Şehirlerarası otobüs taşımacılığında uygulanan yüzde 50 yolcu kapasitesi sınırlaması bilet fiyatlarına yüzde 100 zam yapılmasına neden oldu. COVID-19 salgınıyla mücadele kapsamında getirilen 17 günlük sokağa çıkma yasağı beraberinde birçok kente giriş-çıkış yasağını da getirmişti. Giriş çıkış yasağından sonra başlayan şehirlerarası ulaşım, bilet fiyatlarında fahiş artışa sebep oldu. Seyahat etmek isteyen vatandaşlar artan bilet fiyatlarının en kısa zamanda eski haline gelmesi için çağrıda bulundu.
İstanbul-Ankara arası ulaşım, artan bilet fiyatlarından en çok etkilenen şehirlerin başında geldi. Bu iki şehir arasında seyahat etmek isteyen vatandaşların daha önceki bilet fiyatlarının 90 TL civarında olduğunu, şu an ise bu fiyatın 160 TL’ye kadar çıktığını belirtti. Şehirlerarası otobüs biletlerine yapılan zam, yolcuların tren gibi alternatif ucuz ulaşım araçlarını tercih etmeye yöneltti.
“SEYAHATE KORONA DEĞİL BİLET FİYATLARI ENGEL OLUYOR”
‘Her sene memleketim olan Giresun'a salgın başladığından beri yani neredeyse 1.5 yıldır gidemedim’ diyen Hatun Akırmak, “Uygulanan seyahat kısıtlamaları ve 17 günlük tam kapanma sonrası Ramazan Bayramında da yanlarında olamadığım ailemi ziyarete gitmeye karar verdim. Bilet almak için firmaları incelemeye başladığımda büyük bir şok ile karşılaştım. Daha önce 70-80 TL olan bilet fiyatlarının 160-170 TL olduğunu görmek beni çok şaşırttı ve aynı zamanda üzdü. 10 saat gibi uzun süren bir yolculuk için uçak ile ulaşım oldukça pahalı olduğundan 10 saat yolu göze alıp daha makul bir fiyatla yolculuk eden biz yolcular bilet fiyatlarında yaşanan bu olağanüstü artış ile 1,5 sene önceki uçak bileti fiyatına bugün 10 saat süren otobüs yolculuğuna uçak bileti parası istendiğini gördük. Bilet fiyatlarında yaşanan bu yüzde yüz artış insanların ancak senede bir kez gidebildikleri memleketlerine de artık gidemeyeceklerini bize düşündürüyor. 4 kişilik bir ailenin memleketini ziyarete gidiş geliş yol masrafı neredeyse 1300 TL’ye tekabül edecek. Görünen o ki daha önce korona virüs sebebi ile hasret kaldığımız ailelerimize ve doğup büyüdüğümüz şehre artık cep yakan bilet fiyatları yüzünden hasret kalacağız. Bu fiyatların denetlenip eski fiyatlarına getirilmesi gerekir” dedi.
“KARA YOLUNA YAPILAN ZAM YOLCULARI DEMİRYOLUNA YÖNELTTİ”
Yaklaşık 15 yıldır Ankara-İstanbul arasında gelip gittiğini söyleyen Şeyda Şarlak, ilk defa bu kadar yüksek bir fiyatla karşılaştığını söyledi. Şarlak, “Genellikle ulaşım tercihim Yüksek Hızlı Tren oluyordu. Burada bilet bulamadığım için kara yolu ulaşımını tercih etmek zorunda kaldım. Sık sık seyahat eden birisi olarak yaşadığım bu ulaşım sıkıntısıyla son dönemlerde daha çok karşılaşır oldum. Bu durum bize tren ulaşımının bu yasaklı günlerde daha çok tercih edildiğini gösteriyor. Tren ulaşımının hem ucuz hem de hızlı olması bu ulaşım yolunu daha avantajlı kılıyor. Çünkü Ankara-İstanbul arası tren bileti 84 TL’ye satılırken aynı iki şehir arasındaki otobüs bileti ise 160 TL’ye kadar çıkabiliyor. Fakat ben bu tarz durumlarda 90 TL’ye de otobüs biletini bulabiliyordum. Oysa şimdilerde bu fiyata bilet bulmak neredeyse imkansız. Bazen hava yolunu da tercih ediyordum. 110 TL’ye bulduğum uçak biletleri şimdilerde 250 TL ye satılıyor. Bana göre bu bir fırsatçılıktır. Her yaşanan kriz sonrası getirilen bu zamların yükünü vatandaş olarak biz sırtlamak zorunda kalıyoruz. Burada dikkat çekmek istediğim bir diğer konu ise yarı yarıya indirilen otobüs kapasitelerinin eski haline getirilmesidir. Bu süreç uzadıkça vatandaşın cebinden çıkan alın teri de artan fiyatlara kurban gitmeye devam edecektir. Burada devlete düşen şey ise vatandaşlarını bu fahiş fiyatlara karşı kollamak ve korumaktır. En yakın zamanda bu fiyatların düzeltilmesi gerekir” şeklinde konuştu.
