Engelliler 20 bin atama istiyor!

Engelli Kamu Personel Seçme Sınavına girerek yüksek puanlar alan ve uzun zamandır atama bekleyen engelliler taleplerini kamuoyuna duyurmak amacıyla Aile ve Sosyal Hizmetle...

Abone Ol

Engelli Kamu Personel Seçme Sınavına girerek yüksek puanlar alan ve uzun zamandır atama bekleyen engelliler taleplerini kamuoyuna duyurmak amacıyla Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı önünde kitlesel bir basın açıklaması yaptı. Engelliler Konfederasyonu Başkanı Mustafa Özsaygı, engellileri yoksulluktan kurtarmak ve evlerine ekmek götürebilmeleri için acil ve tartışmasız olarak 20 bin kamu personeli ataması yapılması gerektiğini belirterek, “Ayrıca kamudaki engelli istihdam kotasının yüzde 6’ya çıkarılması gerekmektedir” dedi.

Engelliler Konfederasyonu Başkanı Mustafa Özsaygı, “Artık duyun sesimizi, bizlere verdiğiniz sözleri lütfen yerine getirin” diyerek, “En temel hakkımız olan boş kadrolara atamalarımızı yapın. Atama beklerken bir kez daha hayal kırıklığına uğramak istemiyoruz. Ülkemizde engellilerin yüzde 77’si yoksullukla karşı karşıyadır. Engellileri yoksulluktan kurtarmak ve evlerine ekmek götürebilmeleri için acil ve tartışmasız olarak 20 bin kamu personeli ataması yapılmalıdır” ifadelerini kullandı. 

“ENGELLİLER HAK KAYIPLARINA UĞRUYOR”

Özsaygı, 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 30. maddesi gereği kamu iş yerlerinde çalışanların yüzde 4’ü kadar işçi kadrosunda, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 53. maddesi gereği ise çalışanların yüzde 3’ü kadar memur kadrosunda engelli personel çalıştırmanın yasal zorunluluk olduğunu belirtti.

Özsaygı açıklamasına şöyle devam etti:

“Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın 2021/Eylül dönemi verilerine göre kamuda memur ve sözleşmeli personel kadrosunda toplam 3 milyon 516 bin 538 kişi çalışmaktadır. Bu rakamlara göre kamuda memur ve sözleşmeli kadrosunda en az 105 bin 496 engelli personel çalıştırılması gerekirken istihdam edilen engelli personel sayısı 63 bin 87’dir. Ülke yönetiminin en üst noktasının açıkladığı bu veriler atama bekleyen engellilere nasıl bir haksızlık yapıldığını ortaya koymaktadır.

Ülke yöneticilerinin defalarca söz vermelerine rağmen asgari düzeyde bile engelli memur ataması yapılmamıştır. Son Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavına (EKPSS) 95 Bin engelli kişi girmiş ve atama beklemektedir. Yaşamın birçok alanında olduğu gibi bu alanda da biz engelliler hak kayıplarına uğramaktayız. Çalışma hakkını kullanmayan engellilerin hiçbir temel ihtiyacını karşılayamayacağını onun için çalışma hakkının en temel haklardan birisi olduğunu ilgililerle yaptığımız bütün görüşmelerimizde ısrarla vurguladık. Yapılacak engelli atamasının en az 20 bin olması gerektiğini ve bu konunun geçiştirilecek bir konu olmadığını belirtik.”

“DAHA KAÇ ENGELLİNİN İNTİHAR ETMESİ BEKLENMEKTEDİR”

“Biz engelli bireylerin insan ve yurttaş onuruna yaraşır bir yaşam sürmemizin en önemli şartlarından birisi çalışma hakkımızdır. Çalışma hakkını kullanamayan bizler öncelikle evimize ekmek götürememekte, kendimizin, eşimizin, çocuklarımızın karnını dahi doyuramamakta, sosyal güvenlik ve emeklilik başta olmak üzere birçok hakkı kullanmaktan mahrum kalmaktayız. 

Gıda başta olmak üzere bütün temel ihtiyaç malzemelerinde resmi rakamlarla bile enflasyonun yüzde 100’den fazla arttığı ülkemizde, çalışma hakkı verilmeyen engelli kişilere iktidar yetkilileri; “Sen temel ihtiyaçlarını bin 124 TL engelli aylığıyla karşıla” demektedir. Fakat insanların zorunlu ve en temel ihtiyaçlarını engelli aylığıyla karşılamalarının mümkün olmadığını 15 gün önce Aydın’da intihar eden Rafet Ay’dan biliyoruz. İktidar yoksulluktan, işsizlikten, ihtiyaçlarını karşılayamamaktan dolayı daha kaç engellinin intihar etmesini, yaşamına son vermesini beklemektedir. Yaşananları kelimelerle anlatmamız mümkün değildir. Ülkemizde engellilerin insan onuruna yaraşır bir yaşam sürme olanağından uzak olduğu ortadadır.”

“TALEBİMİZ ÇOK SADE, NET VE TEMEL HAKTIR!”

“Anayasamızın 10. ve 90. maddesi, Engelliler Hakkında Kanunun 14. maddesi, Birleşmiş Milletler Engelli Haklarına İlişkin Sözleşmenin 27. maddesi ve engelli haklarına ilişkin diğer tüm mevzuat gereğince engellilerin çalışma hakları tanınmalı ve devlet yöneticileri tarafından bunun gereği yerine getirilmelidir. Artık duyun sesimizi, bizlere verdiğiniz sözleri lütfen yerine getirin. En temel hakkımız olan boş kadrolara atamalarımızı yapın. Atama beklerken bir kez daha hayal kırıklığına uğramak istemiyoruz. Ülkemizde engellilerin yüzde 77’si yoksullukla karşı karşıyadır.  Engellileri yoksulluktan kurtarmak ve evlerine ekmek götürebilmeleri için acil ve tartışmasız olarak 20 bin kamu personeli ataması yapılması ve kamudaki engelli istihdam kotasının yüzde 6’ya çıkarılması gerekmektedir. Talebimiz çok sade, net ve temel haktır!” (Eyüp SARİ)