Filipinler’de Trami Tropik Fırtnası’nda can kaybı 46’ya yükseldi Filipinler’de Trami Tropik Fırtnası’nda can kaybı 46’ya yükseldi

Hindistan, Türkiye'nin BRICS üyelik teklifini reddetti. Alman BILD gazetesine göre, Hindistan bu kararı, Türkiye'nin düşmanı Pakistan ile olan iyi ilişkilerini gerekçe göstererek aldı. Gerekli oybirliğinin sağlanamadığı belirtildi.

Brics (2)

Hindistan, Türkiye'nin BRICS üyelik teklifini kabul etmedi. Alman BILD gazetesinin haberine göre, Hindistan, düşmanı Pakistan ile Ankara'nın iyi ilişkilerini gerekçe göstererek teklifi geri çevirdi. BRICS ülkeleri arasında gerekli oybirliğinin sağlanamadığı ifade edildi.

BRICS Genişlemesine Engeller

BRICS için bir araya gelen devlet ve hükümet başkanları, grup için yeni üye kabul etmeme kararı aldı. Son olarak İran, Mısır, Etiyopya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan BRICS'e katılmıştı. Türkiye, Azerbaycan ve Malezya ise resmi olarak üyelik başvurusunda bulundu. Uzmanlar, BRICS'te yakın zamanda yeni üyelerin kabul edilmeyeceğini öngörüyor. Bunun nedeni olarak birçok ülkenin genişleme dalgasına karşı duruşları gösteriliyor.

Brics (1)-1

BRICS Nedir?

BRICS, Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin tarafından 2006 yılında kurulan bir grup olarak, gelişmekte olan ülkelerin uluslararası alanda daha fazla söz sahibi olmasını amaçlıyor. 2011'de Güney Afrika'nın katılımıyla BRICS adını alan grup, 2024 itibarıyla Mısır, Etiyopya, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri ile BRICS+ olarak anılmaya başladı.

BRICS, ABD liderliğindeki Batı eksenine karşı alternatif bir güç oluşturmayı hedefliyor. Grup, uluslararası örgütlerde reform talepleriyle dikkat çekiyor ve çoğunlukla genç nüfusa sahip gelişmekte olan ülkelerden oluşuyor.

Brics (1)-2

Batı'nın BRICS'e Bakışı

Batılı uzmanlar, BRICS’i Batı yaklaşımlarına bir tepki olarak değerlendirmekte. Özellikle Rusya'nın, Ukrayna-Rusya savaşı sonrasında Batı'nın uyguladığı yaptırımları aşmak için BRICS'i güçlendirmeye çalıştığı ifade ediliyor. BRICS, gelişmekte olan ülkelerin ihtiyaçlarına yanıt verme potansiyeliyle dikkat çekiyor.

Mevcut dünya konjonktürü, BRICS'in etkinliğini artırırken, Batı'nın Doğu'ya olan ihtiyacı da giderek artmakta. Enerji krizleri ve yaşlanan nüfus sorunları, BRICS'in yükselişini destekleyen unsurlar arasında yer alıyor.

Kaynak: Haber Merkezi