Önceki dönem Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin 26 Ekim 2019 tarihinde zorunlu olmadıkça artık kırmızı et ve canlı hayvan ithalatı yapılmayacağını söylediğini ve benzer ifadelerin daha sonra AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da kullanıldığını hatırlatan Doç. Dr. Gaytancıoğlu “2023 yılı Mart ayına geldiğimiz bugünlerde kırmızı et ve canlı hayvan ithalatının devam ettiğini görüyoruz. Anlaşılan uygulanan tarım politikaları nedeniyle kırmızı et ve canlı hayvan ithalatı ülkemiz için zorunluluk olarak devam ediyor” ifadelerini kullandı.
Türkiye’de hayvancılık sektörünü bilen herkesin et krizinin geldiğini gördüğünü sadece Tarım ve Orman Bakanlığının bunu göremediğini ya da önlem almadığını ifade eden CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Gaytancıoğlu “ Şimdi et fiyatları konuşuluyor. Bakanlık ithalatla bu işi çözeceğini sanıyor. İthalatla çözülseydi şimdiye kadar çözülürdü. Süt hayvanlarının kesime gitmesini et fiyatlarını baskılıyor diye izleyen bu iktidardan Türk tarımına zarardan başka bir şey gelmez.
Bakanlığın yetkilileri ülke ülke dolaşıp et ve canlı hayvan arıyor. Hayvancılığımızı getirdikleri nokta tam bir iflastır” dedi.
CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu önergesinde Bakan Kirişci’ye şu soruları yöneltti:
1. 26 Ekim 2019 tarihi ile 1 Mart 2023 tarihleri arasında ülkemize ne kadar canlı hayvan ve kırmızı et ithalatı yapılmıştır?
2. AKP Genel Başkanına, kırmızı et ve canlı hayvan ithalatı yapılmayacağını söylediği günden bu yana, ne kadar ithalat yapıldığına dair Bakanlığınızca bilgilendirme yapılmış mıdır?
3. Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı İbrahim Yumaklı ile ESK Genel Müdür Vekili Mustafa Kayhan’ın ithalat bağlantısı yapmak için Polonya’ya gittiği doğru mudur?
4. Uruguay’dan 4 bin baş, Romanya’dan bin baş ve Macaristan’dan 2 bin 500 baş olmak üzere toplam 7 bin 500 baş kasaplık hayvan ithalatı sözleşmesi yapılırken, Bosna Hersek’ten bin ton kemiksiz et, Polonya’dan ise 500 ton karkas et ithalatı sözleşmesi yapıldığı iddiası doğru mudur?
5. Bakanlığınız bürokratlarının önümüzdeki günlerde ithalat bağlantısı yapmak için gitmeyi planladıkları başka ülkeler var mıdır?
6. ESK’nin üreticiden aldığı hayvanı 116 liradan keserken, Macaristan’dan ithal edilen kasaplık hayvanlardan elde edilen karkas eti İstanbul’da kasaplara 145 liradan sattığı doğru mudur?
7. Şap hastalığının bugüne kadar görülmeyen bir tipinin ortaya çıktığı ve Suriye’den kontrolsüz bir şekilde ithal edilen koyunlardan Türkiye’ye yayıldığı iddiası doğru mudur?
8. Bakanlığınız neden yıllardır kırmızı et ve canlı hayvan ithalatına ülkemizi mecbur kılmayacak politikaları geliştirememiştir?
9. Bakanlığınız kırmızı et ve canlı hayvan ithalatını sonlandıracak politikaları oluşturup uygulayacak liyakatli kişilere sahip midir? Eğer liyakatli kişilerin göreve getirilmesi konusunda Bakanlığınız yetersiz kalıyorsa neden muhalefetten yardım istemediniz?
Haber Merkezi