Türkiye’de son yıllarda konut piyasasında yaşanan yoğunluk nakliye sektörünün de hareketlenmesini sağladı. Konuyu değerlendiren Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, nakliye sektörünün konut sektöründen ayrı düşünülemeyeceğini ifade etti. 2024 yılında konut piyasasındaki hareketliliğin devam edeceğine vurgu yapan Akçam, aynı hareketliliğin nakliye sektöründe de devam edeceğini söyledi.

Ankara Büyükşehir’den Kadınlara Özel Kil Atölyesi Ankara Büyükşehir’den Kadınlara Özel Kil Atölyesi

Hakan Akçam (2)

ATEM Başkanı Hakan Akçam konut piyasasının paydaşlarından olan nakliye sektöründe yaşananları değerlendirdi. İki sektörün de birbiriyle bağlantılı olduğuna değinen Akçam, deprem sonrası özellikle Ankara’da nakliyeye fazlasıyla ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİ NAKLİYEYE İHTYİACI ARTIRDI

2020’de pandeminin baş göstermesinin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de başta konut sektörü olmak üzere birçok sektörü etkilediğini ifade eden Akçam, “Pandeminin bıraktığı olumsuz etkileri aşmaya çalışırken herkesi derinden etkileyen 6 Şubat depremi yaşandı. Tüm bunların konut piyasasına etkisi büyük oldu. Bu noktada da konut piyasasını tek başına düşünmekten ziyade birçok sektörle birlikte düşünmek gerekir. Bunlardan biri de nakliye sektörü.” dedi.

Türkiye’nin birçok yerinde başlatılan kentsel dönüşüm projelerinin de nakliye sektöründe büyük hareketlilik yaşanmasını sağladığına dikkat çeken Akçam, “Kentsel dönüşüm demek esasında bir yerden bir yere de taşınmak demek. Artan konut ihtiyacı ve konut ihtiyacının hem özel sektör hem de devletçe karşılanması nakliye piyasasına da canlılık getirdi” diye konuştu.

ANKARA’DA DEPREM SONRASI GÖÇ ARTTI

Ankara’yı da değerlendiren Akçam şunlara değindi: “Ankara’nın ise depremden sonra göç almaya başlaması Ankara’da konut piyasasını hareketlendirdi. Bu da beraberinde nakliye sektöründe de aynı hareketliliğin yaşanmasına neden oldu. Ankara’da deprem riskinin görece az olmazı deprem bölgelerini geçin İstanbul’dan bile göç almasına neden oldu. Hatta son süreçte Ankara’nın nüfusunun 6 milyonu geçtiği ifade ediliyor. Nüfus artışı demek beraberinde konuta ihtiyaç duyulması demektir. Konuta ihtiyaç duyulması nakliyeye ihtiyaç duyulmasını da beraberinde getirir.”

BİRÇOK SEBEP NAKLİYE ÜCRETLERİNİN ARTMASINA NEDEN OLDU

“Arz talep ilişkisini ele alacak olursak konut fiyatlarının artması diğer kalemlerin de fiyatının artmasına neden olabiliyor” diyen Akçam açıklamasını şöyle sürdürdü: “Nakliye sektörü de bundan nasibini aldı. Akaryakıt fiyatlarında yaşanan artış, yeni teknolojik lojistik ürünlerin gelişmesi, nakliyeye artan ihtiyaç vs. nakliye fiyatlarını da artırdı. Ankara’da birkaç kilometrelik mesafe için taşımacılık şirketleri en az 10 bin lira fiyat çıkarmaya başladı. Şehirlerarası nakliye ücretleri ise bu fiyatın 6-7 katına çıkmış durumda.”

Akçam şunları söyleyerek sözlerini sonlandırdı:

“Özetle, yaşanan konut açığı ve konuta duyulan ihtiyaç, ev fiyatlarının artması, depremden sonra insanların daha güvenli şehirleri tercih etmeye başlamaları nakliye sektöründe de hareketliliğin yaşanmasına neden oldu. Bu hareketliliğin 2024’te de devam edeceğini düşünüyoruz.”

Kaynak: Haber Merkezi