Güneşlenme cildimize faydalı ya da zararlı pek çok etki sağlar. Peki nedir güneş ışığının yarar ve zararları. İşte detaylar...
GÜNEŞ IŞIĞININ FAYDALARI NELER?
Güneş vücudun D vitamini sentezlemesi için önemlidir. Özellikle çocukların kemik gelişiminde önemli bir rolü vardır. Çocuklarda D vitamini eksiliği nedeniyle görülen raşitizm hastalığının tedavisinde güneşin antiraşitik etkisi fayda sağlamaktadır.
Sentezini aktive ettiği D vitamini sayesinde bağışıklığı güçlendirerek, enfeksiyonlara karşı direnç sağlar.
Kansere karşı koruyucu etkisi bulunur.
Anti bakteriyel etkisi sayesinde güneşin mantar ve yumuşak doku enfeksiyonlarında iyileştirici etkisi bulunmaktadır.
Foto koruma etkisini harekete geçiren güneş, cildin kendi kendini koruma altına alma özelliğini etkinleştirmektedir. Doktor kontrolünde bazı deri hastalıklarının tedavisinde güneş ışınları kullanılmaktadır.
GÜNEŞ IŞIĞININ ZARARLARI NELER?
Güneş Yanıkları : Özellikle açık tenli kişilerin uzun süre güneş ışınlarına maruz kalmasıyla yaşanır. Ciltte ağrı, sızı, kızarıklık ve su toplaması ile kendini belli eder. Yanık seviyesi şiddetli olduğunda; baş dönmesi, tansiyon düşüklüğü, ateş, bulantı-kusma gibi genel belirtiler ortaya çıkabilir. Bu durum güneş çarpmasıdır ve acil müdahale gerektirebilir. En kısa sürede doktora başvurmak gerekir.
Güneş Alerjileri: Yoğun güneş ışınlarına maruz kalındığında cilt yüzeyinde kızarıklık, kabarma, kaşıntı ve lekeler görülebilir. Fazla güneş ışığının cilt üzerinde yarattığı bu sorunlar için mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Cilt Kanserler : Güneş ışınlarının özellikle açık tenli, açık renkli gözlü, sarışın / kızıl saçlı kişilerde cilt kanseri oluşma riskini artırdığı bilinmektedir. Cilt kanserlerinin büyük bir kısmı, vücudun güneş ışınlarına fazla maruz kalan kısımlarında görülmektedir.
Cildin Erken Yaşlanması: Güneşin ultraviyole ışınları (UV), dış faktörlere bağlı cilt yaşlanmasının en büyük nedenlerindendir. UV bunu, cildin bazal katmanındaki keratinositleri (derinin üst katmanında bulunan hücreler) hedef alarak yapar. Aslında, UV hasarı yaşlanma belirtilerinin% 80'ine neden olur
Güneşin Zararlı Işınlarından Nasıl Korunabiliriz?
Açık alanda yapılan spor aktiviteleri, plaj - havuz aktiviteleri, yürüyüş, açık alanda yapılan etkinlikler sırasında daima gölge bir yer arayın ve gölgede kalmaya çalışın.
Deniz, kum ve beton zeminden yansıyan güneş ışınları da güneş yanığına sebep olabilir. Geniş şemsiye altı veya tam gölge alanlarda kalın.
Geniş kenarlıklı şapka ve ultraviyole ışınlarından koruyan gözlükler kullanın.
Sıkı dokunmuş kumaşlardan üretilen pamuklu giysileri tercih edin. Pamuklu, açık renkli, ince ve hafif giysiler güneş ışınlarını engeller. Ancak yine de güneş koruyucu sürmek gerekebilir.
Cildinizin güneş görecek her bölgesine koruyucu krem sürün.
Çocukları ve bebekleri mutlaka yüksek koruma faktörlü (en az SPF 30) ürünlerle koruyun ve öğlen saatlerinde başka aktiviteler yaratarak, güneşte kalmalarını engelleyin.
Ultraviyole ışınları bulutlardan da geçerek yansıyabilir. Bu nedenle yazın öğle saatlerinde hava bulutlu dahi olsa, açıkta uzun süre kalınmamalıdır.