Kayaer: Şehircilik üniversiteleri kurulmalıdır
"TÜRKİYE'DE ŞEHİRLE İLGİLİ NAZARİ ÇALIŞMALAR ÇOK AZ"
2004'te Pursaklar Belediye Başkanı Selçuk Çetin ile göreve geldiklerini kaydeden Karaer, "İkimiz öğretmenlikten gelmeyiz. Şehirle ilgili biraz malumat sahibi olalım dedik. Bunun üzerine hemen gidip 10 kitap aldım. O kitapları okudum ve okuduklarımı belediye başkanımıza gidip anlattım. Sonradan zamanla gördük ki Türkiye'de şehirle ilgili nazari çalışmalar çok az. Durum böyle olunca şehircilik sempozyumları yapmaya başladık. Rahmetli Turgut Cansever vardı. Onun yanına belediye başkanımızla üç defa gittik. ODTÜ ve Gazi mimarlığın hocalarına gittik. Bu çalışmalardan sonra gördüğümüz şey şuydu; Türkiye'de şehirle ilgili müstakil bir ihtisas kütüphanesinin eksikliğiydi" şeklinde konuştu.
"ŞEHİR KÜTÜPHANESİ İLE ŞEHİRCİLİK KÜTÜPHANESİNİ KARIŞTIRIYORLAR"
İstanbul Belediyesi ya da diğer yerlerde şehir kütüphanelerinin olduğunu söyleyenlerin şehir kütüphanesi ile şehircilik kütüphanesini karıştırdıklarını belirten Karaer, "Biz şehir ve mimarisiyle ilgili mustakil bir kütüphane inşa etmeye çalıştık. Bu kütüphaneden normal halktan kimse yararlanmıyor.Buraya Akademisyenler ve hocalar geliyor. Biz bu kütüphane için kitap bulabilir miyiz diye araştırdığımızda onlarca kitapla karşılaştığımızı gördük. Ve böyle bir kütüphane kurmaya karar verdik. İyi ki de karar vermişiz. Daha sonra yaptığımız araştırma ile ODTÜ Mimarlık Kütüphanesi'nde şehir mimarisi ile ilgili 4500, Gazi Mimarlık Kütüphanesi'nde 6200 ve Milli Kütüphane'de ise mimari ve diğer kitapları birbirinden ayıracak sistem olmadığı için, ne kadar kitap olduğu tespit edemedik. Biz bu araştırmayı yaptığımızda bizim kütüphanemizde 6000 kitap vardı. Şuan da ise 6500 civarında kitabımız var" dedi.
"KİTAPLARIN YÜZDE 20'SİNİ FOTOKOPİ VE TARAMA YOLUYLA İSTEYENLERE VERİYORUZ"
Şehir dışından arayan hocalara, kitapların telif hakkını da dikkate alarak yüzde 20'sini tarayıp ya da fotokopi çekerek kendilerine gönderdiklerini söyleyen Karaer konuşmasını şu şekilde sürdürdü: " Nüfusun yüzde 75'i şehirlerde yaşıyor. Dolayısıyla bu şehirlerle ilgili bilginin paylaşılmaması düşünülemez. Sadece mimarlık fakültelerinin de bu konuda yetersiz olduğunu düşünüyorum. Şehircilik üniversiteleri de kurulmalıdır. Bu kütüphanenin daha çok faydalı olacağını düşünüyoruz. Burada en büyük desteği Belediye Başkanımız Selçuk Çetin'den aldık. Eğer bizim sunduğumuz projeler onun tarafından onay almasaydı şimdi böyle bir çalışma olmayacaktı. Başkanımız bu konuda bize destek verdi. Biz şehirle ilgili nazari çalışmaları önemsiyoruz. Hatta yakın zamanda aldığımız meclis kararı ile şehirle ilgili kitap yayıncılığına da başlıyoruz. İlk kitabımızı da basmak üzereyiz. Fakat daha önce İslam ansiklopedisinden çıkarma Kadim Şehirlerimiz kitabını da yayınladık. İslam Ansiklopedisini yapan kişiler bize bir yazı göndererek bu kitabı istediler."
"KÜTÜPHANEMİZDEN YARALANMAK İSTEYEN HERKESE KAPIMIZ AÇIKTIR"
Haccettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü'nden 2013 yılında mezun olan ve 2014 yılından bu yana kütüphanede çalışmaya başladığını ifade eden Ahmet Tüfekçi ise şöyle konuştu:"Şehir Araştırmaları Kütüphanesi lisans, yüksek lisans, doktora öğrencileri, akademik personel, şehir yöneticileri, gazeteciler, araştırmacı-yazarlar ve şehir üzerine araştırma yapmak isteyen tüm kullanıcılarımıza faydalanma imkânı sunarak hizmet vermektedir. Kütüphanemiz, koleksiyonundan ya da okuma salonundan yararlanmak isteyen kişilerden hiçbir ücret ve üyelik talep etmemektedir. Şehir dışından gelen kullanıcı taleplerine ise telif haklarını ihlâl etmeyecek şekilde ücretsiz fotokopi ve elektronik posta hizmeti vermektedir. Kütüphanemiz, hafta içi 08: 00-17: 00 mesai saatleri arasında hizmet vermektedir. Şehir ile ilgili araştırma yapmak isteyen herkese özel ilgi gösterilmekte ve kolaylık sağlanmaktadır. Kütüphanemize başvurup aradıkları bilgiye ulaşamayan kullanıcılarımız için de diğer kütüphanelerden nasıl yararlanacakları konusunda bilgi hizmeti verilmektedir."
(Güçlü ANADOLU / Kadir GÜRHAN)