“Herkes için çöp, bizim için sermaye”

Abone Ol

Kendi çabalarıyla sağladıkları araçlarla kentin atıklarını seyyar bir şekilde toplayan sokak atıkları  toplayıcıları, kış aylarının gelmesiyle birlikte zorlu günler yaşıyor. Sokak Atıkları Toplayıcılar Derneği Başkanı Recep Karaman, geçtiğimiz günlerde bir arkadaşlarının donarak hayatını kaybettiğini dile getirerek tek isteğimiz sokak atıkları toplayıcılığının yasal statüye kavuşması’’ dedi.

‘’YAPTIĞIMIZ İŞ TERCİH DEĞİL MECBURİYETİMİZ’’

Yaklaşık üç yıl önce sokakta kağıt toplayan arkadaşlarıyla bir araya gelerek Sokak Atıkları Toplayıcılar Derneği’ni kuran Recep Karaman, ‘’ Yaptığımız iş tercih değil , mecburiyetimiz …Hiçbir insan başkalarının atığını ekmeğine katık etmek istemez.. Ama bizim ekmeğimiz, ellerimiz temiz, emekle yorulmuş.. Birçok insanın dönüp bakmaktan bile uzak durduğu ,tiksindiği , kokusuna bile dayanamadığı çöp yığınlarından bir değer yaratıyoruz. Bizler  sorunlarımızı, çözüme kavuşturmak, muhataplarına iletmek, toplumda farkındalık yaratmak amacıyla yola çıktık’’ şeklinde konuştu.

‘’NE YAZIK Kİ BUNLAR BİZİM GERÇEKLERİMİZ’’

Karaman: Günde 17-18 saat sokakta çalışıyoruz. Bizler için yaz-kış fark etmiyor. Yeri, kimimiz ciddi hastalıklarla karşılaşıyor, kimimiz hayatını kaybediyor. İçimizi en çok acıtan şey ise; insanların bize önyargılarıyla bakması.  Ne yazık ki bunlar bizim gerçeklerimiz. Bizim de evlerimizde çocuklarımız ailelerimiz var. Sokakta kağıt toplayan bir insan zaten yanlış bir şey yapmamak, ekmeğini kazanmak için bu işte çalışıyordur. Kimseye minnet etmeden yaşamaya gayret gösteriyoruz. İnsanların çöp diye nitelendirdiği şey, bizim sermayemizi oluşturuyor’’

 ‘’BİZLER YANLIŞ İNSANLAR DEĞİLİZ, YANLIŞ YAPMA ŞANSI OLMAYAN İNSANLARIZ’’

Sokak atıkları toplayıcısı olarak ülke yararına, ekonomisine ve çevreye oldukça katkıları olan bireyler olduklarını ifade eden Karaman sözlerini şöyle sürdürdü:
‘’ Bu zamana kadar ne yazık ki görülmüyorduk, bilinmiyorduk. Kimse bizim ne iş yaptığımızı bilmiyordu. Bizler yanlış insanlar değiliz, yanlış yapma şansı olmayan insanlarız. Tam tersine bizler ülkeye faydalı insanlarız. Tamamen ekmeğimizin peşinde koşuyoruz.

‘’SERBEST MESLEK STATÜSÜNDE YER ALMAK İSTİYORUZ’’

‘’Önce topluyoruz sonra yüklüyoruz daha sonrasında da topladığımız atıkları ayrıştırıyoruz diyen Karaman, ‘’ Bunun yanında sahada yani sokaklarda çok zor şartlar altında, sağlıksız koşullar altında çalışıyoruz. Tüm bu zor çalışma koşullarımıza rağmen hiçbir yasal yönetmelikte tanımlamamız yok. Bunun olmayışı da sahada yaşadığımız sorunlara yol açıyor. Geçen gün bir arkadaşımız donarak vefat etti. Bizlerin de yasal çerçeve içerisinde çalışmasını sağlayacak bir düzenleme yapılmasını talep ediyoruz. Serbest meslek statüsünde yer almak istiyoruz’’ dedi.

‘’HER TOPLAYICI ARKADAŞIMIZIN HAYATI BİR HABERDİR’’
‘’Bir gün gelin yaşadığımız yerleri görün, deneyimleyin, hissedin. Bizleri tanıyın, ailelerimizi yakından görün. Her toplayıcı arkadaşımızın hayatı bir haberdir. Sokaklarda başımıza gelmeyen, yaşamadığımız herhangi bir durum olmuyor. Hep söylerim, sokakta yürürken bir sokak toplayıcısına rastlarsanız kendinizi güvende hissedin.

 ‘’2019 YILINDA 3. 2 MİLYON TON CİVARINDA ATIK KAĞIT TOPLANDI’’
 Sokaktan topladıkları atıkların ekonomiye milyarlarca lira katkısı olduğunu dile getiren Recep Karaman, ‘’ Aynı zamanda iklim değişikliğiyle mücadele noktasında önemli katkı sağlıyor. Bu atıkların geri dönüşüme kazandırılmasında yüzde 80 oranında sokak toplayıcılarının payı var. 2019 yılında 3. 2 milyon ton civarında atık kağıt toplandı. İklim değişikliği yaşanmasındaki en büyük sorunlardan birini atıklar oluşturuyordu. Plastikleri, camları, kağıtları ayırıyoruz.  Bugün bizler olmasak çöp depolama alanlarına yer kalmaz. Bazen plastik atıklar kanalları tıkıyor fazla yağış sonucu da sellere sebebiyet veriyor bizler kanalları tıkayan bu atıkları da topluyoruz.  Bizler, sadece yaptığımız işin görünmesini istiyoruz. Sahada insanların bize güven duyabileceği bir ortam ve mevzuat istiyoruz’’ dedi.

 ‘’TÜRK-İŞ BAŞKANI ERGÜN ATALAY, BİZE DESTEĞİNİ ESİRGEMEDİ’’
 Gazetemiz aracılığıyla belediyelere, kurum ve kuruluşlara seslenen Karaman,’’ Sokaklardaki atıkları belediyeler toplamak istiyorsa bizler bu işin olmazsa olmazıyız. Belediyeler bu iş için çok ciddi bütçeler ayırıyor. Bu konu kapsamında bir teşekkürümü de belirtmek isterim. Türk-İŞ Başkanı Ergün Atalay, bizlere ve derneğimize desteğini esirgemedi.  Türk-İş tarafından sokak atıkları toplayıcılarına yönelik bir dergi çalışması olmuştu. Sesimizin duyurulması anlamında önemli ölçüde katkıları oldu ’’ dedi.

‘’BİZİM CANIMIZI ASIL ACITAN İNSANLARIN BAKIŞLARI’’
Son olarak vatandaşlara seslenen Sokak Atıkları Toplayıcılar Derneği Başkanı Recep Karaman, ‘’  Ben 13 yaşında kağıt toplamaya başladım. Anlattığım sıkıntıların, yaşadığım zorlukların her birine an be an şahit oldum, bu zorluklar hiçbir zaman canımızı acıtmadı. Bizim canımızı asıl acıtan insanların bakışları oldu. Bu derneği kurmamızdaki en temel amacı da bu oluşturdu. Bizler de en az sizin kadar etten kemikten yaratılmış insanlarız. Toplumun bizi görürken ya da değerlendirirken bunları göz önünde bulundurmalarını istiyoruz’’ şeklinde konuştu.
(Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER)