Sağlık

Kömeç otu (ebegümeci) nedir, nasıl yenilir? Hangi hastalıklara iyi gelir?

Ebegümeci, mor çiçekli, uzun yeşil tüylü sapları olan solunum ve sindirim sistemine fayda sağlayan bir bitki türüdür.

Abone Ol

Ebegümeci, mor çiçekli, uzun yeşil tüylü sapları olan solunum ve sindirim sistemine fayda sağlayan bir bitki türüdür.

Yapraklarının kurutulup demlenmesiyle çayı elde edilen ebegümeci, piştiğinde mukus benzeri bir sıvı açığa çıkarır. Bu sıvı yemeklerin koyulaşmasına yardımcı olarak sağlığa birçok katkıda bulunur. Boğaz tahrişinde, kuru öksürükte ve bronşite karşı ebegümeci tüketilebilir. Gıdalarda ebegümeci renklendirici madde olarak kullanılır.

Ebegümecinde hangi vitaminler var?

Ebegümeci otur, içeriğinde A, B, C, D ve E vitaminleri; kalsiyum, çinko, potasyum, magnezyum  gibi bolca vitamin ve mineral barındırır. Diş ve diş eti sağlığı, enfeksiyon giderme, hızlı yara iyileştirme gibi özellikleri sayesinde destekleyici tedavi olarak kullanılır.

Ebegümeci hangi mevsimde çıkar?

Ebegümeci yol kenarlarında ya da boş arazilerde kendiliğinden kolay bir şekilde büyüyen bir bitkidir. Birçok çeşidi bulunsa da etkisi en iyi görülen türü mor çiçekli büyük ebegümeci olarak bilinir. Bu bitki ilkbahardan yaza geçişte çiçeklerini açar ve bu zamanda toplanabilir. Ayrıca çay olarak kullanmak için kurtulmuş halini de aktarlardan satın alabilirsiniz.

Ebegümeci faydaları nelerdir?

Ebegümeci, soğuk algınlığı, öksürük, bademcik iltihabı ve bronşit gibi solunum yolu sorunları, kabızlık ve sindirim sorunları gibi gastrointestinal problemler yanı sıra egzama gibi cilt sorunları için antiinflamatuar etki gösterebilir. Magnezyum ve potasyum gibi minerallerde barındıran ebegümeci kalp sağlığını da destekler.

Antiinflamatuar özellikleri ile bilinen ebegümecinin faydaları şunlardır:

  • Solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelir
  • Antinflamatuar özelliği ile iltihap yok edici olabilir
  • Ebegümeci kabızlık gibi sindirim sorunlarına iyi gelir
  • Ağız bakımı ve sağlığı için etkilidir
  • Sakinleştirici etkisi vardır
  • Kas ve iskelet sistemi için faydalıdır
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir
  • Cilt bakımında kullanılabilir
  • Antimikrobiyal, hepatoprotektif ve antioksidan özelliklere sahiptir

Solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelir

Ebegümeci astım bronşit, solunum zorluğu ve öksürük gibi rahatsızlıklarda doktorunuzun önermesi durumunda destekleyici tedavi olarak kullanılabilir. Boğazdaki iltihabın giderilmesinde yardımcı olduğu gibi, nefes almayı balgam söktürerek kolaylaştırır. Ses kısılması yaşayanlar da çay şeklinde tüketerek etkisini görebilir.

Antinflamatuar özelliği ile iltihap yok edici olabilir

Ebegümeci, üçlü iltihap giderici özelliği sayesinde iyileşmeye yardımcı olur. Çay olarak içildiğinde vücuttaki iltihabı söktürür, gargara yapıldığında boğaz iltihabına iyi gelir ve ağız yaralarını iyileştirici özelliği sayesinde ağız sağlığı ve bakımı için kullanılır. İdrar yolları enfeksiyonu rahatsızlıklarında idrar söktürücü özelliği ile tedaviye yardımcı olur.

