Belirli yıllar arasında doğan insanlara kuşak denilmektedir. İnsanların doğduğu dönem içerisinde yaşananlar ele alınarak kuşaklar oluşturulmuştur. X kuşağı, Y kuşağı, Z kuşağı ve Alfa kuşağı gibi kavramları son yıllarda sıklıkla gündeme gelmektedir.  Peki, X kuşağı nedir? Y kuşağı nedir? Z kuşağı nedir? Alfa kuşağı nedir? Kuşak kavramı ilk ne zaman ortaya çıkmıştır? İşte detaylar...

Kuşak Kavramı Ne Zaman

X Kuşağı Nedir?

X kuşağı 1965 yılı ile 1980 yılı arasında doğan insanları kapsayan nesil sınıflandırması olarak değerlendirilmektedir. Bu sınıflandırmaya göre bu yıllar arasında doğan bireylerin ortak ve güçlü yönleri bulunmaktadır. X kuşağı sınıfında yer alan bireylerin ortak özellikleri kuşağın özellikleri kabul edilmektedir. X kuşağı özellikleri çeşitli veri, araştırma ve analizler sonucuna göre belirlenmiştir.

Y Kuşağı Nedir?

Y kuşağı 1980 yılı ile 1999 yılı arasında doğan insanları kapsayan nesil sınıflandırması olarak değerlendirilmektedir. Bu sınıflandırmaya göre bu yıllar arasında doğan bireylerin ortak ve güçlü yönleri bulunmaktadır. Y kuşağı sınıfında yer alan bireylerin ortak özellikleri kuşağın özellikleri kabul edilmektedir. Y kuşağı özellikleri çeşitli veri, araştırma ve analizler sonucuna göre belirlenmiştir.

Slow Horses dizisinin konusu ne, oyuncuları kim? Slow Horses dizisinin konusu ne, oyuncuları kim?

Z Kuşağı Nedir? 

Z kuşağı, genel olarak 2000 yılı sonrası için kullanılan bir kavramdır. 2000 yılı ve sonrasında doğan herkes teknolojik değişimlerin olduğu sürece gözlerini açmıştır ve daha farklı bir dünyaya uyanmıştır. Bu sebeple de bir önceki kuşağı olan annelerinden, babalarından ve büyük annelerinden daha farklıdırlar.

1965- 1979 yılları arasında doğanların X kuşağı, 1980- 1999 yılları arasında doğanların da Y kuşağı olarak adlandırıldığı bu alanda, 2000 yılından sonra doğanlar Z kuşağı yani Gen Z olarak biliniyor. Önceki nesillerden teknolojik anlamda çok farklıdırlar ve bu da her davranışlarını etkiler.

Alfa Kuşağı Nedir?

Alfa kuşağı da kendinden önceki nesillerden farklı özellikler göstermektedir. Alfa kuşağı 2010 yılından itibaren doğan nesle verilen isimdir. Alfa kuşağı çocukları X ve Y kuşağının anne babaların çocukları olarak tanımlanmaktadır. Bu kuşağın çocuklarının bazı özelliklerini bilerek daha etkili iletişim kurmak mümkün olmaktadır.

Kuşak kavramı ilk ne zaman ortaya çıkmıştır?

Sosyolojide kullanıldığı anlamıyla kuramsal olarak kuşak kavramının ilk temeli, bir Alman Sosyoloğu olan Karl Mannheim tarafından 1928 yılında yazdığı bir kitapta (Das Problem der Generationen) işlenmiştir.

Kaynak: Haber Merkezi