Son yıllarda televizyon dünyasında, özellikle Türk dizilerinde edebiyata olan ilgi artarak devam ediyor. Kitaplardan uyarlanan diziler, hem edebi eserlerin hayranlarını ekrana çekiyor hem de geniş kitlelere ulaşarak kitapların tanıtılmasına katkı sağlıyor. 

D İ Z İ3

İşte kitaplardan uyarlanan bazı popüler Türk dizileri:

AŞK-I MEMNU

Aşk I Memnu Ikinci Sezon

Halit Ziya Uşaklıgil’in aynı adlı romanından uyarlanan Aşk-ı Memnu (2008-2010), Türk televizyon tarihinin en çok izlenen yapımlarından biridir. Başrollerinde Beren Saat ve Kıvanç Tatlıtuğ’un yer aldığı dizi, yasak bir aşkın etrafında gelişen trajik olayları konu alıyor. Modern televizyon uyarlaması, izleyicileri derin duygusal çatışmalar ve çarpıcı finali ile ekran başına kilitlemeyi başardı.

YAPRAK DÖKÜMÜ

Yaprak Dökümü

 Reşat Nuri Güntekin’in ölümsüz eseri Yaprak Dökümü (2006-2010), geleneksel bir Türk ailesinin, değişen toplum düzeni karşısında yaşadığı zorlukları anlatıyor. Dizide, Ali Rıza Bey ve ailesinin maddi ve manevi sıkıntılarıyla başa çıkmaya çalışırken yaşadıkları dramatik çöküş ekranlara taşınıyor. Aile bağlarının çözülüşünü ve değer çatışmalarını etkileyici bir şekilde işleyen dizi, Türk televizyonunun klasiklerinden biri haline geldi.

HANIMIN ÇİFTLİĞİ 

Hanımın Çiftliği

Özgü Namal, Mehmet Aslantuğ, Caner Cindoruk ve Ebru Özkan'ın başrolü paylaştığı "Hanımın Çiftliği" dizisi, ünlü yazar Orhan Kemal'in kaleminden çıkan aynı isme sahip romandan uyarlanmıştır. Dizi, Türk toplumunun çeşitli kesimlerini başarılı bir şekilde yansıtmıştır.

KURT SEYİT VE ŞURA

Kurt Seyit Ve Sura 3B1F5E36484E9Afd9765C00637Dce321

Nermin Bezmen’in aynı adlı romanından uyarlanan Kurt Seyit ve Şura (2014), Birinci Dünya Savaşı yıllarında geçen bir aşk hikayesini konu alıyor. Kıvanç Tatlıtuğ ve Farah Zeynep Abdullah’ın başrollerini paylaştığı dizi, geniş mekan çekimleri ve dönem atmosferi ile dikkat çekti. Dizi, Rusya’dan Türkiye’ye uzanan destansı bir aşk hikayesi anlatıyor.

FATİH HARBİYE

Fatih Harbiye

Peyami Safa’nın klasikleşmiş eseri *Fatih Harbiye*’den uyarlanan bu dizi, 2013 yılında izleyicilerle buluştu. Dizide, bir yanda modern yaşam tarzını benimseyen Neriman, diğer yanda geleneksel değerlerine bağlı ailesi ve mahallesi arasında sıkışan bir genç kadının hikayesi anlatılıyor. Kitap, modernleşme ve gelenek çatışmasını ele alırken dizi de benzer temaları ekrana taşıdı.

Netflix 17 Eylül 2024 TOP 10 listesinde hangi yapımlar var? Netflix 17 Eylül 2024 TOP 10 listesinde hangi yapımlar var?

CAMDAKİ KIZ

Camdaki Kız-11

Gülseren Budayıcıoğlu'nun aynı adlı romanından uyarlanan Camdaki Kız, 2021 yılında yayınlanmaya başladı. Psikolojik dram türündeki dizi, derin karakter analizleri ve güçlü hikayesiyle dikkat çekti. Dizi, travmaların etkisini ve bireylerin yaşamlarındaki psikolojik çalkantıları başarıyla ekrana taşıyor.

FATMAGÜL'ÜN SUÇU NE?

Fatmagülün Suçu Ne

"Beren Saat ve Engin Akyürek'in başrolünde yer aldığı "Fatmagül'ün Suçu Ne?" dizisi, Vedat Türkali'nin "Eski Filmler" romanının "Umutsuz Şafaklar" bölümünden uyarlanmıştır. Saat'in etkileyici performansı ve dizinin duygusal derinliği, izleyiciler tarafından uzun süre unutulmamıştır.

KIRMIZI ODA

Kırmızı Oda-1
Gülseren Budayıcıoğlu'nun gerçek hayat hikayelerinden ilham alarak yazdığı kitaplardan uyarlanan Kırmızı Oda, 2020 yılında ekrana gelmeye başladı. Psikolojik dram türündeki dizi, bir terapi merkezinde doktorların ve danışanlarının yaşadığı etkileyici ve sarsıcı hikayelere odaklanıyor. Dizinin başarısı, gerçek hayattan alınan hikayelerin gücünü ve insan psikolojisinin derinliklerini ekrana taşımada yatıyor.

DUDAKTAN KALBE

Dudaktan Kalbe

Dudaktan Kalbe, Ay Yapım imzalı, yazar Reşat Nuri Güntekin’in aynı adlı romanından uyarlanan, 2007-2009 yılları arasında Show TV'de yayımlanan dram türündeki Türk televizyon dizisidir. Başrollerini Aslı Tandoğan, Burak Hakkı, Özge Özder, Yiğit Özşener ve Fadik Sevin Atasoy paylaşmaktadır.

SIDIKA

S I D I K A-1

Sıdıka, Delta Film ve Limon Film imzalı, Atilla Atalay'ın hayalî karakteri Sıdıka üzerine çekilmiş ve 1997-2003 yılları arasında Show TV'de yayımlanan komedi türündeki Türk yapımı televizyon dizisidir. 3 sezondan oluşan dizi, 98. bölümü ile ekranlara veda etti.

MASUMLAR APARTMANI

Masumlar Apartmanı 2. Sezon Afişi

Masumlar Apartmanı, yapımcılığını OGM Pictures'ın ve senaristliğini Deniz Madanoğlu ile Rana Mamatlıoğlu'nun üstlendiği, psikoloji ve dram türündeki Türk televizyon dizisidir. Başrollerini; Ezgi Mola, Birkan Sokullu, Merve Dizdar ve Aslıhan Gürbüz paylaşmaktadır. Dizi, 15 Eylül 2020 tarihinde TRT 1'de yayımlanmaya başladı. Dizinin yönetmen koltuğunda Çağrı Vila Lostuvalı ve Çiğdem Bozali oturmaktadır. Onur Güvenatam tarafından yaratılan dizi İstanbul'da aynı evde yaşayan dört kardeşin psikolojik durumunu ve etraflarındaki hayatı konu alır. Dizi, Gülseren Budayıcıoğlu'nun 2004 yılında yayımlanan Madalyonun İçi romanının "Çöp Apartman" bölümünden uyarlanmıştır.

Muhabir: Buse SARI