Editör: TE Bilisim
Felsefe tarihi üzerine bir roman, müthiş bir irdeleme ve sorularla kendini bulmaya çalışmanın tarihi. Sofi'nin Dünyası" yayınlandığı 1991 yılından bu yana aralarında Korece, Rusça, Japonca, Arapça gibi diller de olmak üzere kırka yakın dile çevrilmiş ve yayınlandığı her ülkede en çok satan kitap olma başarısını elde etmiştir...
"Benzer insanların", yüzeysel bilgilerin geçerli olduğu çağımızda, "3000 yıllık geçmişinin hesabını yapamayan insan günübirlik yaşayan insandır" diyen Goethe'nin günübirlik insanlarından olmama yolunda ciddi bir adım.
15. yaş gününü kutlamaya hazırlanan Sofi, bir gün posta kutusunda "Kimsin" yazılı bir not bulur. Bu sorudan hareketle, bütün bir felsefe tarihinde sorulmuş soruları ve cevapları, sürükleyici bir roman kurgusu içinde anlatan Jostein Gaarder, Umberto Eco'nun "Gülün Adı"nda Ortaçağ teolojisini romanlaştırma gücünü bu kitabında felsefede gösteriyor.
Hayata farklı bakmak gerekir. Acaba her şeyi biliyor muyum? Bilmiyorsam neleri bilmiyorum? Gerçekten yaşıyor muyum? Yaşıyorsam özgür mü yaşıyorum? Yani insan bakmalı pencereden dışarıya değil, dışardaki pencereden kendine. Bu gibi ve daha fazla sorunun cevabını bulabileceğiniz bir kitap. Felsefeyi en iyi anlatan ve sevdiren kitaplardan biri olan Sofie’nin Dünyası 15. doğum gününde Sofie’ye posta kutusundan mektuplar gelir. Bir gün posta kutusunda Kimsin? Kendini bilmek kendini bulmak kavramlarının en önemli farkındalık olduğunu belirtir. Kitapta bu soru ile başlayıp Felsefenin doğuşundan başlayıp günümüze kadar olan süreçleri anlatılmaktadır. Helenistik dönem, ilk çağdaki filozoflar, Sokrates, Platon, Aristoteles, Freud, Hegel, Darwin, Descartes ve Kant gibi nicelerine yer verilmiştir. Felsefe hakkında kısacası tüm bilgilere bu eser sayesinde ulaşabilirsiniz. Kitabın kurgusu, üslubu tam anlamıyla mükemmel. Kitabın amacı düşündürmeyi ve eleştiri yapabilmesi sevdirmeye çalışılıyor. Bu yüzden felsefe seven ya da bir şeyleri irdelemek isteyen herkese tavsiye edilebilir bir kitap
Kitabı bitirebilecek miyim acaba? Düşüncesiyle zaman zaman karamsarlığa kapılabilirsiniz ama bir şekilde zorlayarak bu şüpheci hayatı sorgulamaya devam edebilirsiniz. Sonra da bir şekilde kitap bitiveriyor. Hem nasıl bittiğini bile anlamayacaksınız. Bittiğinde ise fark ettiğiniz şey bir şeyleri inceliyor olmanızdır. Pek çok bilgi aklınızda gelip gider, düşünecek çok şeyiniz olduğunu anlayıp yeniden ve yeniden sorgulama işine girersiniz tıpkı küçük Sofie gibi. Şimdiden zaman kaybetmeden hepinize iyi okumalar diliyorum..
Yorumlar