Libya'nın iç siyasi yapısında, özellikle Ulusal Birlik Hükümeti'nin (UBH) Suriye'ye yaptığı ziyaret sonrası yeni Suriye yönetimiyle ilişkiler konusunda derinleşen görüş ayrılıkları dikkat çekiyor. Şam'a yapılan ziyaretin ardından Libya'daki doğu ve batı cephesi, bu ilişkiler hakkında farklı değerlendirmelere sahip.

Suriye Libya (2)

Şam ziyareti bir destek mi, yoksa siyasi pozisyon alma mı?

Libya'nın Batı cephesini temsil eden Ulusal Birlik Hükümeti, İletişim ve Siyasi İşlerden Sorumlu Devlet Bakanı Velid el-Lafi başkanlığında Şam'a bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaret, başlangıçta yeni Suriye yönetimini destekleme amacı taşıyor gibi görünse de, Libya'daki siyasi elitlere göre, bu adım, iki rakip hükümet arasındaki siyasi pozisyon farklılıklarını vurgulayan bir girişimdi. Libya Temsilciler Meclisi (TM) üyesi Ali et-Tikbali, UBH'nin bu ziyaretinin Türkiye’nin Suriye’deki etkisini ve ABD'nin yaklaşımını göz önünde bulundurduklarını belirtiyor. Dibeybe hükümetinin, Suriye'deki yeni yönetimi, Ankara'nın politikalarını destekleyen bir hamle olarak gördüğü ifade ediliyor.

Suriye Libya (1)

Türkiye ve Doğu Libya arasındaki bağlar

Libya'nın doğusundaki siyasi ve askeri liderler, özellikle Türkiye'nin desteğini almış olan Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin (UMH) 2020'deki savaşta Libya'ya gönderdiği Suriyeli paralı askerlerin sınır dışı edilmesini gündeme getirmiş durumda. Doğu Libya'da, Ankara ile güçlü ilişkiler kuran ve 2012-2013 yıllarında Suriye'deki radikal gruplara katıldığı belirtilen bazı Libyalı savaşçılarla ilgili endişeler de söz konusu. Ancak, siyasi elitler bu tür kararların yalnızca Türkiye'nin onayıyla gerçekleşebileceğine inanıyor.

New Orleans'taki saldırı için FBI soruşturma başlattı New Orleans'taki saldırı için FBI soruşturma başlattı

Libya'nın batısından tepkiler

Libya'nın batısında ise, Şam ziyaretinin farklı bir anlam taşıdığı görüşü hakim. Sosyal medya platformlarında, UBH heyetinin Şam ziyaretini, Suriye halkının iradesine destek olarak yorumlayanlar olduğu gibi, iç duruma odaklanılması ve altyapı sorunlarının çözülmesi gerektiğini savunanlar da mevcut. Eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Hasan es-Sağir, ziyaretin Dibeybe hükümetinin Ankara'ya olan yakınlığını pekiştirdiğini belirterek, "Doğu Libya ile bu yeni yönetim arasındaki ilişkiyi belirleyecek olan şey Türkiye'nin tutumudur" ifadelerini kullandı. Ankara ile Doğu Libya arasındaki ilişkilerin son iki yılda önemli ilerlemeler kaydettiği vurgulanıyor.

Kaynak: Haber Merkezi