Meme kanseri farkındalık ayı

Dünya Sağlık Örgütü tarafından Meme Kanseri Farkındalık ayı olarak belirlenen Ekim ayı içerisindeyiz. Ben de ekim ayı bitmeden, bir kez daha bu konuya dair farkındalığımız art...

Abone Ol

Dünya Sağlık Örgütü tarafından Meme Kanseri Farkındalık ayı olarak belirlenen Ekim ayı içerisindeyiz. Ben de ekim ayı bitmeden, bir kez daha bu konuya dair farkındalığımız artsın ve sağlığımızı ihmal etmeyelim diye hatırlatmak istedim.

Kanser tanısı alan her 4 kadından 1’inin meme kanseri tanısı aldığı söyleniyor ve ne yazık ki bu tanıyı alma yaşı 30-40 yaş aralığına kadar inmiş durumda. Üstelik meme kanseri dünyada en sık rastlanan kanser türlerinden biri ve düzenli aralıklarla yapılan taramalar neticesinde erken teşhis edilmesi halinde de tedavinin başarı oranı oldukça artıyor.

Erken tanı için yapılması gerekenler yaş aralıklarına göre değişmekle beraber, tüm yaş aralıklarında bulunan herkesin kolaylıkla uygulayabileceği yöntemlerden biri elle muayenedir. 20 yaşından sonra her ay kendi kendimize el muayenesi yapmamız ve farklılık hissettiğimiz anda hemen doktora ulaşmamız oldukça önemli. 

Elle muayenede ayna karşısına geçip, her iki memenin görüntüsünün simetrisine, meme ucu ve derisinde çökme olup olmadığına, derinin renginde bir değişiklik olup olmadığına bakılmalıdır. Sonrasında yatarak muayeneye geçilmeli, sağ el başın arkasına yerleştirilip, sol elin 2-3 parmak ucuyla hafifçe bastırarak, meme başı çevresinden başlanarak, memenin her tarafına dairesel hareketlerle bakılıp, memede herhangi bir kitle ya da ağrı olup olmadığına bakılmalıdır. Her iki memeye ve koltuk altlarına bakılması önemlidir. 

 Bir değişiklik varsa ya da memede veya koltuk altında bir kitle fark edilirse, ertelemeden, hemen doktora başvurulması gerekmektedir.

Ayrıca yılda en az bir kere doktor muayenesi de oldukça önemlidir. Doktor tarafından gerekli görülmesi durumunda ultrason, MR, mamografi, biyopsi gibi yöntemlere de tanı için başvurulabilir.

Eğer memenizde veya meme ucunuzda ağrı ya da şişlik, meme derinizde kaşıntı veya yanma, meme ucunda çekilme ya da portakal kabuğu görünümü, memenizde akıntı varsa, koltuk altında ya da memede bir kitle veya şişlik varsa hiç vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmanız, sağlığınız için atabileceğiniz en önemli adımlardan biri.

Erken tanı hayat kurtarır unutmayın. 

Kalın sağlıcakla.