Melisa virüsünden bahsetmeden önce bilgisayar virüsünün tanımlamak gerekir. Çünkü melisa virüsü de bir bilgisayar virüsüdür. Bilgisayar virüsü, kullanıcının izni ya da bilgisi dahilinde olmadan bilgisayarın çalışma şeklini değiştiren ve kendini diğer dosyaların içerisinde gizlemeye çalışan aslında bir tür bilgisayar programıdır.
Canlılar yoluyla bulaşan virüsten öte cansız aletlere, bilgisayar gibi aletlerle bulaşarak alt yapıyı çökerten ve milyon dolarlık zararlara yol açan bir virüsten bahsediyorum. Şu an dünyanın başına bela olan ve bir yıllık süreyi aşkındır çözüm bulunamayan koronavirüsten farkı var. Ortak yanı ise ekonomiye verdiği zarar. Her iki virüs de büyük dünya ekonomilerini alt üst ettiler. Birisi canlılara bulaşarak diğeri cansız aletler yoluyla. Melissa virüsü e-posta yoluyla yayılan bir bilgisayar virüsüdür. Tek başına çalışan bir program olmadığından solucan olarak nitelendirildi. Melissa virüsü 1999 yılında David L. Smith tarafından yazıldı.
Virüs, bilinen en ünlü ve zarar verici makro virüsüdür. Smith virüse Melissa adını vermiştir. Bazı kayıtlara göre, bu isim miami' deki bir dansçının adıymış. Eklenti olan word belgesi sisteme indirildikten sonra, kendini kullanıcının e- posta hesabında çoğaltarak listedeki ilk 50 kişiye otomatik olarak posta olarak göndermek üzere programlanmıştır. Böylece, virüslü eklentiyi e- posta yoluyla alan herkesin listesindeki ilk 50 kişiye postalanarak yayılmaya devam etmiştir.
Smith daha sonra yakalanarak 10 yıl hapse mahkûm olmuş, hapiste 20 ay kaldıktan sonra kalan süre 5000 dolar para cezasına çevrilmiştir. Bu makro virüsün sebep olduğu hasar toplam 80 milyon dolar olarak rapor edilmiş ve 1 milyondan fazla bilgisayar sistemine bulaştığı ifade edilmiştir. Dolayısıyla çağımız dijital ve küresel bir çağ olduğu için bu tarz virüsler artık hayatımızın bir parçası olmuş durumda. Ülkeler, devletler bu virüslerle mücadele edebilmek adına okullar açmakta, eğitimler vermektedir. Virüsler en önemli ortak noktaları ise ekonomilere zarar vermesidir. Önümüzdeki süreç bunlarla mücadele ile geçecek. Coronavirüs bunun bir göstergesi oldu ve olmaya devam ediyor..