Özel Haber: Türkan ÇATAL YILDIZ
Ayrancı semtinde bulunan Şimşek Sokak’ta bir özel hastanenin alanını genişletmek istemesi mahalle sakinleri tarafından tepkiyle karşılandı. Geçtiğimiz günlerde bir araya gelen yaklaşık 250 kişilik mahalleli hastanenin sokaklarında yayılmasını istemediklerini ifade etti. Hastanenin yıllardır Şimşek Sokak’ta otopark sorunu ve vale terörü yaşattığına dikkat çeken mahalle sakini Tanju Gündüzalp hastanenin mahalle sakinlerinin posta kutularına attığı bir mektup ve Türk Kahvesi ile cevap verdiğini söyledi. Gündüzalp, hastanenin sağlık tesisi yapmasına da Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinin oybirliği kararıyla izin verdiğine vurgu yaptı.
10 Şubat 2022’de Resmî Gazete'de yayımlanan yönetmeliğe göre Sağlık Bakanlığı uzaktan sağlık hizmeti sunacak tesislerin inşa edilmesine izin vermişti. Şimşek Sokak’ta bulunan özel hastanenin ise satın aldığı 100 ve 102 numaralı parsellere sağlık tesisi yapabileceğine ilişkin izin alması mahallelinin tepkisine neden oldu. Mahalleli, bahsedilen parsellerin her ne kadar hastanenin olsa da sokağın konut bölgesi olduğunu ifade ederek, uzun süredir hastanenin sokakta otopark sorunu yarattığını, yeni bir tesisin yapılması ile sokağın artık kullanılamaz hale geleceğini söylüyor. Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin aldığı karara itiraz edeceklerini ifade eden Remzi Oğuz Arık Mahallesi muhtar azası Mimar Tanju Gündüzalp, hastaneye dava açacaklarını ifade etti.
“DAHA OTOPARK SORUNU BİLE ÇÖZÜLMEDİ”
Remzi Oğuz Arık Mahallesi muhtar azası Mimar Tanju Gündüzalp gazetemize Şimşek Sokak’ta yaşananları anlattı. Sokakta yer alan özel hastanenin normlara uymayarak sağlık tesisi kuracağını ve böylelikle alanını genişletmeye çalıştığını ifade eden Gündüzalp, hastanenin yıllardır süren otopark sorununu dahi bitiremediğini belirtti. Özel hastanenin yaklaşık 50 yıllık bir hastane olduğunu, Paris Caddesi’nde ilk kurulduğunda bir blokken şu an Ayrancı'nın Şimşek Sokağı'nın birçok yerinde yayılım gösteren bir hastane olduğuna vurgu yapan Gündüzalp, “Bulunduğu yerin önemi ise TBMM’ye yakın olması. Aslında hastane genel olarak zenginlere hitap eden bir hastane ve hastanenin muayene fiyatları da zaten mahallelinin girip de muayene olabileceği bir hastane değil. Çünkü bahsettiğim hastane Ankara’nın en pahalı hastanesi” dedi.
Hastanenin yıllar öncesinden yarattığı en büyük sorunlardan birisinin hastane otoparkının mahallenin alanını işgal etmesi olduğuna değinen Gündüzalp, “Zaten hastane de otopark sorununu çözmek için hiçbir girişimde bulunmadı ve yayılım sergilemeye devam etti. Hatta doktorların hastaneye yakın oturması gibi nedenlerden dolayı hastane Şimşek Sokak’ta kentsel dönüşümün hızlanmasına neden oldu” diye konuştu.
Şu an hastane ile sokak sakinleri arasında yaşanan soruna değinen Gündüzalp şunları anlattı: “Şimdi ki konu ise hastanenin kendi binalarının ve hemen İkizler Parkı’nın yanında yer alan 100 ve 102 numaralı Şimşek Sokak parsellerini satın alarak o parsellerin üzerine sağlık tesisi yapmak istemesi. Her ne kadar hastane bahsettiğim parselleri satın alsa da Şimşek Sokak bir konut bölgesi. Konut bölgesi olmasına rağmen hastanenin yaptığı başvuru ile 100 ve 102 numaralı parseller için sağlık tesisi olabilir izni verilmiş. Hastane bu planını ise Sağlık Bakanlığı’nın şubat ayında çıkardığı yönetmelik üzerinden geliştiriyor. Çıkan yönetmeliğe göre evde sağlık hizmeti özelleşecek ve SGK’nın üzerindeki yük özel hastaneler vasıtasıyla azaltılacak. Hastane de sokakta tamamen buna odaklı olarak evde sağlık hizmeti sunmak için tesis yapacağını ifade ediyor.”
