28 Temmuz 2024 tarihinde yapılan basın açıklamasında, Hazine ve Maliye Bakanlığı, sosyal medyada yayımlanan dijital vergi levhası bilgilerinin vergi yükümlülüklerine dair haberler üzerine bir açıklama yapma gereği duydu. Açıklamada, büyük mükelleflerin vergi yükümlülüklerinin araştırılması ve tespit edilmesine yönelik kapsamlı bir denetim sürecinin yürütüldüğü ifade edildi.

Mehmet Şimşek 1

Bakanlık, Vergi Denetim Kurulu'nun risk analiz sistemi aracılığıyla yaptığı tespitler neticesinde, 2815 büyük mükellefin %27'si nezdinde vergi incelemelerinin sürdüğünü ve bu oranın ilerleyen dönemlerde artırılmasının planlandığını duyurdu. Ayrıca, sürekli zarar beyan eden ve büyüklüğü ile sektörü nedeniyle riskli değerlendirilen 735 mükellef üzerinde de vergi incelemeleri gerçekleştirildiği belirtildi. Vergi Denetim Kurulu'nun yıllık faaliyet raporunda bu incelemelere dair detayların kamuoyuyla paylaşılacağı bildirildi.

G Tjwa4 W W A A Ad Q D S

Vodafone, e-SIM hizmetini dijital kanaldan sunmaya başlıyor Vodafone, e-SIM hizmetini dijital kanaldan sunmaya başlıyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Eylül 2023'te açıklanan Orta Vadeli Program çerçevesinde vergide adaletin güçlendirilmesi ve doğrudan vergilerin artırılmasına yönelik kararlılığını yineledi. Yeni kabul edilen vergi paketinin, vergi cezalarını artırma, bazı istisna ve indirimleri kaldırma ve kayıt dışı ekonomi ile mücadele gibi önemli düzenlemeleri içerdiği vurgulandı. Özellikle, vergi yükümlülüğünü yerine getirmeyen mükelleflere yurt içi asgari kurumlar vergisi getirildiği, bunun yanı sıra kazançlardan istisna ve indirimler düşüldüğünde vergi ödemesi çıkmayan mükelleflerin, bu indirimler öncesi kurum kazançları üzerinden %10 oranında asgari vergi ödeyecekleri duyuruldu.

G Tjwa4G W M A Ecc0 E

Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kanunlarına uymayan mükellefler hakkında tüm yasal işlemlerin uygulandığını ve vergi mahremiyeti nedeniyle detaylı mükellef bilgisi paylaşımının mümkün olmadığını belirtti. Ancak, mükelleflerin kendileriyle ilgili açıklama yapma hakkına sahip olduğu ifade edildi.

Vergide adalet ve etkinlik sağlama hedefi doğrultusunda yürütülen bu düzenlemeler, büyük şirketlerin vergi ödemeleri ve kayıt dışı ekonomi ile mücadelenin güçlendirilmesi amacıyla önemli adımlar olarak değerlendiriliyor.

Kaynak: Haber Merkezi