Kim kimdir?

Münci Kalayoğlu kimdir? Münci Kalayoğlu'nun sağlık durumu nasıl?

Dünyaca ünlü karaciğer nakli cerrahı Prof. Dr. Münci Kalayoğlu, Çeşme'deki evinde beyin kanaması geçirdi ve acil ameliyata alındı. Arama motorlarında Kalayoğlu hakkında araştırmalar hız kazandı. Münci Kalayoğlu kimdir? Münci Kalayoğlu'nun sağlık durumu nasıl?

Abone Ol

MÜNCİ KALAYOĞLU KİMDİR?

Münci Kalayoğlu 1940, Ankara doğumlu, Türk genel cerrah, karaciğer nakli yapan ilk Türk doktor. Organ nakli, özellikle de karaciğer nakli konusunda uzmanlaşmış ve tanınmış Dr. Kalayoğlu dünyanın en iyi cerrahlarından biri olarak kabul edilir.

Türkiye Bilimler Akademisi üyesi olan Kalayoğlu'nun ODTÜ, Ege Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nden fahri doktorası vardır.

KARİYER HAYATI HAKKINDA DETAYLAR

Amerika'da eğitimini tamamladıktan sonra Türkiye'ye döndü ve 1971 yılında Hacettepe Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi alanında yardımcı doçent olarak çalışmaya başladı. Bir yıl sonra doçent, 1977 yılında ise profesör oldu. 1981 ile 1983 yılları arasında Pittsburg Üniversitesi'nde misafir doçent olarak çalıştı. Bu sırada Prof. Thomas Starzl'ın yanında organ nakli üstüne çalışmaya başladı. 1983 yılında Türkiye'ye dönüp karaciğer nakli üstüne çalışmak istedi ancak yetkililer bu dönemde Türkiye'de çocukların ishalden ölmesinin daha önemli bir sorun olduğunu belirtti ve bu görüşünü desteklemedi.  Bunun üstüne Madison Wisconsin Üniversitesi'nden aldığı davetle Amerika'ya gitti.

Eşiyle birlikte Madison, Wisconsin'e yerleşen Dr. Kalayoğlu Wisconsin Üniversitesi'nde Organ Nakli ve Transplantasyon Bölümü'nü kurdu ve bu bölümün başkanlığını yaptı. Başlangıçta tanınmadığı için hastası olmayan Dr. Kalayoğlu eğitimli bir cerrah bulunmadığı için yapışık ikizleri ayırdığı ameliyat sonrasında eyalette tanındı. Wisconsin'de kaldığı süre boyunca karaciğer nakli üstüne uzmanlaştı. Karaciğerin vücut dışında 20 saatten fazla canlı tutulmasını sağlayan Wisconsin solüsyonunun geliştirilmesine katkıda bulundu. 2006 yılında Türkiye'ye döndüğünde 1.500'den fazla karaciğer nakli ve toplamda 5.000'e yakın organ nakli yapmıştır.

2006 yılından Memorial Şişli Hastanesi'nde Organ Nakli, Genel Cerrahi ve Çocuk Cerrahisi Bölüm Başkanı olarak çalışmaya başladı. Mart 2018'de Koç Üniversitesi Hastanesi'ne geçen Dr. Kalayoğlu burada Organ Nakil Merkezi'nde bölüm başkanı olarak çalışmaktadır.

SAĞLIK DURUMU NASIL?

Prof. Dr. Münci Kalayoğlu, Çeşme’deki evinde beyin kanaması geçirdi ve sağlık durumu ciddiyetini koruyor. Ailesi tarafından sabah saatlerinde 112 Acil servise haber verildi ve acil ameliyata alındı.

Ameliyat sonrası yoğun bakım servisine alınan Kalayoğlu'nun sağlık durumu tıp camiası ve hastaları tarafından yakından takip ediliyor.