Yurt içinde kamu düzeni ve güvenliğini, bireylerin temel hak ve özgürlüklerini, can ve mal emniyetini, toplumun güven ve huzurunu temin etmeye yönelik hizmetleri yürüten birimlerden alınan görüntü ve metin tabanlı verileri tek merkezde toplayan, çeşitli süzgeçlerden geçiren, analiz eden, karar vericilere ışık tutacak bilgi üreten, olay öncesi, olay anı ve olay sonrası tüm iş ve işlemlerin yönetimini sağlayan ve bir olayı öngörmeye yönelik bilgiler sunarak 7/24 çalışan bir yazılım projesidir.
 
Bu proje ile, 
Ulusal ve yerel düzeyde güvenliğe ilişkin görevleri yürüten kolluk güçlerinin taktik, operatif yeteneklerinin tek bir merkezden kontrol ve koordinesi, 
Kolluk kuvvetlerinin ortak platformda buluşturulması ile daha hızlı bilgi paylaşımı ve birlikte çalışma kültürünün oluşturulması,
 Karar alıcı yapının kamu kaynak ve yeteneklerine hakim olması kaynakların güvenlik alanında hızlı, etkin ve verimli bir şekilde kullanılması ile kamu otoritesinin net bir şekilde görünürlüğünün artması,

Kamu güvenliğine ilişkin tüm verilerin (Yük taşımacılığı ‘’hava,kara,deniz, gümrük ‘’sınır geçiş kayıtları’’, Yerleşim, geçici konaklama, nüfus hareketleri, görüntüleme  sistemleri ‘’yüz tanıma, plaka takip’’ sosyal medya ve internet, haberleşme ve konumlandırma vb.)  geldiği işlendiği ve analiz edildiği bir bütünleşik teknik bir yapı oluşturulacak işlenen bu verilerle riskler öngörülebilir olması ile olay/olaylar gerçekleşmeden önce önleyici tedbirler alınması ve caydırıcılığın artırılması,
Kurumlar arası veri iletişim alt yapısının süreç içinde kamu otobanında toplanması sonucunda veri güvenliğinin sağlandığı kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının kaynakları (insan, araç gereç, malzeme) ile yeteneklerinin güvenli tek platformda olması,
 Kamusal güvenliğe ilişkin stratejilerin, politikaların belirlenmesinde ve belirlenecek bu stratejilere göre uygulanacak politikaların yönetilmesinde Devletin güç ve yeteneklerinin Merkezi ve yerel yönetimde sivil karar mekanizmasının kontrolünün daha etkin olması,
Olaylar sonrasında toplumsal travmanın iyileştirilmesi sürecinin yönetilmesi ve etkilerinin ortadan kaldırılması için oluşturulacak bütünleşik yapı kamu, özel sektör ile sivil toplum kuruluşlarının kaynak ve yeteneklerinin daha etkin ve efektif kullanılması sonucunda tedbirlerin görünür hale gelmesini hızlandırmış olmakla birlikte olay bölgesi veya diğer toplumsal katmanların kısa sürede normal yaşam sürecine dönüşü hedeflenmektedir. 
 
Senaryo üretecek ;

7 gün 24 saat esasını göre çalışacak merkezler; güvenlik kaynaklı acil durumlara ilişkin hizmetlerin ülke düzeyinde etkin şekilde gerçekleştirilmesi için gerekli önlemleri alacak. Merkez, güvenlik kaynaklı acil durumlara ilişkin senaryolar üretecek ve sanki gerçekleşiyormuş gibi tatbikatlar gerçekleştirecek. Merkezin görevi “risk değerlendirmelerine dayalı olarak bütün durum ve ihtimallere yönelik senaryolar geliştirmek. Planlı, proaktif ve önleyici bir yaklaşımla oluşabilecek zararları aza indirmek, insan yaşamını güvence altına almak ve kolaylaştırmak” ilkelerine dayanacak.


