Hocalı Katliamı, Karabağ Savaşı sırasında 26 Şubat 1992 tarihinde Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı Kasabası’nda Azeri siviller Ermenistan'a bağlı kuvvetler tarafından toplu şekilde öldürüldü. Ermenistan'ın ve 366. Motorize Piyade Alayı'nın desteğindeki Ermeni güçleri tarafından gerçekleştirilen Hocalı Katliamı, İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından Hocalı Dağlık Karabağ'ın işgalinden bu yana gerçekleşen en kapsamlı sivil katliamı olarak nitelendirmişti.
Azerbaycan'ın resmî açıklamasına göre saldırıda 106'sı kadın, 83'ü çocuk olmak üzere toplam 613 kişi şehit edildi.
Beş bin insanın yaşadığı Türk beldesi Hocalı’daki Ermeni Soykırımı’nda, göz oyarak, kulak keserek, hamile kadınların karınları deşilerek, kafatasları boşaltılarak, derileri yüzülerek, yüzleri parçalanarak, insanlar diri diri yakılarak, yok edilerek akıl almaz işkenlere sonucu; 613 ölü, 83 çocuk, 106 kadın, 482 yaralı, 70 yaşlı, 1275 kişi rehin alındı. 500 esirin kaybolduğu biliniyor.
Hocalı’da üç bin yıldan beri yaşayan Türk neslini kıyıma uğratan ve onlara arka çıkan küresel aktörlerin yeniden Karabağ Savaşı ile aynı acıları yaşatmaları Türk milletinin birliği ile önlendi. 44 gün süren Azerbaycan-Ermenistan Savaşı’nda, Hocalı Soykırımı’nın öcünü alarak Karabağ’ı gerçek sahibine teslim eden 2783 Azerbaycan Türkünün ruhları şad olsun.
Azerbaycan tarafından "Xocalı soyqırımı" (Hocalı soykırımı), "Xocalı faciəsi" (Hocalı faciası) şeklinde adlandırdığı katlima, Ermenistan tarafından Hocalı hadisesi olarak tanımlanıyor. Dünyanın çeşitli dillerinde ve ülkelerinde Hocalı katliamı benzeri ifadeler kullanılıyor. Bu facianın anısına Türkiye’de ve birçok ülkede anıtlar inşa edildi.
Anka Türk Birliği Hocalı şehitlerini andı
26 Şubat 2022 tarihinde Hocalı Soykırımı’nın 30. Yılında, Ankara’da Anka Türk Birliği tarafından Mamak Kültür Merkezi’nde “Hocalı Şehitlerini Anma Toplantısı” düzenledi.
Hocalı soykırımı kurbanlarının anısı için bir dakikalık saygı duruşu ardından Azerbaycan’ın Milli Marşı ve İstiklal Marşı seslendirildi.
Anka Türk Birliği Genel Başkanı Dr. Derya Akdemir açılışkonuşmasında Hocalı Soykırımının, saldırgan Ermeni politikasının bir sonucu ve yirminci yüzyılın bir trajedisi olduğunu dile getirdi. Dünyanın hâlâ bu soykırıma sessiz kaldığına dikkat çeken Akdemir sözlerini şöyle devam etti:
“Halkımız defalarca tarihî topraklarından kovulmuş, ülke içinde yerinden edilmiş mültecilere dönüşmüş ve tüm bunlara Ermenilerin katliamları eşlik etmiştir. Uluslararası hukukun tüm normlarını ihlal eden Ermenistan, bu amaca ulaşmak için her türlü suça ve zulme hazır olduğunu gösterirken, Dağlık Karabağ'ı ilhak etmeye çalışıyordu. Ama 2020 yılında kırk dört günlük Vatan Savaşı’nda onların bu arzuları kahraman Azerbaycan ordusu, Muzaffer Ali Baş Komutan İlham Aliyev tarafından yerle bir edildi.”
Sivil toplum dernekleri başkanları ve üyeleri ile şairlerin katıldığı Anma Toplantısı’nda Dünya Söz Akademisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Hayrettin İvgin, konuşmasında Hocalı Soykırımı’nın bir katliam olduğunu belirterek, Hocalı’da soykırıma maruz kalan Türk halkının tüm dünyanın gözleri önünde yaşadığı acıları dile getirdi. Programda şairler Kemalettin Kalkan ve Zeynep Nahçivanlı konuşmalarında, işkencelerle öldürülen “613 Hocalı Şehidini” şiirlerle ve ağıtlarla andılar.
Anma Toplantısı sonunda Anka Türk Birliği Tiyatro Ekibi “Hocalı Kanayan Yaramız” isimli tiyatro oyununu izleyenlere sundular.