Usta sanatçı Haldun Dormen hakkında internette araştırmalar hız kazandı. Peki, Haldun Dormen kimdir? Haldun Dormen kaç yaşında, nereli? Haldun Dormen'in dini nedir? Haldun Dormen'in eşi kimdir? İşte detaylar...
HALDUN DORMEN KİMDİR?
Haldun Dormen, 5 Nisan 1928’de Mersin’de dünyaya geldi. Babası Kıbrıslı aydın bir iş insanı olan Sait Ömer Bey, annesi ise İstanbullu bir paşa kızı olan Nimet Rüştü Hanım’dı. Henüz bir yaşını doldurmadan ailesiyle birlikte İstanbul Şişli’ye taşındı. Dormen, sahneyle ilk kez Galatasaray Lisesi’nde ortaokul öğrencisiyken Demirbank oyununda tanıştı. Lise eğitimini Robert Kolej’de tamamladı. Sekiz yaşında geçirdiği bir kaza sonucu sol ayağı sakatlandı.
Tiyatro eğitimini ABD’de Yale Üniversitesi’nde tamamladı ve yüksek lisans derecesi aldı. Amerika’da çeşitli tiyatrolarda oyunculuk ve yönetmenlik yapan Dormen, Hollywood’da Pasadena Playhouse’da dört oyunda rol aldı.
Türkiye’ye döndükten sonra Muhsin Ertuğrul yönetimindeki Küçük Sahne’de Cinayet Var adlı oyunda dedektif rolüyle seyirci karşısına çıktı. Daha sonra Parmakkapı Sokak’ta gençlerle birlikte bir cep tiyatrosu kurdu. 22 Ağustos 1955’te Süreyya Sineması’nda Dormen Tiyatrosu’nun ilk oyununu sergiledi.
1957’de Papaz Kaçtı komedisi ile Dormen Tiyatrosu’nu resmen kurdu. Erol Günaydın, Altan Erbulak, Metin ve Nisa Serezli gibi birçok önemli sanatçıyı yetiştirdi. 1961’de Türkiye’nin ilk Batılı müzikali olan Sokak Kızı İrma’yı sahneledi. 1962’de Ses Tiyatrosu’na geçti ve çalışmalarını on yıl boyunca burada sürdürdü.
Dormen, Bozuk Düzen ve Güzel Bir Gün İçin adlı iki film yönetti. Filmleri Altın Portakal’da yedi ödül kazandı ancak gişede başarı sağlayamadı. 1972’de tiyatrosunu kapatarak televizyon programları, yazarlık ve akademik çalışmalara yöneldi.
Unutulanlar, Anılarla Söyleşi, Dadı, Pop Star gibi pek çok programla televizyonda yer aldı. Aynı dönemde Milliyet gazetesinde köşe yazarlığı yaptı.
1981’de Egemen Bostancı ile tanışarak Hisseli Harikalar Kumpanyası ve Şen Sazın Bülbülleri gibi müzikalleri yazıp yönetti. 1984’te ikinci Dormen Tiyatrosu’nu kurdu. Gencay Gürün yapımcılığında sahneye koyduğu Lüküs Hayat, 30 yıl boyunca kapalı gişe oynandı.
Dormen, dördü otobiyografik olmak üzere beş kitap ve on iki oyun yazdı. Kantocu adlı eseri Türkiye’nin birçok şehrinde sahnelendi. Yapı Kredi iş birliğiyle Afife Tiyatro Ödülleri’ni başlattı ve kariyeri boyunca 250’den fazla ödül aldı. 1998 yılında Devlet Sanatçısı unvanına layık görüldü.
1959’da Betül Mardin ile evlenen Dormen’in bu evlilikten Ömer adında bir oğlu oldu. Dormen, halen tiyatroya katkılarını sürdürmektedir ve Türk tiyatrosunun en saygın isimlerinden biri olarak anılmaktadır.