“ABB’NİN İMAR GRUBU ONAY VERMEMESİNE RAĞMEN BELEDİYE KARARI ONAYLADI”
Gündüzalp, hastanenin almış olduğu kararın Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nde onaylandığına dikkat çekerek, kararın belediye meclisinde oy birliği ile alındığını söyledi. Belediye meclisinde alınan kararın 26 Nisan’a kadar askıda kalacağını ve o tarihe kadar itiraz haklarının olduğunu belirten Gündüzalp konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biz de belediyeye aldıkları karara itiraz ettiğimizi bildireceğiz. Bahsettiğim gibi Şimşek Sokak bir konut bölgesi. Konut bölgelerinde sağlık tesisi yapılmayacak diye bir kural yok fakat konut bölgelerinin ticarete dönüşmesi ilgili çeşitli normalar var. Hastane ise bu normların dışına çıkarak işler yapmakta. Belediye bunların hiçbirini gözetmeden, üstelik kendi imar grubunun sokağın trafiği çok kötü durumdadır ve sokak şu an hiçbir tesisi kaldırabilecek durumda değildir demesine rağmen Ankara Büyükşehir Belediyesi mecliste böyle bir karara imza atmıştır. Bu esasında bize rantlar savaşında kimseye güven olunmayacağını da göstermiştir.”
“SOKAKTA OTOPARK SORUNU VE VALE TERÖRÜ YAŞANIYOR”
Semt halkının öncelikle sokaktaki park sorununun çözülerek kendi arabalarını evlerinin önüne park etmek istediklerini belirten Gündüzalp, “Şimşek Sokak’ta yaşayan kişiler hiçbir şekilde evlerinin önüne arabalarını park edemiyorlar ve tam anlamıyla sokakta bir vale terörü yaşanıyor. Kendi sokağımıza kendi arabamızı park edemediğimiz gibi sürekli sokakta dur kalkla ilerliyoruz. Bu da mahalleli için ciddi bir yakıt israfı demek. Özetle sokakta bir trafik kaosu var ve bu sorunun yüzde 90’ınını hastane yaratıyor. Hastane bu konuyla ilgili çözüm ürettiğini iddia ediyor fakat gün geçtikçe çözümsüzlük ilerliyor. Tüm bunları düşününce mahalle halkı da artık hastanenin sokakta yayılmasını istemiyor” diye konuştu.
“HASTANE EVLERİMİZE MEKTUP VE TÜRK KAHVESİ GÖNDERDİ”
Henüz çözülemeyen bir otopark sorunu olduğunu ve hastanenin ek olarak sağlık tesisi kurmasının sokağı iyice yaşanılmaz hale getireceğini ifade eden Gündüzalp, “Hastane sadece kendi çıkarını düşündüğünden polemiksel ve tecrübesiz bir metin hazırlayıp bir paket Türk Kahvesi ile sokakta yaşayan mahallelinin posta kutularına bıraktı. Bıraktıkları metinde de Nazım Hikmet’in şiirinden alıntı yaparak ‘Bir orman gibi kardeşçesine’ ifadesi kullanılmıştı. Mektupta mahallenin dokusu ve karakteri olduğu, hastanenin mahalle ile iyi ilişkiler içerisinde bulunduğu ve konuya çok özen gösterdiği belirtilmiş. Fakat mahalle bu dediklerinin hiçbirini henüz hastane ile yaşayamadı. Biz bunun yerine hastanenin bizi muhatap alarak bizimle görüşmesini isterdik ama artık hastane mahalle muhtarı ile muhatap olmak durumunda kalacak. Çünkü son yapılan eylemde 250 kişinin bir araya geldiğini düşünürsek hastane konunun ciddiyetini anladı. Bireysel olarak yazılan şikayet dilekçeleri ise 70 dilekçeyi bulmuş durumda ve bu sayının artacağını düşünüyorum” dedi.
Son olarak Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin almış olduğu kararın 26 Nisan’a kadar askıda kalacağını ifade eden Gündüzalp, “Biz de mahalle halkı olarak o tarihe kadar şikâyet dilekçelerimizi vermeye devam edeceğiz. 26 Nisan’dan sonra da karara göre mahalle muhtarı ve mahalle sakinleri dava açacaklar. Bunun yanı sıra odalar gibi sivil toplum örgütlerinin de yürütmenin durdurulması için dava açacaklarını tahmin ediyoruz” dedi.
Hastane evlere gönderilen mektupta, “Bahsedilen iki binada uzaktan sağlık hizmeti sunumu ve evde bakım hizmetleri gibi sağlık hizmetini hastaya götürecek bir yapılanma planlamaktayız. Bu planlama, hastanın direkt hastaneye müracaat ettiği bir yer olmayacağı için ek bir otopark ihtiyacı doğurmayacaktır. Ayrıca, büyükşehir Belediyesi’nden alınan ‘sağlık tesisi olabilir’ onayının ardından, mahallemizde ve sokağımızda yaşanan otopark sorunu için de adım atmayı amaçlıyoruz. Çankaya Belediyesi’ne verilecek proje ile yaklaşık 200 araçlık otopark planlıyoruz” ifadelerine yer verdi.