Hastanelerde yatarak tedavi gören çocuklara, sadece sevgi ne neşelerini verip karşılığında umut ve mutluluk alan sevgi doktorları, hastanelerde uzun süre kalan çocuklar için hastane hastane geziyor. Sevgi doktorlarının hepsi özel eğitimli profesyonel sanatçılar. Gazetemize açıklamalarda bulunan Theodora Sevgi Doktorları Kaynak Geliştirme ve İletişim Yöneticisi Seda Mediano, “Pandemi bize en çok birlikte gülmenin, sarılmanın, kahkaha dolu anların değerini öğretti.Salgın sürecinde sanal ziyaretlerimizle hastanedeki çocukların kapılarını çalamıyoruz ama ekranlarına geliyoruz” dedi.
Hastane ve uzmanlaşmış kurumlarda uzun süreli yatmak zorunda kalan çocukları neşelendirerek, onların acısını hafifletmek için çalışan Theodora Sevgi Doktorları, pandemide de dijital olarak çalışma ve projelerine devam ediyor. Özel eğitimli Sevgi Doktoru kadrosu ile 8 ülkede sürdürdüğü faaliyetlerle her yıl hastanelerde tedavi gören binlerce çocuğa mutluluk ve neşe dağıtan Theodora Sevgi Doktorları ailesinden Kaynak Geliştirme ve İletişim Yöneticisi Seda Mediano ile gazetemiz okurları için keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.
Merhabalar, öncelikle sizi ve Theodora Sevgi Doktorları ailesini daha yakından tanıyabilir miyiz?
Merhaba, ben Seda Mediano. Theodora ailesinde Kaynak Geliştirme ve İletişim Yöneticisiyim. Theodora Sevgi Doktorları Projesi’ni ilk duyduğumda bu projeye tüm kalbimle inandım. 2012 yılında gönüllü olarak Theodora Sevgi Doktorları’na destek vermeye başladım ve 2017’den beri de profesyonel olarak bu ekiple birlikte çalışıyorum. Türkiye’de 1998 yılında kurulan ve 23 yıldır hastanede yatan çocuklar için çalışan Theodora Sevgi Doktorları, hastanelerde uzun süre tedavi gören çocukları güldürerek, onları sıkıcı hastane ortamından koparıp renkli bir hayal dünyasına doğru yolculuğa çıkaran profesyonel sanatçılardan oluşuyor. Birbirinden farklı yeteneğe sahip 10 Sevgi Doktoru her hafta aynı gün ve saatte minik hastaları ziyaret ediyor.
Theodora Sevgi Doktorları olarak İstanbul ve Ankara’da 9 hastanede her yıl 26.000 çocuğu ziyaret ediyor ve minik hastaların yüzüne kocaman gülücükler konduruyoruz.
Projenin içeriğinden biraz bahsedebilir misiniz? Kaç ülkede faaliyet gösteriyor? Ülkemizde durum nedir hangi şehirlerde Sevgi Doktorlarına rastlayabiliriz?
Hastanede bir prenses ile karşılaşma olasılığınız nedir? Ya da bir kaptanla? Eğer Theodora Sevgi Doktorları hastane koridorlarında yürümeye başlamışsa, minik hastalar için hayallerine doğru yolculuğa çıkmak çok kolay. Bir çocuk için hastane kalmak, alışkın olduğu ortamdan ayrılmak, haftalarca hatta bazen aylarca bir hastanede odasında zaman geçirmek hiç kolay değil. Theodora Sevgi Doktorları olarak amacımız hastanede tedavi gören çocuklara neşe, umut ve kahkaha armağan etmek.Theodora Sevgi Doktorlar 7 ülkede faaliyet gösteriyor; İsviçre, İngiltere, Belarus, İtalya, Hong Kong, İspanya, Türkiye. Sevgi Doktorları Türkiye'de çalışmalarını Theodora Çocuk Hizmetleri Derneği çatısı altında gerçekleştiriyor.Türkiye’de 9 hastanedeyiz. 8’i İstanbul, 1’i Ankara’da. Devlet hastaneleri ağırlıklı çalışıyoruz. Tüm amacımız minik hastaları güldürerek acılarını hafifletmek.
Sevgi Doktoru olmanın şartı nedir, şu an için Türkiye’de kaç tane sevgi doktoru bulunuyor?
Şu an Türkiye’de 3’ü Ankara’da, 7’si İstanbul’da olmak üzere 10 Sevgi Doktorumuz var. Sevgi Doktorlarımızın çoğu konservatuar mezunu; müzisyen, karikatürist, tiyatrocu… Her alandan sanatçımız var ancak hastane ortamında performans sergilemek başlı başına bir iş. Hem Türkiye hem İsviçre’de eğitim alıyorlar. Bir Sevgi Doktorunun performansa başlayabilmesi için 1,5 yıllık bir eğitimden geçmesi gerekiyor.
