Etimesgut Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleşen “Meme Kanserinde Erken Teşhis Hayat Kurtarır” konulu sempozyuma Başkan Yardımcısı Ebru Keyvan, Dr. Deniz Akdeniz Topçu, İlçe Sağlık Müdürlüğü Yöneticileri, İlçe Sağlık Müdürlüğünde görev yapan Ebe Hemşire Esin Hanım ve Etimesgut Belediyesi çalışanları katılım sağladı.  

Meme Kanseri Farkındalığı 3

Konuşmacı olarak katılan Dr. Deniz Akdeniz Topçu,” Öncelikle katılım sağlayan Sayın Başkanımız Ebru Hanım’a ve onun nezdinde tüm katılımcı hanımefendilere teşekkür ediyorum. Bu gün burada sizlere anlatacağımız her şeyi ailelerinize, komşularınıza anlatın. Çünkü bu konuda ne kadar çok kişiye ulaşırsak o kadar çok hayat kurtarma imkanımız olur. Bizler farkındalık yaratmak için buradayız. Tüm kanser türlerinde erken teşhis, tedavinin başarısı ve sağlığın yeniden kazanılması için en önemli faktördür. Kanserin erken teşhisi için kişinin herhangi bir yakınması olmasa dahi düzenli olarak kanser tarama testleri yaptırması çok önemlidir. Tarama testleri demişken, KETEM’den bahsetmek istiyorum.  Ketem; Kanser erken teşhis, tarama ve eğitim merkezidir. Toplamda 15 adet Ketem tarama merkezimiz bulunmaktadır. Bunlardan iki tanesi Etimesgut’ta diğer 13 tanesi ise farklı ilçelerimizde hizmet vermektedir.

Başkentli çiftçiler Antep fıstığı için aşılama desteği bekliyor Başkentli çiftçiler Antep fıstığı için aşılama desteği bekliyor

Meme Kanseri Farkındalığı 2

Meme kanserinde farkındalık çok önemli. Elle yoklayıp kendinizi tanıyın ve ayda bir kez kendinizi muayene edin. İnanın erken teşhis hayatınızı kurtarır. Çünkü kadınlarımızda en çok görülen kanser türü meme kanseridir. Ekim ayı bizler için meme kanseri farkındalık ayı! Halk Sağlığı olarak bütün derdimiz siz hasta olmadan sizlere yardımcı olabilmek. Hastalığın pek çok açıdan belirli evleri vardır. Umarım son evreye gelmeden bir şeyleri fark edebiliriz. Özellikle kişiye yönelik önlemlerde dikkatli olmalısınız. Dengeli beslenme, erken teşhis, kişisel hijyen gibi… Mesela el yıkama konusunda toplum olarak eksiklerimiz var. Aranızdan kaç kişi tuvalete girmeden elini yıkar? Tuvalete girmeden el yıkamanız gerekiyor. Çünkü erkeklere göre fizyolojik olarak daha kolay enfeksiyon hastalıklarına yakalanabilmekteyiz. Bu sebeple kişisel temizliğimize daha çok dikkat etmek zorundayız. Sadece doğru el yıkamak bile emin olun hastalıkların yüzde sekseninden sizleri korumaktadır” dedi. 

Deniz hanımın sunumunun ardından İlçe Sağlık Müdürlüğünde görev yapmakta olan Ebe Hemşire Esin Hanım, kürsüye çıkarak uygulamalı bir şekilde yanında getirdiği cansız model üzerinde erken teşhis elle muayene yöntemini gösterdi. 

Esin Hanım, ”Herkese merhaba, ben İlçe Sağlık Müdürlüğünde ebe hemşire olarak görev yapmaktayım. Şimdi kanser dediğimizde herkes bunu bir ürkütücü hastalık gibi görüyor ama değil! Neden değil? Çünkü erken teşhis edilirse değil! Hücreler birleşiyor dokuları oluşturuyor, dokular birleşiyor organları, organlar birleşiyor vücudumuzu oluşturuyor. Vücuttaki tüm parçalarda sistematik bir şekilde çalışıyor. Ama ne oluyor bazı etmenlerle yani sigara kullanmak, spor yapmamak, beslenme bozukluğu gibi nedenlerle yaşın ilerlemesi ile bazı değişiklikler olabiliyor ve kansere sebep verebiliyorlar. Bundan korunmak için kendi kendimizin doktoru olalım. Vücudumuzu iyi tanıyalım.” ifadelerini kullandı. 

Esin Hanım konuşmasının ardından cansız model üzerinde uygulamalı olarak kadınların ne yapmaları gerektiğine dair önemli yöntemleri gösterdi.

Meme Kanseri Farkındalığı 4

“Personellerimiz için Gerekli Görülen Tüm İşlemleri Gerçekleştireceğim!”

Sunum yapan Deniz ve Esin Hanımın ardından Başkan Yardımcısı Ebru Keyvan, “Gelen arkadaşlara yürekten teşekkür ediyorum. Özellikle menapozdan sonra çoğu kadınımızın karşılaştığı bir durum. Lütfen kendi kontrolünüzü sağlayın. Çünkü bu çok önemli bir şey! Herkes kendi kontrolünü yapsın ve herhangi bir durumda ben gerekli Sağlık Birimleri ile bir protokol yaparak kendi personellerimizin çabucak randevu alması ve tedavi görmeleri için gerekli işlemlerin gerçekleştirilmesini sağlayacağım ”ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Merkezi