Faruk Beşer, internette en çok araştırılan isimler arasında yer alıyor. Yurttaşlar, "Faruk Beşer kimdir?  Faruk Beşer hangi cemaatten? Faruk Beşer nereli, kaç yaşında? Faruk Beşer ne mezunu? Faruk Beşer evli mi" sorularına yanıt arıyor. Peki, Faruk Beşer kimdir?  Faruk Beşer hangi cemaatten? Faruk Beşer nereli, kaç yaşında? Faruk Beşer ne mezunu? Faruk Beşer evli mi? İşte tüm merak edilenler...

Faruk Beşer

FARUK BEŞER KİMDİR?

Faruk Beşer, ilahiyatçıdır. Beşer 14 Ocak 2024 tarihinde hayatını kaybetmiştir. 

Faruk Beşer 4

FARUK BEŞER HANGİ CEMAATTEN?

Faruk Beşer'in Fethullah Gülen'i müçtehit olduğunu ileri sürüp kendisini ilim kaynağı olarak gördüğünü açıkça ifade ettiği de iddia edilmektedir. 

Prof. Dr. Faruk Beşer, Türkiye'deki bazı tarikatların Bâtınî görüşte olmasına rağmen kendilerini Ehl-i Sünnet olarak gösterdiklerini, bugünün bazı Selefîlerin bile böyle mutasavvıflardan daha fazla Ehl-i Sünnet'e yakın olduğunu ileri sürer. Görüşlerinin her zaman tartışmaya açık olduğunu, ona teşekkür edenlerden çok hatalarına işaret edenlere sevindiğini ifade eder.“

Senedi zayıf hadislerin görüşlerine münasip olması hâlinde tarikatların hepsi tarafından öne sürüldüğü, mesela Allah'tan İslâm peygamberine hitap şeklinde olan "Sen olmasaydın, sen olmasaydın felekleri de, melekleri de yaratmazdım" sözünün hadis-i kudsî olarak nakledildiği, bu ve buna benzer sözlerin hadis olup olmadığının hadis senetleri zayıf veya eksik olduğundan hadis âlimlerince mevdu, yani uydurma olarak vasıflandırıldıklarına işaret edenler arasındadır. Buna rağmen Türkiye'deki hocaların çoğunun, tarikat erbabının hepsinin bu ve buna benzer sözleri geçerli hadismiş gibi vaazlarında zikrettiğinden şikâyetçidir. Ancak bu konu, genel olarak İslâm âlimleriyle mutasavvıflar arasındaki genel bir tartışma konusudur.

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Engin Polat'ın tahliyesine itiraz etti İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Engin Polat'ın tahliyesine itiraz etti

FARUK BEŞER NERELİ?

Faruk Beşer'in memleketi Trabzon'dur. 

Faruk Beşer 3

FARUK BEŞER KAÇ YAŞINDA?

Faruk Beşer, 72 yaşında vefat etti. 

Faruk Beşer 2

FARUK BEŞER NE MEZUNU?

Prof. Dr. Faruk Beşer, 1952 yılında Trabzon’da doğdu. İlkokulu Trabzon’da, ortaokulu İzmit İmam-Hatip Okulu’nda, liseyi ise Yozgat İmam-Hatip Lisesi’nde tamamladı. 1978 yılında Atatürk Üniversitesi İslâmî İlimler Fakültesi’nden mezun olan Beşer, 1985 yılında İslâm Hukuku dalında “İslâm’da Sosyal Güvenlik” adlı teziyle doktor unvanını aldı.

Prof. Dr. Faruk Beşer, kariyerine Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı olarak çeşitli görevlerde bulunarak başladı. Daha sonra İslam Araştırmaları Vakfı (İSAV) ilmî sekreterliğinde çalıştı ve 1986-1993 yılları arasında İlmî Araştırmalar Merkezi’nde kurucu müdür olarak görev aldı. Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yaparken Mukayeseli İslâm Hukuku ve İslâm Milletler Hukuku dersleri verdi.

1994 yılında Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ne öğretim üyesi olarak atanan Prof. Dr. Faruk Beşer, 1994 yılında İslâm Hukuku Anabilim Dalı’nda doçent, 2000 yılında ise profesör unvanını aldı. Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde İslâm Hukuku Anabilim Dalı Başkanlığı görevini sürdüren Beşer, aynı zamanda dekan yardımcılığı da yaptı.

Amerika’da University of Pittsburgh’ta 6 ay süreyle “Visiting Professor” olarak görev yapan Prof. Dr. Faruk Beşer, ilahiyat alanındaki katkılarıyla tanınan ve saygı gören bir isim olarak biliniyordu. Kendisi, öğrencilerine ve alanındaki çalışmalara büyük bir özveri ile hizmet etmiş bir akademisyendi. 2024 yılında vefat eden Prof. Dr. Faruk Beşer, Türkiye’nin ilahiyat camiasında büyük bir boşluğun oluşmasına neden oldu.

Kaynak: Haber Merkezi