Foto Galeri

Yılbaşı mezeleri : En güzel yılbaşı mezeleri tarifi

Yılbaşına sayılı günler kala okuyucularımız için en güzel mezelerin tariflerini sıraladık. Sevdiklerinizle lezzetli bir tadla girmenizi sağlayacak meze tarifleri. Şimdiden tüm okuyucularımıza afiyet olsun.

Abone Ol

Meze denildiğinde ilk akla gelen haydaridir elbet. Her zaman sofralarda kendine yer bulan haydariyi, yılbaşı menülerinden de eksik etmiyoruz. Yoğurt, sarımsak ve naneyle hazırlanan haydariyi, sevdiğiniz baharatlarla zenginleştirebilirsiniz.

Lakerda 20 günde hazırlanan nefis bir mezedir. Restoranlarda sık sık yer verilen palamut lakerda, palamut balığının lime, kaya tuzu ve defne yaprağında bekletilmesiyle hazırlanır.

Görünümü ile türlüye benzeyen köpoğlu, Bulgar ve Türk mutfaklarına özgü bir mezedir. Genelde patlıcan ve sarımsak karışımı ile hazırlanır. İsteğe göre domates, biber, soğan ve maydanoz ile çeşitlendirilebilir.

Lakerda 20 günde hazırlanan nefis bir mezedir. Restoranlarda sık sık yer verilen palamut lakerda, palamut balığının lime, kaya tuzu ve defne yaprağında bekletilmesiyle hazırlanır.

Farklı balık türleriyle meze hazırlamak isteyenleri böyle alalım. Yılbaşı sofralarına renk katacak sardalya ezmesini, yalnızca 20 dakikada hazırlayabilirsiniz.

Yunanistan'ın meşhur peyniri ile hazırlanan girit mezesi, özellikle Ege Bölgesi'nde sık sık tüketilir. İçerisinde peynir, biber, zeytinyağı ve sarımsaklı sos barındıran bu besin, bazı ülkelerde tirokafteri adıyla da bilinir. Yılbaşında bir yandan bir şeyler izlerken atıştırmalık olarak da bu mezeyi tüketebilirsiniz.

Ana malzemeleri tahin ve nohut olan humus, Türkiye, Yunanistan, Lübnan gibi dünya mutfaklarında sunulan bir mezedir. Humusu, bezelye, pancar gibi farklı çeşitleriyle de deneyebilirsiniz.

Hatay mutfağı ile özdeşleşen babagannuş, soğuk mezelerden biridir. Suriye, Filistin ve Lübnan mutfağında da kendine yer bulan babagannuş, 'abugannuş' ismiyle de bilinir.

Osmanlı mutfağından miras kalan paşa mezesi; peynir, yoğurt ve ceviz içi ile hazırlanır. Genellikle dilimlenmiş ekmekler üzerinde servis edilir. Özellikle kalabalık sofralarda ve yılbaşı menülerinde sunulan doyurucu atıştırmalıklar arasındadır.

Ege ve Yunan mutfağına özgü bir meze olan fava, kuru baklanın ezilmiş halidir. Aromatik bir tat elde etmek için, baharat ve soslar ile karıştırılır. Özellikle balık, hindi ve kırmızı et ile hazırlanan yılbaşı menülerinde yer verilmelidir.