CHP’nin 81 il başkanından Gülşah Durbay’a 'destek' açıklaması CHP’nin 81 il başkanından Gülşah Durbay’a 'destek' açıklaması

Türkiye'yi olimpiyatlarda temsil eden ilk kadın milli atlet Ayşe Üner Ulupınar hayatını kaybetti. Peki, Eski Milli Atlet Ayşe Üner Ulupınar kimdir, neden öldü? Sorularının cevapları haberimizde...

Türkiye'yi 1948 Olimpiyatları'nda temsil eden ilk kadın milli atlet Ayşe Üner Ulupınar'ın vefat haberi, yazar ve seslendirme sanatçısı Yekta Kopan tarafından duyuruldu.

Ayşe Üner Ulupınar kimdir?

Asıl adı Ayşe Üner Teoman olan Ayşe Üner Ulupınar 10 Ekim 1932’de Ankara’da doğdu. Galatasaraylı futbolcu Ali Teoman’ın kızı olan sporcu atletizme 1947'de 16 yaşında Ankara Kız Lisesi’nde okurken başladı.

Ayşe Üner

Ankara 19 Mayıs Stadyumu’nda koşular yaparak kendini geliştirdi. Öğretmeninin yönlendirmesiyle Gül Kupası’na katıldı ve Türkiye rekoru kırdı.  Londra 1948 Olimpiyatları’na Türkiye’den giden 68 sporcu arasındaki tek kadın oldu ve 100 metrede 13.6 saniyelik derecesiyle kendi serisinde dördüncülüğü elde etti ve elendi. Olimpiyatlarda yarışan ilk Türk kadın atlet unvanını kazandı. Galatasaray forması ile yarışmalara katılan Üner, 1951 yılında çalışma zorlukları ve antrenör yokluğu nedeniyle atletizmi bıraktı.

Muhabir: Buse Sarı