"MECBUR KALDIĞIM İÇİN YÜKSEK FİYATTAN ALDIM"
Yasaklar başlamadan eve gitmek için bileti yüksek fiyattan satın aldığını söyleyen İbrahim Yüksel, "iki hafta önce ailem Adıyaman'a 160 liraya gitti. Şu an ise aynı bileti 210 liraya aldım. Bilet fiyatlarında artış söz konusu. Mecbur kaldığım için bileti 210 liraya aldım. O bileti almasam ailemi göremeyeceğim. Bayramda yasaklardan kaynaklı gidemedim. Bayramdan sonra gitme kararı kıldığım için de bilet fiyatlarına şaşırdım. Denetimsiz kalan bir sektörde yüzde yüz artan bilet fiyatları bütün vatandaşlarımızı rahatsız ediyor. 1,5 yıldır yaşanan virüsten dolayı zor günler geçiren vatandaşlarımızın sırtına yük bindirilmekten çekinilmiyor. Gelen zam müşteriye ödetiliyor. Büyük firmalara maalesef hiçbir şey olmuyor. Onlar bu derin krizde karlarına kar katarken fakir insanlar daha da fakirleşti. Kamuoyunun bu bilet fiyatlarına karşı duyarlı davranmasını her yerde bu artışları dile getirmesi gerekir.
“BİLETLERİN YÜKSEK FİYATLARI ‘ŞİKAYETVAR’A VE EKŞİ SÖZLÜĞE YANSIDI”
Ekşi sözlükte Niksiz Nik isimli vatandaş şunları yazdı: “Şehirlerarası bir otobüs yolculuğu niçin bu kadar pahalı anlayamıyorum. Pandemi başladığından beri ilk kez otobüs bileti fiyatlarına bakıyordum ki şok oldum, bundan 3-4 yıl önce, bulunduğum şehirden gitmek istediğim şehre olan bilet 100 TL iken güncel fiyatı 260 TL! Ülke içinde bir şehirden bir şehre gidiş dönüş 520 TL olamaz kabul edemiyorum, gerçekten üzülüyorum.”
Hava yolu ulaşımının da biletlere ciddi zam yaptığını yazdığı yorumda dile getiren Emrah isimli vatandaş, “16.05.2021 saat 14.24 saatlerinde 17.05.2021 10.35 Balıkesir Edremit - İstanbul Havalimanı için 1 kişilik bilet satın aldım. Ben bileti almadan yarım saat önce 390 TL olan bilet ben aldığımda 502 TL oldu ve bende uçmam gerektiği için mecburen satın aldım. Fakat ben aldıktan hemen sonra aynı bilet ilk önce 449 TL'ye sonrada 390 TL'ye düştü. Bu fiyat politikası neye göre yapılıyor ben neden herkesten daha pahalıya bu uçuşu yapıyorum, aradaki farkın tarafıma iade edilmesini rica ediyorum” yorumunda bulundu.
Tam kapanma haberinden önce bilet almak istediğini kaydeden bir diğer vatandaş Emre ise, “Tam kapanma haberi çıkınca 360 civarında olan bilet 600 civarına yükseldi, ekran görüntüsü alamadım. Hem uygulamada hem masaüstü sitesinde hata verip fiyatı yükselttiler. 1 dakika içinde fiyat değişikliği yaptılar. Ne diyebilirim. Böyle bir fırsatçılık görmedim ben, havayolunda adı olan böyle bir kurumun bunu yapması hiç hoş değil” dedi.
Coromandel adlı kullanıcı: “Benim anlamadığım şey devlet bu gibi durumlarda niye halka yükleniyor? Berberler %40 zam yapar, otobüs fiyatları tavan fiyatı 500 TL olur ya arkadaş şaka gibi ya sen devlet olarak yardım etsene bu firmalara onlar da bize geçirmesin. Benim maaşım mı arttı? Yok. Benim gelirim mi arttı? Yok. Eee o zaman niye bana geçiriyorsun her şeyi? Berberler yüzde 40 zam yapacağına devlet yardım etsin bizden almasın diyoruz ama nafile. Ondan sonra ortamlarda sosyal devletiz dersin efendim Türkiye bu pandemi sürecini ekonomik olarak çok rahat geçirecek dersin. tabii rahat geçirir. Her şeyi bize geçirdiğiniz için olabilir mi acaba? Bu ülkede kafayı yememek elde değil vallahi değil billahi değil.
Kadir GÜRHAN