış başlar.