Sevgi Doktoru olmak isteyen adayları önce burada mülakata alıyoruz, kabulünden sonra İsviçre’de kısa bir süre ağırlayıp eğitim veriyoruz. Türkiye’de profesyonel Sevgi Doktorlarımızın yanında hastaneye gidiyorlar, bir nevi staj görüyorlar. O 1,5 yıllık süreçte bir karakter oluşturuyorlar. Hepsi önlük giyiyor, stetoskobu var ancak Dr. Madam hep şıktır, Dr. Pinky hep pembe giyinir, Dr. Meto pilot kostümü giyer, odalara kollarını iki yana açarak uçarak girer. Her Sevgi Doktorunun beyaz önlüğü kendi karakterini yansıtır ve her Sevgi Doktorumuzun kendine özgü sanatsal yetenekleri var; pandomim yapmak, gitar çalmak, karikatür çizmek, sihirbazlık yapmak ve kukla oynatmak gibi.
Hastanede yatmak bir çocuk açısından genellikle daha zordur, pandeminin baş gösterdiği günümüzde ne yazık ki temas ve etkileşim de en aza indi. Bu anlamda özellikle pandemi, çocukları ve hastaları nasıl etkiledi? Sizin pandemide ne gibi çalışma ve faaliyetleriniz oldu?
1998’den beri hastanede uzun süre yatan çocuklara kahkaha hediye eden Theodora Sevgi Doktorları, 16 Mart 2020 tarihinden bu yana COVID-19 salgınından dolayı fiziki hastane ziyaretlerini gerçekleştiremiyor. Fakat biz bu süreçte ne yapabiliriz diye çok düşündük ve çocuklara ulaşmanın yeni dijital bir yollarını geliştirdik. İlk etapta YouTube ve Instagram kanalımızdan çocuklar için çok keyifli ve eğlenceli videolar hazırladık ve onları güldürmeye devam ettik. Ve Ağustos 2020'den beri VİZİ VİZİ (Video Ziyareti) Programımız ile 0-18 yaş arası çocuklarımıza özel bir video mesajı göndererek onlara kahkaha dolu anlar yaşatıyoruz. Her hafta KVKK kuralları doğrultusunda ebeveynlerden gelen onaylı formlardan sonra Sevgi Doktorları çocukların çok sevdiği kostümlerini giyip tüm neşeli halleri ile minik hastaları özel videolar hazırlıyorlar.Theodora Çocuk Hizmetleri Derneği'nin cep telefonu hattı üzerinden minik hastalara bu videoları göndererek, onları yeniden rengarenk hayal dünyalarına doğru yolculuğa çıkarıyoruz.
Bu videoların hazırlık aşamasında ebeveynler ile tatlı bir iş birliği yapıyoruz. Onlara ilettiğimiz form aracılığı ile video çekeceğimiz minik hastanın adını, yaşını, sevdiği şarkıyı, büyüyünce ne olmak istediği gibi soruların cevaplarını öğreniyoruz. Daha sonra bu bilgileri Sevgi Doktorlarımızla paylaşıyoruz ve her hafta aynı gün ve saatte çocuklarla bu özel performans videolarını yolluyoruz.Bu programımızla çocuklarımız ve ailelerinden çok olumlu geri dönüşler alıyoruz. Her hafta fiziksel ziyaretlerimizi sabırsızlıkla bekleyen minik hastalar artık bizden gelen VİZİ VİZİ’lerini heyecanla bekliyorlar.
Son olarak okurlarımıza vermek istediğiniz herhangi bir mesaj var mıdır?
Pandemi bize en çok birlikte gülmenin, sarılmanın, kahkaha dolu anların değerini öğretti. Hastanedeki çocuklara varlığımızı hissettirmek, hastane koridorlarını çocuk kahkahaları ile doldurmak için Theodora Sevgi Doktorları olarak, VİZİ VİZİ Programı ile çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz.Kahkaha Arkadaşım, Theodora Sevgi Doktorları’nın düzenli bağış programıdır.Minik bir hastanın kahkaha arkadaşı olmak isteyen bağışçılarımız, dilediği miktarda bağış yaparak hastanede uzun dönem tedavi gören bir çocuğun gülüşüne eşlik edebiliyorlar.Düzenli bağışlar bizim çok önemli çünkü düzenli bağış, sürekli gülücük demek.
Sürekli desteğiniz ile nasıl bir değişim yarattığınızı öğrenmek ister misiniz?
• Çocukların kahkahaları hastane duvarlarını aşacak, hayal dünyasına yolcukları başlayacak.
• Gülmeyi bekleyen hasta bir miniğin Kahkaha Arkadaşı olacaksınız.
• Ve gülmekten daha fazlası, ziyaret ettiğimiz her çocuğun anda kalmasına, onlara tekrar çocuk olduğunu hatırlatmamızda bize yardım edeceksiniz.
Theodora Sevgi Doktorları ismini İsviçre’deki Theodora Vakfı’ndan alıyor. Vakfı kuran iki kardeşten biri olan André Poulie, henüz çocukken geçirdiği bir kaza sonrasında birkaç ayını hastanede geçirmek zorunda kalmış. Annesi Theodora, düzenli şekilde neşeli ziyaretler yaparak André’nin iyileşmesine katkı sunmuş. Bu tecrübeden yıllar sonra 1993’te André’nin aklına, hastanede yatan çocukları bu süre boyunca neşelendirecek bir kurumun temelini atma fikri geliyor. Lozan Üniversite Hastanesi’nin pediyatri bölümünde filizlenen bu fikirle birlikte kurulan vakıf, bugün sekiz ülkede Sevgi Doktorları projesini yürütüyor.
(Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER)