Kaya'nın açıklamaları şu şekilde;
Şimdi değilse ne zaman? Cumhuriyetin 100. yılında en az yüz bin öğretmen ataması yapılmalıdır.
· Öğretmenlerin ekonomik, demokratik, sosyal, mesleki vd. sorunlarının çözülmedi. Öğretmenler kiralarını ödeyemiyor! Öğretmenler yoksulluk sınırı altında ücret alıyor.
· Özel okullardaki öğretmenleri zaten öğretmen olarak görmediğinizi açıkladınız. Onlar da iş güvenceleri olmadan asgari ücrete mahkum edilmiş durumda. Özel okul öğretmenlerinin ekonomik ve sosyal hakları, kamuda çalışan öğretmenlerin ekonomik ve sosyal haklarından az olmayacak şekilde yeniden düzenleyin.
· Sahte Öğretmenlik Meslek Kanunuyla, öğretmenlere kariyer basamaklarını dayatarak ayrıştırdınız. TBMM açıldığında ilk işiniz “Öğretmenlik Meslek Kanununu” eğitimin tüm bileşenlerinin de görüşleri alınarak yeniden düzenlenmesi olmalıdır.
· Okullar açılırken öğretmenlere bir maaş tutarına eğitim öğretim tazminatı ödenmelidir.
· Deprem bölgesindeki öğretmenlerin barınma, ulaşım, beslenme ve tayin talepleri zaman geçirilmeden yerine getirilmelidir.
· Öğretmenlerin eş durum ve mazeret tayinleri yapılarak bu işkenceye son verin..
· Ücretli ve sözleşmeli öğretmen uygulamalarına son vererek onlarında insanca yaşayacakları ücretler almasını sağlayın.
· Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde çalışan öğretmenlerin ekonomik ve sosyal hakları, kamuda çalışan öğretmenlerin ekonomik ve sosyal haklarından az olmayacak şekilde yeniden düzenleyin.
· Halk Eğitim Merkezlerinde çalışan yaklaşık 90 bin kurs öğretmenleri haklarına kavuşturun.
· PİKTES Öğretmenlerinin sorunlarını zaman geçirilmeden çözmelisiniz.
· Her okula; güvenlik görevlisi, rehber öğretmen, hizmetli, teknoloji öğretmeni, sağlık görevlisi ve memur ataması yapılmalıdır.
· Köy okullarını yine açmadınız, elimiz yakanızdadır, okullar ya açılacak ya açılacak!
· Tüm eğitim kademelerinde öğrencilere ücretsiz beslenme hakkı sağlanmalıdır.
· Ekonomik durumu iyi olmayan öğrenciler ile deprem bölgesindeki öğrencilerin okul araç gereçleri ile bilgisayar, tablet, internet vd. ihtiyaçları MEB tarafından karşılanmalıdır.
· Okullar arasındaki nitelik ayrımına bir an önce son verilmeli, tüm okulların nitelikli hale getirilerek eğitimde fırsat eşitliği ve adalet sağlanmalıdır.
· Tarikatların denetimindeki vakıf ve derneklerle yapılan protokoller derhal iptal edilmeli; ÇEDES projelerine son verilmelidir.
· Laik, demokratik, kamusal, parsız, karma ve parasız eğitimden taviz verilmemelidir.
· Din derslerinin saati artırılarak, seçmeli din dersleri zorunlu hale getirilmemelidir. Matematik, fizik, kimya, edebiyat, felsefe, resim, müzik, spor derslerine hak ettiği değer verilmelidir.
· Eğitim devrimlerini hedef alan politikalardan derhal vazgeçilmelidir.
· İnşaatı tamamlanmamış okullar ve derslikler hızla tamamlanmalı. Okul ve derslik ihtiyaçları gerekirse satın alma ya da kiralama yoluyla acil olarak kapatılmalıdır. Kalıcı çözüm için okul ve derslikler yapılmalıdır.
· Öğrencilerin yurt sorunu karşılanmalı. Yurt ihtiyacı karşılanmayan öğrencilere kira yardımı yapılmalıdır. Gençlerimiz tarikat ve cemaat yurtlarına mahkum edilmelidir.
· Ekonomik durumu iyi olmayan tüm öğrencilere karşılıksız burs verilmelidir.