Güneş-Dil Teorisi
Sizlere geçen aylarda genç ve dinamik bir yayınevinden bahsetmiştim: Alaca Yayınları… Kenarda köşede kalmış, unutulmuş, unutturulmak istenen eserleri bulup yayınlayan Alaca Y...
Alaca Yayınları… Kenarda köşede kalmış, unutulmuş, unutturulmak istenen eserleri bulup yayınlayan Alaca Yayınları, yine önemli bir işe imza attı. Mustafa Kemal Atatürk’ün unutulan kitabı Güneş-Dil Teorisi’ni yayımladı. İyi de yaptı. Eseri yayına hazırlayan Doğu Polat’ın da ellerine sağlık.
Şimdi biraz bu kitaptan söz edeyim: Mustafa Kemal Atatürk'ün "Ulus'un Dil Yazıları" başlıklı yazıları, Ulus gazetesinde 2 Kasım - 7 Aralık 1935 tarihleri arasında imzasız olarak yayımlandı.
Atatürk, 12 Kasım 1935'te Afet İnan'a çektiği telgrafında "Dile ait yeni yaptığım incelemeleri ve bulduklarımı birkaç güne kadar yollayacağım" demektedir. Afet İnan ise 15 Kasım 1935'teki mektubunda Atatürk’e, Güneş-Dil Teorisi’ne ilişkin isimsiz çıkan makaleler hakkında, “Ulus gazetesindeki dil yazıları sizin bulduklarınıza benziyor” yorumunu yapar.
Öte yandan Afet İnan, Mustafa Kemal’den gelen mektuptan, yazıların bizzat ona ait olduğunu anlar:
“Ben bildiğin gibi dil ile meşgul oluyorum. Sen giderken basılmış olan ilk broşürü tashih ve tadil ettirerek yeniden bastırttım. Bunun bir de ufak özetini broşür halinde bütün Ulus okurlarına dağıttılar. Sen de almış olacaksın.
Bunlardan sana yeniden beşer tane gönderiyorum. Bunlarla beraber şimdiye kadar teorinin tatbikatı olmak üzere Ulus'a yazdığım yazıların da kupürlerini toplu olarak gönderiyorum. Henüz basılmamış olanların suretleri de beraberdir. Buna dair arada çıkacak bazı arkadaşların yazıları da enteresan olacaktır. Bunları takip edecek olan yazılan sen toplar ve hepsini incelersin.
Bence Güneş-Dil Teorisi isabet etmiştir. Hint-Avrupa dillerine de tatbiki mümkündür. Sen kendin gönderdiğim tatbikat notlarıyla teoriyi kavramaya çalış. Anlaşılmayan yerleri sor, izah edeyim. Ondan sonra belki lengüistik profesörünle beraber inceler ve eleştirir, onun da görüşünü bana bildirirsin. Kısa dediğim broşürü senin için Fransızcaya tercüme ettiriyorum, göndereceğim.”
İşte, Alaca Yayınları arasından çıkan Güneş-Dil Teorisi kitabının ilk bölümünde, Ulus gazetesinde yayımlanan yazılar bulunuyor. Bu yazıların gazetedeki biçim ve imlası korunmuş olup dipnotta Fransızca kelimelerin anlamlarına yer verilmiş.
Kitabın ikinci bölümünde ise Atatürk'ün hazırlamış olduğu "Etimolojik, Morfolojik ve Fonetik Bakımından Türk Dili" kitapçığının tıpkıbasımı yer alıyor. Hatırlatalım, bu kitapçığın 14 sayfalık özeti de Ulus gazetesince 14 Kasım 1935'te okuyucuya ücretsiz olarak dağıtılmıştı.
"Ulus'un Dil Yazıları" köşesinde Atatürk'ün yazdığı tarihlerde; 22 Kasım'da Naim Onat, 23 ve 24 Kasım'da İsmail Hâmi Danişment, 25 Kasım ve 5 ile 6 Aralık'ta Abdülkadir İnan'ın yazıları yayımlandı.
Ulus gazetesinde 4 Ekim - 17 Aralık 1935 tarihleri arasında "Dil Hakkında Etimolojik ve Morfolojik Anket" başlığıyla 12 anket yayımlanmış ve gelen cevaplara yer verildi.
Keyifli okumalar diliyorum.