Ekolojik denge ve doğayı desteklemek için milyonlarca kurum, maliyetlere rağmen sosyal sorumluluk bağlamında, yeşil pazarlamayı destekliyor. Pazarlama stratejilerine yeni bir soluk getiren green marketing (yeşil pazarlama) tam olarak nedir? İşte, yeşil pazarlama ile ilgili detaylar...

GREEN MARKETİNG (YEŞİL PAZARLAMA) NEDİR?

shutterstock_514226677smaller-e1564656869439

Ekolojik pazarlama veya çevresel pazarlama olarak da adlandırılan yeşil pazarlama, aşağıda belirtilenler de dahil olmak üzere çeşitli çevre dostu davranışlar içeren bir uygulamadır:

Sürdürülebilir ambalajlar tasarlamak 
Çevreye fayda sağlayan ürünler ortaya çıkarmak
Üretim veya dağıtım sürecinde yeşil prosedürlerin kullanılması
Bazı şirketler, sürdürülebilirlik girişimlerine odaklanan ve kar amacı gütmeyen kuruluşlara kamu bağışları yaparak da yeşil pazarlamayı kullanmış olur.

Yeşil pazarlama, iklim değişikliği vb. olumsuz gelişmelere yanıt olarak ve etik iş uygulamalarına yönelik toplumsal hareketin bir parçasıdır.

Yeşil Pazarlama (Green Marketing) Nasıl Yapılır?

Özgünlüğün ve çevreciliğin esas olduğu yeşil pazarlamada; gerçekçi olmak, aynı zamanda tüm sorumlulukları yerine getirmek son derece önemlidir.

10-best-green-social-networks

Yeşil pazarlamanın adımları:

Adım 1:Duyarlı ve çevreci tüketiciler için doğayı destekleyen ürünler tasarlanır. Bu ürünlere örnek olarak; alternatif yakıt teknolojisi ile çalışan otomobiller, geri dönüşüme girebilecek ürünler verilebilir. Bu aşama yeşil hedefleme olarak da adlandırılır.

Adım 2:Atıkları minimum seviyeye indirmek, işyerinde çevreci önlemler almak gibi doğa dostu stratejiler geliştirilir.

Adım 3:Çevre dostu olmayan, doğaya ve ekolojik dengeye zarar veren ürünlerin üretimi durdurularak sadece doğa dostu ürünler üretilir.

Adım 4:Son adımda ise yalnızca doğa dostu bir işleyişe sahip olmak yeterli değildir. Çünkü tüm adımları uygulayan işletmeler, artık hemen hemen her anlamda sosyal sorumluluk bilincine ulaşmıştır. Yeşil pazarlama bilincine ulaşan işletmelerin sürdürülebilirlik açısından bunu bir işletme geleneği haline getirmesi son derece önemlidir. Tüm süreçleri bu kültür bilinci ile yürütülmelidir.

yesil-pazarlama-1

Haber Merkezi

Editör: Hüseyin Çözen