Editör: TE Bilisim
Haber: Kadir Gürhan
Gazete Sahipleri ve Temsilcileri Bölge Toplatıları kapsamında Ankara’da gazete sahipleri ile bir araya gelen Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Cavit Erkılınç, gazete sahiplerinden yeni basın yasasını desteklemeleri çağrısında bulundu. İnternet yasasının mutlaka çıkması gerektiğini söyleyen Erkılınç, “Bu yeni yasa basına can suyu olacak, basına değer katacak. Bu yasa ile geleneksel basın daha güçlü bir şekilde hayatına devam edecek. Dijital yeni döneme kendimizi uyarlamamız gerekir, yoksa yok olmamız kaçınılmaz olacak” dedi.
Gazete sahiplerine ‘Hepimiz aynı gemideyiz’ diyen Erkılınç, batarsak birlikte batacaklarını söyledi. Basın İlan Kurumu’nun hiçbir gazetenin hamisi olmadığını belirten Erkılınç, “Gazeteleri gerçekten denetlemeye kalkarsak elimizde 60 gazete kalır. Birçok kişi doğru düzgün baskı bile yapmıyor. Baskı yapan arkadaşlar varsa kendilerini tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı. Ankara’da düzenlenen toplantıya, Bartın, Bolu, Çankırı, Karabük, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir, Yozgat ve Zonguldak’tan gazete sahipleri katıldı.
“NİTELİKLİ GAZETECİLİĞE ÖNEM VERİN”
Kamu kaynaklarının verimli ve doğru kullanımın önemine vurgu yapan Erkılınç, Kamu kurumlarının, görünürlüğü her geçen gün azalan gazetelere ilan vermekten imtina eder hale geldiğini, bundan işini iyi yapan gazetelerin de zarar gördüğünü söyledi. Erkılınç, “ “Ne acıdır ki halen ‘resmi ilan almak için ne yapmamız lazım’ şeklinde arayanlar oluyor. Ortada gazete yok, sadece tek bir derdi var ilan almak. Sorsan ‘kamu görevi yapıyorum’ diyecek” diyen Erkılınç, nitelikli gazetecilik yapmayan ve resmi ilandan başka geliri olmayan gazetelerin artık yaşama şansının kalmadığının altını çizdi.
“NEYE KARŞI ÇIKTIĞINIZIN FARKINDA MISINIZ?”
Teknolojinin anlık enformasyona imkan tanıdığını ve dolayısıyla ertesi güne kalan haberlerin ilgi çekmediğini anlatan Erkılınç, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Bugün günde 70-80 milyon tık alan internet haber siteleri var. Siz diyebilir misiniz onlar gazetecilik yapmıyor. Aralarında çok çok iyileri var. Zaten bizim kast ettiklerimiz onlar. Bize bağlı tüm gazetelerimizin internet siteleri var. Bunların tamamının her anlamda ciddi bir altyapı hazırlığı ile yayıncılık yapmasını arzuluyoruz. Kağıt yok, kalıp yok, boya yok, film yok, baskı derdi yok, dağıtım derdi yok. Buna karşın süreli yayın sayılmışsınız ve resmi ilan yayınlıyorsunuz. İçinizde bu yasaya karşı çıkanlarınız varsa neye kaşı çıktığının farkında mı.”
“YASA HAKKINDA YANLIŞ DEZENFORMASYON ÜRETİLİYOR”
Erkılınç, “Kimi insanlar yerel gazetelerin kapatılacağı algısını yaratıyor. Açık söylüyorum; bunu ortaya atanlar, sizlerin sırtında kurdukları tahtlarının yıkılmasını ve küçük iktidarlarını kaybetmeyi istemeyenlerdir. Her şeyden önce Anayasa var. Ona gelinceye kadar kanun, ‘resmi ilanların yayın mecrası gazetedir’ diyor. Şimdi yanına internet sitesi geliyor. Mümkün olabilir mi gelip gazeteyi kapatmak. Kimin haddinedir. Bu dezenformasyonu üretenler, öncelikle ellerimizden kayıp giden 4 bin adet icra ilanının muhasebesini yapacak”
“GAZETELERİMİZİ YAŞATMA MÜCADELEMİZ KARARLILIKLA SÜRECEK”
Hattatların matbaanın gelişini, radyonun televizyonun gelişini nasıl engelleyemediyse gazetelerin de internet sitelerinin gelişini engelleyemeyeceğinin altını çizen Erkılınç, konuşmasını şöyle tamamladı: “Doğal seleksiyon denilen bir olay var. Yaşam mücadelesi sırasında canlıların genetik yapısında değişim olmaksızın farklılaşması. Bizim burada tam olarak bahsettiğimiz de budur. Gazetelerimizin geninde haber, yani gazetecilik var. Meslek sürecek, sadece mecra sayısı gerçek manada ikiye çıkacak. Karşımıza çıkanı engelleyemeyiz, karşısında duramayız. Hayatın olağan akışına karşı durmak yerine gerçeği kabulleniyor ve gazetelerimizi hem fiziki hem de dijital ortamda yaşatmak için uğraşıyoruz. Tüm yaptığımız bundan ibarettir. Dolayısıyla gazetelerimizi yaşatma mücadelemiz kararlılıkla sürecek.” Erkılınç’ın konuşmasının ardından gazete sahipleri ve temsilcileri söz alarak görüşlerini ifade etti.
Yorumlar