Soğuk kış aylarında artan gaz kullanımı ile birlikte, gelen faturalar can sıkıcı bir hal almaktadır. Bu durum karşısında kullanıcılar, aile bütçelerini korumak adına kombi tasarrufu sağlama yoluna gitmektedir.
Bu hususta doğru tasarruf yöntemlerini uygulamak büyük önem arz etmektedir.
En Doğru Kombi Tasarruf Yöntemleri Nelerdir?
1- Soğuk dönemlerde kombiyi sık sık kapatıp açmayın.
Havaların soğuması ile birlikte tüm kombiler kalorifer sisteminde ve kış modunda çalıştırılmaya başlanmaktadır. Evden kısa süreliğine ayrılmanızı gerektiren durumlarda kombinizi kapatmamlısınız. Bunun yerine kombinizi kısık ayarda çalıştırmaya devam etmelisiniz. Çünkü; kısa süreliğine kombiyi kapatmak dairenin soğumasına neden olacaktır. Geri dönüp kombiyi tekrar açtığınızda ise kombi, soğuyan duvar, tavan ve tabanı ısıtmak adına iki kat daha fazla enerji ve yakıt sarfedecektir.
2- Isı Yalıtımı Yaptırın.
Isı yalıtımı bulunmayan ya da yanlış izolasyon yapılan bina ve dairelerde büyük ölçüde enerji ve ısı kaybı yaşanmaktadır. Bu gibi alanlarda enerji tasarrufu sağlamak oldukça güçtür. Soğuk kış aylarında soğuyan dış cephelerden iç mekanlarda etkilenmektedir. İzolayon olmayan yapılarda ısı verimi alabilmek açısından kombiler yüksek ayarda çalıştırılmaktadır. Bu durum faturalarn yükselmesine neden olur. Yalıtımı doğru yapılan yapılarda ise ısı kaybının önüne geçilir ve %50 oranında tasarruf sağlanır. İyi bir izolasyon yaptırmak, faturaların yarı yarıya düşürülmesi hususunda önemli bir kriter olarak karşımıza çıkmaktadır.
3- Kombi Bakımlarınızı Düzenli Olarak Yaptırın
Bu konu üzerinde durulması ve önemsenmesi gereken bir durumdur. Kombilerin verimli çalışabilmesi için, arızalanması beklenmeden tüm bakımları yetkili servisler tarafından düzenli periyotlarla yaptırılmalıdır.
4- Reglaj Ayarı Yaptırın
Peteklere uygulanan reglaj ayarı uygulamaları ile en uzakta kalan peteklerin dahi en iyi şekilde ısınması sağlanmaktadır. Böylelikle petekler daha verimli çalışmakta ve ortam ısısını sağlamak için kombi ayarlarını en yüksek ayarda çalıştırmaya gerek duyulmamaktadır.
5- Peteklerinizin Temizliğini Düzenli Olarak Yaptırın
Petek temizliği uygulamaları 3 yılda bir yaptırılarak peteklerin verimli bir şekilde ısınması ve tasarruf edilmesi sağlanabilir. Bu işlem vaktinde, aksatılmadan ve uzman kişiler tarafından yaptırılmalıdır.
6- Kalorifer Filtresinin Temizliğini Düzenli Olarak Yaptırın
Kalorifer vanası içinde bulunan kir tutucu filtrelerin düzenli olarak temizlenmemesi tıkanıklıklara ve peteklerin verimli çalışmamasına neden olmaktadır. Bu nedenle bu işlemler aksatılmadan yılda birkez yapılmalıdır.
7- Peteklerin Çevresi ve Üstlerini Kapatmayın
Peteklerin üstü ve etrafı kapatıldığında, ısı olması gerektiği gibi dağılmaz. Bu durumlarda kullanıcılar, ortam ısısını sağlamak adına kombi ayarını yükseltemektedir. Bunun yerine peteklerin çevresi ve üstü açılmalıdır. Aksi halde tasarruf sağlamak güç bir hal almaktadır.
8- Kullanılmayan Odaların Petek Vanalarını Kapatın
Kış modunda kombi kullanımında en az 3 petek kullanılmalıdır. Bu koşul sağlandığı takdirde kullanılmayan diğer petekler kapatılarak taarruf sağlanabilir.
9- Pencere ve Kapıların Açık Kısımlarını Kapatın
Ortama dışarıdan soğuk hava gelmesi evde ısı kaybına neden olmaktadır. Bu sebeple kombi ayarını yükselten kullanıcılar yeteri kadar ısınma sağlayamazken yüksek faturalar ödemek zorunda kalmaktadır. Özellikle pencerelerin hava alan kısımları slikon gibi maddeler ile mutlaka kapatılmalıdır.
10- Oda Termostatları ya da Termostatik Vana Kullanın
Kombiye takılan oda termostatı ile ortam ısı yeterli düzeye geldiğinde kombiyi durdurmaktadır. Termostatik vanalar ise peteklere takılarak petek ısının, kullanıcılar tarafından manuel olarak ayarlanabilmektedir.
11-Sıcak Su Ayarlarınızı Musluklar Yerine Kombiden Yapın
Su ılıştırma uygulamalarını musluktan değil, ihtiyacınıza göre kombilerden ayarlayarak yaptırmak su ve yakıt tasarrufu yapılmasına büyük ölçüde katkı sağlamaktadır.
12- Kış Aylarında Kombi Geceleri Kapatılmamalı, Bunun Yerine Isı Ayarı Kısılmalıdır.
13- Petek Arkalarına Isı Yalıtımı Levhası Yerleştirin
Böylece petekler ısıyı daha iyi dağıtacak ve tasarruf yapılmasına katkı sağlayacaktır.