Böcek ısırığı ve güneş yanığı gibi deri problemlerinde şişliğin ve kızarıklığın geçirilmesinde de etkili bir bitkidir. Soğuk algınlığı gibi durumlarda ateş düşürücü özelliği vardır. Kırık, çıkıklarda oluşan ödemin atılmasında etkisi olduğu da bilinmektedir.

Ebegümeci kabızlık gibi sindirim sorunlarına iyi gelir

Ebegümeci içeriğindeki lif ve hafif müshil etkisi ile bağırsakları çalıştırdığı için sindirim sistemi için oldukça faydalıdır. Ayrıca  kilo vermeyi de kolaylaştırır.

Gıda emilimini artıracağından kolay sindirim sağlanır, bu müshil etkisi, kabızlığın giderilmesine yardımcı olur. Sindirimi kolaylaştırdığı gibi vücuttaki toksinlerin atılmasında da etkilidir. Bunların yanında çay olarak tüketimi mide yanması ve ağrılarına iyi gelebilir..

Ağız bakımı ve sağlığı için etkilidir

İçeriğindeki malvin adı verilen madde sayesinde diş eti sağlığına iyi gelir. Doktorunuzun da önermesiyle, ebegümeci ile gargara yapılabilir, bu sayede ağızdaki bakteriler ölür ve ağız içi temizliği sağlanır. Diş etinde plak oluşumunu önler ve ağız içindeki yaralar üzerinde iyileştirici etkiye sahiptir. Yani sadece tedavi amacıyla değil, ağız içi enfeksiyonlarına karşı önlem almak için de doğal bir gargara olarak kullanabilirsiniz.

Sakinleştirici etkisi vardır

Uykuya dalmakta zorlananların ebegümecinin sakinleştirici etkisiyle uykuya dalması kolaylaşır. Stres ve kaygı bozukluğuna iyi geldiği bilinmektedir hatta bu özelliğinden yararlanmak adına bazı ilaçlarda kullanılır. Vücut üzerinde rahatlatıcı bir etkisi vardır.

Kas ve iskelet sistemi için faydalıdır

Ebegümeci, içerdiği Dvitamini, kalsiyum, fosfor  gibi vitamin ve mineraller kemik ve kas sağlığının iyiliğine katkı sağlar. Kemik erimesini engellemeye yardımcı ve kasları güçlendirici özelliği vardır. Özellikle kadınlarda menopoz döneminde kemik erimesi görüldüğünden bu dönemde tüketilmesi yararlı olacaktır.

Bağışıklık sistemini güçlendirir

İçeriğinde bulunan c vitamini sayesinde vücudu hastalıklara karşı güçlendirir. Özellikle kış aylarında soğukalgınlığı grip nezle gibi hastalıklara karşı vücut için iyi bir koruyucudur. Hatta düzenli tüketiminde ağır hastalıklara karşı bir koruyucu olduğu bilinmektedir.

Cilt bakımında kullanılabilir

Ciltte oluşan alerjik reaksiyonlara iyi gelir. Cildin gerginliğini alır ve cildi kurutmadan yatıştırır. Daha önce bahsettiğimiz gibi yaralara, böcek ısırıklarının iyileşmesinde etkilidir yani cildin yenilenmesine katkı sağlar. Ayrıca içeriğinde ebegümeci bulunan cilt bakım ürünleri cildin gençleşmesinde etkilidir.

Ebegümeci nasıl tüketilir?

Ebegümeci otu, kurutmadan taze olarak ya da pişirerek tüketilebildiği gibi yapraklarının kurutulmasıyla çay olarak da tüketilebilir. Bunun yanında bitkinin yeşil yapraklarını kavurarak zeytinyağlı bir yemek olarak yiyebilirsiniz. Yine hamur işlerinde kullanarak tüketebilirsiniz. Dilerseniz pişirmeden direkt olarak salatalarınızda da kullanabilirsiniz ya da çorbalarınızın içine atabilirsiniz.