İklim değişikliği, tüm dünyanın olduğu gibi artık Türkiye’nin de meselesi. Seller, baskınlar, doğal afetlerin sebeplerinin başında büyük oranda iklim değişikliği geliyor. İklim değişikliğinin hayatımızdaki etkileri artarken bir yandan da kurumlar önlemler üzerine yoğunlaşıyor. Son olarak da Kültür ve Turizm Bakanlığının bu konuda bir hazırlık yaptığını öğrendik. CHP İstanbul Milletvekili Yunus Emre’nin sorun önergesini yanıtlayan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, iklim krizi ile birlikte yaşanan kuraklık ve su kaynaklarının azalmasına karşı turizm alanları için alınan tedbirleri anlattı. Ersoy, bu konuda atılacak adımları kısaca şöyle sıralıyor: 

“Bakanlığımızca iklim değişikliğinin turizm sektörüne etkilerinin detaylı bir şekilde araştırılmasına ve alınacak politika ve uygulama önlemlerinin ortaya konulmasına yönelik rapor hazırlanması çalışmaları da son hızla devam etmekte olup raporların tamamlanmasını takiben ortaya çıkacak politika ve uygulama önerilerinin hazırlanacak eylem planları kapsammda uygulamaya geçirilmesi hedeflenmektedir. Bu çalışmaların sonrasında turizm sezonunun kaymasına, iklim değişikliğinin etkilerinin kış/kayak turizmine ve ekoturizme etkilerine ilişkin gösterge ve planlama ilkeleri ortaya çıkarılacak ve bu ilkeler doğrultusunda gerekli planlama çalışmaları yürütülecektir.

Ülkemizde sürdürülebilir bir turizm politikası oluşturulabilmesi için yürütülen çalışmalardan biri Mavi Bayrak Programı olup bu kapsamda Mavi Bayrak sıralamasında 2021 yılında 519 plaj ile ülkemiz dünya sıralamasında 3’üncü olmuştur. Önümüzdeki dönemde de Mavi Bayraklı plaj sayımızı artırarak ülkemizi daha üst sıralara taşımak Bakanlığımız hedefleri arasında yer almaktadır.

Çevrenin korunması amacıyla, gerekli koşulları sağlayan tesislere ‘Çevreye Duyarlı Konaklama Tesisi Belgesi’ düzenlenmektedir. Hâlihazırda 449 tesis bu Belge ile faaliyet göstermektedir. Ayrıca, ‘Çevreye Duyarlı Konaklama Tesisi Belgeli İşletmelere Elektrik Enerjisi Desteği Hakkında Karar’ uyarınca, bu belgeyi almış tesislere 2016 yılında 18 milyon 734 bin 497 TL, 2017 yılında 13 milyon 933 bin 795 TL, 2018 yılında 20 milyon 63 bin 927 TL ve 2019 yılında 20 milyon 46 bin 449 TL olmak üzere toplam 62 milyon 778 bin 669 TL destek ödemesi yapılmıştır.

Sürdürülebilir turizm kapsamında, bisiklet turizminin teşvik edilmesi için de bisiklet dostu konaklama tesisi belgesi verilmesi uygulamasına 2020 yılının ikinci yarısında başlanılmış olup hâlihazırda 20 otel için bisiklet dostu konaklama tesisi belgesi düzenlenmiştir. Ülkemiz, sürdürülebilirlik standartlarının en üst akreditasyon kuruluşu olan Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi ile iş birliği yaparak, GSTC sertifika programı ile sürdürülebilir turizm alanında ilk defa hükümet nezdinde ulusal bir program geliştiren ülke olacaktır.”

Editör: TE Bilisim