Sağlık

MS hastalığı (Multiple Skleroz) nedir? MS hastalığı belirtileri neler?

Ünlü sanatçı Safiye Soyman'ın oğlu Harun Akaröz, yıllardır mücadele ettiği MS (Multiple Skleroz) hastalığına yenik düşerek bu sabah saatlerinde hayatını kaybetti. Ms hastalığı hakkında araştırmalar hız kazandı.

Abone Ol

MS hastalığı (Multiple Skleroz) nedir? MS hastalığı belirtileri neler? MS hastalığı tedavi edilir mi? İşte tüm merak edilenler...

MS HASTALIĞI NEDİR?

MS (Multiple Skleroz) beyinde ve omurilikte, mesajları taşıyan sinir telleri etrafındaki koruyucu kılıfın (miyelin kılıfı) hastalığıdır. Merkezi sinir sistemi ile organların bilgi iletişimini sağlayan omuriliğin miyelin tabakası üzerindeki fiziksel tahribatın bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Kılıfın hasar gördüğü yerlerde sertleşmiş dokular (skleroz) yer almaktadır. Bu sertleşmiş alana da plak denir. Bu plaklar, sinir sistemi içinde pek çok yerde oluşabilir ve sinirler boyunca mesajların iletilmesini engelleyebilir.

MS HASTALIĞI (MULTİPLE SKLEROZ) BELİRTİLERİ NELERDİR?

Multiple skleroz hastalığının ilk belirtileri, kol ya da bacakta kuvvet azalması-güçsüzlük ve görme sorunu şikayetleri ile başlar.  Multiple Skleroz hastalığında genellikle uyuşma ve karıncalanma, duyularda eksiklik, yürüme zorluğu gibi denge ve koordinasyon güçlüğü, halsizlik, kas spazmları, bulanık görme, idrar kaçırma titreme belirtileri görülür.

MS hastalığını işaret eden belirtiler şunlardır:

Vücudun farklı noktalarında karıncalanma, uyuşma

Kas sertliği, kaslarda kramp ve ağrı

Bulanık, çift görme ve az görme gibi görme sorunları

Boynun öne doğru bükülmesiyle ortaya çıkan elektrik çarpması hissi

Düşünme, öğrenme ve planlama ile ilgili sorunlar

Depresyon ve anksiyete

Konuşma ve yutma güçlüğü

İdrar kaçırma gibi mesane problemleri

Yorgunluk ve halsizlik

Yürüme güçlüğü gibi denge ve koordinasyon sorunları

Kabızlık

Cinsel fonksiyon bozuklukları

Kısa süreli hafıza sorunları

MS HASTALIĞI TEDAVİSİ NASILDIR?

MS hastalığı tedavisi kişiye özel olmalı ve mutlaka erken dönemde başlamalıdır. Hastalık genellikle 20-50 yaş arasında görülmektedir. MS hastalığı ne kadar erken başlarsa o kadar sert seyretmektedir. MS atağı geçiren hasta hayatı boyunca başka bir atak geçirmeyebileceği gibi değişken sıklıkta atak yaşayabilmektedir.

Ataklar halinde görülmediği ve düzelmeye izin vermeyen sürekli ilerleyen formları çok daha ağır ilerlemektedir. MS’in ataklarla başlayıp daha sonra ara vermeden devam eden tipleri de mevcut. MS hastalığının tedavisine ataklar sırasında gecikmeden başlanmalıdır. Erken dönemde başlanan MS hastalığı tedavisi hastalığın ileride hasar bırakmasını engellemektedir.