Entegre haberleşme ;

Merkezin haberleşme, bilgi ve belge akışı, merkez bünyesinde kurulacak olan kesintisiz ve güvenlik haberleşme sistemi üzerinden yapılacak. İki ay içinde GSM, uydu ve telsiz bileşenleri ile emniyet, jandarma ve sahil güvenlik bölgelerindeki JEMUS, SAHMUS, OGS, HGS, EDS gibi bilgi, veri ve görüntü sistemleri entegre edilecek. Kamu binaları, havaalanları, liman, lojistik alanlar, sanayi bölgeleri, alışveriş merkezleri, enerji tesisleri, benzin istasyonları, spor kompleksleri, stadyumlar, yolcu ve yük terminalleri, gar, kültür ve kongre merkezleri, ticari kompleksler, otel, pansiyon ve öğrenci yurdu gibi insanların yoğun olarak kullandığı risk oluşturan mekanlardan kesintisiz ve güvenilir bir görüntü sağlanacak. 

Harekât Yıldırım ;

Mesaj, bilgi ve belgelerin ivedilik dereceleri; normal, ivedi, çok ivedi ve geciktirildiğinde ülkenin askeri, siyasi ve ekonomik çıkarları ile çok acil değerlendirilmesi gereken ve zamana bağlı bilgileri içeren telgraf, evrak ve mesajlar için “Harekât Yıldırım” ivedilik derecesi olarak nitelendirilecek. Haber kaynağı konumundaki İl GAMER’lerinden gelen her türlü bilgi ve belge akışı değerlendirmeye alınacak.

Olay, ilin müdahale gücünü aşıyorsa merkezden destek talep edilecek. Acil durumlarda hayatını kaybedenlerin intikali, yakınlarıyla irtibat kurulması, dini vecibelerinin yerine getirilmesi ve definleri takip edilecek. Toplumsal olaylar, terör saldırıları ve acil durumlar sonucu şehit olanların yakınlarına, gazilere ve etkilenen diğer vatandaşlara ve ailelerine yönelik psiko-sosyal, dini, manevi ve sosyal destek, iaşe, ibate, acil sağlık hizmeti ve diğer hizmetleri koordine ederek verecek.
 
Kimler olacak?

Merkezler olağan durumlarda çekirdek kadro ile faaliyet gösterecek. Acil durumlarda ise tam kadro durumuna geçilecek. İçişleri Bakanı veya müsteşarının öncülüğünde, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı harekat merkezleri, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Kamu Düzeni ve Güvenliği çekirdek kadroya entegre olacak. Diğer bakanlık, kurum ve kuruluşlar da GAMER’e eklenecek.
 
İllerde yapılanma ;

Valilikler bünyesinde oluşturulan yapılanmanın başında valiler veya görevlendireceği bir vali yardımcısı olacak. İl düzeyinde mücadele ve koordinasyonda; il jandarma komutanı, il emniyet müdürü, sahil güvenlik bölge grup komutanı, il göç idaresi müdürü, il nüfus ve vatandaşlık müdürü ile garnizon komutanı, 11 Acil Çağrı Merkezi, il idare şube başkanları, belediye temsilcileri, özel sektör ve sivil toplum temsilcileri olacak. Belediye başkanları ellerindeki tüm araç gerekçe ve personeli gerektiğinde merkeze tahsis edecek.
 
Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkei (GAMER), bakanlık merkezinde ve 81 ilde kuruldu. GAMER yazılımı ve uygulaması geliştirildi. Böylece 81 ilde yüksek teknolojiye sahip kriz yönetim birimleri oluşturuldu. Böylece, kamu düzeni ve güvenliğini bozucu nitelikte olayların yol açtığı acil durumlarda, bakanlık ve devletin ilgili tüm birimleriyle, doğru bilgi akışı ve koordinasyonu sağlanacak. Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre; Bu yıl uygulamaya giren GAMER mobil uygulamasıyla da görüntü ve ses aktarımı aynı anda cep telefonları üzerinden de takip edilebilecek.

Haber Merkezi