Her İşte Bir Hayır Vardır atasözü, gündelik hayatta en çok kullanılan atasözleri arasında yer alır. Her İşte Bir Hayır Vardır atasözünün anlamı hakkında bilgi sahibi olabilir, bu atasözünü örnek cümle içinde nasıl kullanacağınızı öğrenebilirsiniz. Her İşte Bir Hayır Vardır, insanların yaptıkları bir şey sonucunda, her şeyin olumsuz sonuçlanacağına dair kötümser olmaması gerektiğini anlatan bir atasözüdür.
Her İşte Bir Hayır Vardır atasözünün Türk Dil Kurumuna göre anlamı; “insan, umutsuzluğa kapılmamak için, her olup biten işi hayra yormalıdır” manasındadır. nsanların başına gelen her durumda, yaşadığı her olayda, mutlaka bir hayır vardır. Felaket gibi görünen bazı durumlar, sonuç itibariyle çok daha güzel şeylere sebep olabilir. Şu an yaşanan zorluklar, belki de gelecek günlerdeki mutluluklara vesile olacaktır. Çünkü her olayın mutlaka bir nedeni vardır. ,
Her işte bir hayır var mı yok mu? size aşağıda anlatacağım bir hikaye ile size bırakıyorum. Umut ett,iğimiz sürece her işte bir hayır olduğunu düşünürüz. Hikaye şöyle buyurun okuyun;
Afrika’nın uzak bir ülkesinde bir zamanlar hüküm süren bir kral vardı. Kralın çocukluktan beri birlikte büyüdüğü hiç yanından ayırmadığı bir dostu vardı. Bu dostu iyi veya kötü her olay karşısında hep aynı şeyi söylerdi:
Bir gün kralla dostu ava çıktılar. Kralın dostu tüfekleri dolduruyor, krala veriyor, kral da ateş ediyordu. Muhtemelen tüfeklerden birini doldururken bir hata yaptı. Kral da ateş ederken tüfek geriye doğru patladı. Kralın başparmağı koptu. Kral acı içindeyken dostu her zamanki sözünü söyledi:
Her şeyde bunda da bir hayır var! Kral öfkeyle bağırdı: Bunda hayır filan yok! Görmüyor musun, başparmağım koptu? Dostuna çok kızdı ve arkadaşını zindana attırdı. Bir sene sonra, kral uzak bir bölgede birkaç adamıyla avlanıyordu. Avlandıkları bölgede yamyamların kabilesi vardı. Kralı ve adamlarını yakalayıp ele geçirdiler ve köylerine götürdüler. Köyün meydanındaki direğe bağladılar, yakmak için odun yığdılar.
Bu esnada kralın başparmağının olmadığını fark ettiler. Bu kabile, uzuvlarından biri eksik olan insanı yediklerinde başlarına kötü olaylar geleceğini düşündüklerinden yemiyordu. Bu nedenle, kralı serbest bıraktılar. Diğer adamları ise yakıp yediler. Kral sarayına döndüğünde, kopuk parmağı sayesinde kurtulduğunu anladı. Dostu haklı çıkmıştı. Hemen pişmanlıkla dostunu kapattığı zindana koştu. Dostunu zindandan çıkardı ve başından geçenleri anlattı.
Haklıymışsın dostum! Parmağımın kopmasında bile bir hayır varmış. Seni zindana attığım için özür diliyorum. Yaptığım haksızca ve kötü bir şeydi.
Hayır, beni zindana atmanızda da bir hayır var. Delirdin mi? Seni bir sene boyunca zindanda tutmanın neresinde hayır olabilir. Düşünsene, zindanda olmayıp da seninle birlikte avda olsaydım ne olacaktı. Hayat akarken, iyi ve kötü birçok olay gelir başınıza, hayat o an göstermese de hayrını, gelse de başınıza türlü türlü sıkıntılar sonra anlarsınız ki her şeyde bunda da bir hayır vardır.