Son dönemlerde popüler olan 'zencefil shot'un faydaları inanılmaz! Son dönemlerde popüler olan 'zencefil shot'un faydaları inanılmaz!

Lahana turşusu, doğal yollarla, lahana kullanılarak yapılan ve fermantasyon (mayalama) işlemiyle hazırlanan ferahlatıcı lezzeti ve sahip olduğu yüksek besin değerleriyle geleneksel bir turşu türüdür.

Özellikle kış mevsimi geldiğinde lahana turşusu sofralarımızı zenginleştirir. Lahana (Brassica oleracea) turpgiller (Brassicaceae) familyasına aittir bir bitkidir. Lahana, kalın ve genişçe yapraklara sahiptir. Sonbahar ve kış mevsimlerinde yetiştirilir. Sağlık açısından faydalı bir yiyecektir. Düşük kalori oranına sahip olmasından dolayı rahatlıkla tüketilebilir. Lahananın birçok türü vardır. Beyaz lahana turşusu, kara lahana turşusu, mor lahana turşusu, kırmızı lahana turşusu bunlardan bazılarıdır.  Uzun yıllardır insanlar tarafından tüketilen lahana turşusunun birçok faydası vardır. Ferahlatıcı etkisi ve gevrek dokusuyla her zaman sofraların vazgeçilmezlerinden biridir. Lahana turşusu içerdiği vitamin, mineral ve antioksidan özelliklerinden dolayı çok sayıda hastalığa iyi gelen bir yiyecektir.

Lahana Turşusu3

Lahana turşusunun faydaları genel olarak şöyle sıralanabilir;

Beyaz lahana turşusunun faydası; özellikle içerdiği probiyotik maddelerin yoğunluğundan dolayı sindirim problemlerine karşı oldukça etkilidir.
Vücudun dış etkenlere karşı korunmasını sağlayarak bağışıklık sistemini düzenler ve güçlendirir.
Lahana turşusunun kanseri önleyici etkisi vardır.
Zihni kuvvetlendirerek, beyin fonksiyonlarının gelişmesine katkı sağlar. 
Kalple ilgili olan rahatsızlıkların meydana gelmesine engel olur.
Vücudun şeker dengesini düzenler.
Lahana ve lahana turşusunun ağrı kesici özelliği vardır.
Karaciğerde meydana gelen yağlanmayı önler.
Lahana turşusunun fermantasyonu ile mayalanma esnasında antioksidan özelliğe sahip fitokimyasallar üretilmekte ve üretilen bu fitokimyasallar detoks işlevi görmektedir.
Lahana turşusunun düşük kalorili ve lifli bir besin olmasından dolayı tok tutma özelliği vardır.
Vücutta bulunan ödemlerin atılmasına katkı sağlar.
Beyaz lahana turşusu E vitamini açısından oldukça zengindir. Bu özelliğinden dolayı diş ve cilt sağlığına olumlu katkıları vardır.
Lahana turşusu potasyum kaynağıdır.

Lahana Turşusu1-1
Flavonoid maddesi içeren lahana turşusu kandaki kolesterol dengesini sağlar.
İçerdiği çok sayıda mineral ve C vitamini sayesinde soğuk algınlığına iyi gelir.
Lahana turşusu, özellikle spor aktiviteleri, fiziksel aktiviteler gibi kuvvet gerektiren durumlarda enerji kaynağıdır. Lahana turşu suyunun, yapılan spor aktivitesi sonrası oluşabilecek kas ağrılarını hafiflettiğine dair de bilgiler mevcut.

Kaynak: Haber Merkezi