Grip aşısı virüsün içerisinde bulunan bu partiküller kullanılarak vücudun virüse karşı antikor yanıtının oluşmasını tetikler.

Bu sayede, cilt altına verilen virüs partikülleri hastalık oluşturmadan vücut tarafından tanınır ve vücut olası bir enfeksiyona karşı önceden hazırlanmış olur. Bununla beraber, grip virüsü mutasyonlar aracılığıyla partikül yapısını sıklıkla değiştirebildiğinden, tek bir virüs alt türüne yönelik geliştirilen grip aşısının koruyuculuğunun sınırlı olacağı unutulmamalıdır.Bu doğrultuda yapılan araştırmalar sonucunda, bir sonraki grip mevsiminde yaygın salgına yol açabilecek 3 ila 4 grip virüsü alt türü belirlenerek bu virüslere ait partiküller kullanılarak karma bir grip aşısı elde edilir. Bahsedilen virüs türlerinin de değişime uğrayabilmesi nedeniyle, grip aşısı her yıl yenilenir.

Grip1

Grip aşısı ne işe yarar?

Ülkemizde uygulanan grip aşısı inaktif; yani ölü bir aşıdır ve her yıl kış aylarında grip virüslerine karşı yeniden hazırlanır. Özellikle risk grubunda olan yaşlı kişiler, çocuklar ve kronik hastalığı olan kişilerin grip aşısı yaptırmaları önerilir. Grip aşısı hastalığa yakalanma riskini büyük oranda düşürmektedir. Soğuk havalarda ve mevsim geçişlerinde sık görülen grip; influenza A ve B virüslerinin sebep olduğu bir enfeksiyondur. Yüksek ateş, öksürük, halsizlik ve kas ağrılarıyla kendini gösteren grip; en çok yaşlıları, çocukları ve kronik hastalığa sahip olan kişileri etkiliyor. Bulaşıcı bir virüs enfeksiyonu olan grip, nezleye yani soğuk algınlığına nazaran çok daha ağır seyreden bir hastalıktır. Özellikle kış aylarında canlılığını haftalarca sürdürebilen grip virüsünün bulaşması çok kolaydır. Gripten korunmanın en önemli yollarından biri grip aşısıdır.

Tıp öğrencileri önlüklerini giydi Tıp öğrencileri önlüklerini giydi

Grip2

Grip Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Grip aşısı uygulamasının ardından koruyucu antikorların oluşma süresi yaklaşık olarak 2 haftayı bulabildiğinden, grip aşısının grip mevsiminden birkaç hafta önce uygulanması en iyisi olacaktır. Genel anlamda grip aşısının her yıl Ekim ayı sonu itibariyle yapılmış olması gerekir. Bununla birlikte, aşılamaya grip mevsimi boyunca devam edilir ve aşılama dönemi Ocak ayı sonrasına kadar sürebilir.Burada dikkat edilmesi gereken önemli bir diğer konu da aşının daha önce kişiye uygulanmış olmasının koruyuculuğunu ciddi anlamda düşürmesidir. Yapılan araştırmalarda, özellikle yetişkinlerde yaz aylarında grip aşısı uygulanmasının ardından, koruyucu antikorların grip mevsimine kadar düştüğü ve aşının grip mevsimi başında yapılmasının ideal olduğu tespit edilmiştir.

Muhabir: Buse Sarı