İlk Türk astronot Alper Gezeravcı, 9 Ocak 2024'te SpaceX'in Falcon 9 roketiyle uzaya gönderilecek. Görev, ABD'den gerçekleştirilecek olup, Alper Gezeravcı'ya Avrupalı astronotlar eşlik edecek. 29 Nisan 2023'te TEKNOFEST İstanbul'da açıklanan isimlerle belirlenen Türkiye'nin ilk uzay yolcuları, asil olarak Alper Gezeravcı ve yedek olarak Tuva Cihangir Atasever oldu.

Alper Gezeravcı Ve Tuva Cihangir Atasever Kimdir (1)

Alper Gezeravcı Kimdir?

Türkiye'nin ilk uzay yolcularından Alper Gezeravcı, 2 Aralık 1979'da Mersin'de doğdu. Hava Harp Okulu Elektronik Mühendisliği Bölümü mezunu olan Gezeravcı, ABD Hava Kuvvetleri Teknoloji Enstitüsü'nde harekât araştırması alanında yüksek lisans yaptı. F-16 pilotu ve standardize filo akademik kol komutanı olarak Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda görev yaptı.

Spor yazarı Ahmet Çakır kimdir? Spor yazarı Ahmet Çakır kimdir?

Alper Gezeravcı (4)

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sosyal medyada paylaştığı video ile Alper Gezeravcı'nın misyonda kullanılacak armayı tanıttı. Armada sekiz köşeli Selçuklu yıldızı, ay-yıldızlı Türk Bayrağı, 16 Türk devletini temsil eden yıldızlar, Cumhuriyetin 100. yılına ithafen 100 sayısı ve dünya üzerinde turkuaz renkli Türkiye haritası bulunuyor.

Alper Gezeravcı (1)-1

Uzay araştırmaları ne olacak?

Alper Gezeravcı, Türkiye’nin İnsanlı İlk Uzay Misyonu kapsamında 9 Ocak'taki fırlatmadan sonra Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 14 gün boyunca kalarak, 13 farklı bilimsel deneye imza atacak.

Pilot Albay Alper Gezeravcı, bu görevin yeni nesiller için bir rol model olacağını vurgulayarak, “Türkiye’mizin 100. yılında icra edeceğimiz ilk uzay yolculuğumuz aslında bir yere varış hikayesi değil, devletimizin iradesiyle gelecek nesillerimizin hayallerini sınırsızca taşıyabileceği gökyüzünün derinliklerine öteleyebileceği bir yolculuktur” dedi.

Alper Gezeravcı (1)

"Nisan ayında ABD’de başlamış olan eğitimlerimiz bütün yoğunluğuyla devam etmekte" diyen Gezeravcı, Türkiye'nin uzaydaki ilk adımını atacak olmanın heyecanını ve sorumluluğunu taşıyor.

Alper Gezeravcı (2)

Editör: İrem Akbaş