Hacer Muhterem Coşan kimdir? sorusu cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hacer Muhterem Coşan'ın cenaze törenine katılması ile gündeme geldi.. Peki Hacer Muhterem Coşan? Hacer Muhterem Coşan? işte tüm detaylar.
Hacer Muhterem Coşan kimdir?
Mahmud Esat Coşan Hoca ile evlendi. Muharrem Nureddin, Aişe Hümeyra, Fatıma Züheyra Coşan Dündar isminde 3 çocuğu vardır. Ankara'da, adına yapılmış bir cami bulunmaktadır.
Mahmud Esad Coşan Kimdir?
Halil Necati ve Şadiye Coşan çiftinin çocuğu olarak doğan Coşan'ın soyu, kökeni Buhara'dan Çanakkale'ye göç etmiş seyyidlere dayanıyordu. Ailesiyle birlikte 1942'de İstanbul'a taşınan Coşan, babasıyla birlikte İstanbul Müftülüğü'nde göreve başladı.
Mahmud Esad Coşan nezaman doğmuştur?
Mahmud Esad Coşan, 14 Nisan 1938 tarihinde doğmuştur.
Mahmud Esad Coşan nerelidir?
Mahmud Esad Coşan Ayvacık, Çanakkale'nin Ahmetçe Köyü'nde dünyaya geldi.
Mahmud Esad Coşan eğitim hayatı nedir?
Eğitim hayatına Vezneciler İlkokulu'nu tamamlayarak başlayan Coşan, ardından 1956'da Vefa Lisesi'ni bitirdi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arap-Fars Filolojisi Bölümü'ne girdi ve 1960 yılında bu bölümden mezun oldu. Akademik başarılarına Arap Dili ve Edebiyatı, İran Dili ve Edebiyatı, Orta Çağ Tarihi ile Türk-İslam Sanatı sertifikalarını ekleyen Coşan, 1965 yılında Hatiboğlu Muhammed ve Eserleri adlı teziyle doktor unvanını aldı.
Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde asistan olarak göreve başlayan Coşan, 1973'te Hacı Bektaş-ı Veli: Makalat adlı çalışmasıyla doçent, 1982'de Matbaacı İbrahim-i Müteferrika ve Risale-i İslamiyye isimli takdim teziyle de profesör unvanını kazandı. Nisan 1973'te Türk-İslam Edebiyatı Kürsüsü'ne öğretim üyesi olarak atandı ve kürsü başkanlığı görevini üstlendi. Ayrıca, 1987'de emekli olana kadar çeşitli dönemlerde Ankara'daki bir özel yüksek okulda ve Sakarya Devlet Mimarlık Mühendislik Akademisi'nde dersler verdi.
Coşan'ın hayatındaki bir dönüm noktası, 1977'de Nakşibendi tarikatının İskenderpaşa Cemaati lideri Mehmed Zahid Kotku'nun izniyle hadis sohbetlerine başlaması oldu. Kotku'nun vefatının ardından 13 Kasım 1980'de cemaatin lideri oldu. Emekliliğinden sonra, 1987'den itibaren Avustralya'ya giderek ABD ve Avrupa'da çeşitli faaliyetlerde bulundu.
Maalesef, İslam dünyasının sevilen şahsiyeti Mahmud Esad Coşan, 4 Şubat 2001 tarihinde Sidney, Avustralya'da geçirdiği bir trafik kazasında 63 yaşında yaşamını yitirdi. Bu trajik olayda damadı Ali Yücel Uyarel de hayatını kaybetti. Coşan'ın vefatı, İskenderpaşa Cemaati mensuplarını ve sevenlerini derinden etkiledi. Cenazesi, 9 Şubat 2001'de İstanbul'da düzenlenen bir cenaze namazının ardından Eyüp Mezarlığı'na defnedildi.
Mahmud Esad Coşan'ın zengin eser listesi arasında "Hacı Bektaş-ı Veli: Makalat," "Hatiboğlu Muhammed ve Eserleri," "Akademik Makaleler," "Tarihi ve Tasavvufi Şahsiyetler," "İstanbul'un Fethi ve Fatih," ve "Fatiha Suresi Tefsiri" gibi önemli yapıtları bulunmaktadır. Coşan, öğretisi ve eserleriyle İslam dünyasında önemli bir miras bırakmıştır.
Mahmud Esad Coşan hangi cemaatten?
İskenderpaşa Cemaati, Nakşibendi tarikatının Halidi kolunun, Gümüşhânevî Dergâhı'na dayalı olarak tarih sahnesine çıkmış bir tasavvufi cemaattir. Tarihi, II. Bayezid'in veziri İskender Paşa tarafından yaptırılan İskender Paşa Camii'nde Mehmet Zahid Kotku'nun 1 Ekim 1958'de imam olarak atanmasıyla başlamıştır. Kotku'nun liderliğinde şekillenen cemaat, onun vefatının ardından, günümüzde Muharrem Nureddin Coşan önderliğinde faaliyet göstermektedir.
Mahmud Esad Coşan'ın ölümü?
İskenderpaşa Cemaati'nin şeyhi Mahmud Esad Coşan, Avustralya'da geçirdiği trafik kazası sonucunda 63 yaşında öldü. 4 Şubat 2001 gecesi Türkiye saati ile 04.00'te Sidney yakınlarındaki Dubbo şehrinde meydana gelen kazada, Coşan'ın damadı Ali Yücel Uyarel de öldü.
Ölüm haberinin ulaşmasının ardından cemaat mensupları, Coşan'ın evinin de bulunduğu Bulgurlu, Üsküdar'daki cemaatin merkezine akın etti. Coşan'ın babası Necati Coşan ile ağabeyi Mithat Coşan, cemaatin merkezi olarak kabul edilen Çilehane Camii'nde taziyeleri kabul etti. Sabahın erken saatlerinden itibaren Hacı Mehmet Efendi Sokağı'nda toplanan cemaat mensupları, Çilehane Camii'nin önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Kadınlar ise caminin yakınlarında olan Coşan'ın evinde toplandı.
9 Şubat 2001 günü Fatih Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Coşan'ın naaşı Eyüp Mezarlığı'na defnedildi
Haber MERKEZİ