Türk sinemasının sevilen isimlerinden biri olan usta oyuncu Murat Soydan, yaşamını yitirdi. 84 yaşındaki Soydan'ın ölüm haberi, yakın çevresini ve sevenlerini derin bir üzüntüye boğdu. Acı haberi, oyuncunun kızı Mehveş Soydan, sosyal medya hesabından duyurdu.  Peki Murat Soydan kimdir?, Murat Soydan kariyeri?

Murat Soydan (33)

Murat Soydan Kimdir?

Doğum Tarihi ve Yeri: Murat Soydan, asıl adıyla Rüçhan Tercan, 2 Ekim 1940 tarihinde İstanbul'un Üsküdar ilçesinde doğdu. Şu an 83 yaşındadır.

Yeni Gümüşhane Valisi Aydın Baruş kimdir? Yeni Gümüşhane Valisi Aydın Baruş kimdir?

Murat Soydan (2)

Eğitimi: İlk ve ortaokulu Lüleburgaz'da, liseyi Edirne'de tamamladı. Üniversite için İstanbul'a geldi ve İktisadi İlimler Akademisi'nde okurken İstanbul Belediye Konservatuvarı Türk Müziği bölümünü bitirdi.

Kariyerinin Başlangıcı: Askerliğini yedek subay olarak tamamladıktan sonra 1966 yılında "Perde" mecmuasının düzenlediği yarışmayı kazanarak sinemaya adım attı.

Murat Soydan (12)

Oyunculuk Kariyeri: Sinema kariyerine "Kolsuz Kahraman" adlı filmle başlayan Soydan, 200'e yakın filmde rol aldı. Ayrıca dizi filmlerde de yer aldı. Türkân Şoray ve Hülya Koçyiğit gibi dönemin önemli isimleriyle birlikte birçok filmde başrolü paylaştı.

Murat Soydan (11)

Sanat Hayatı: Bir dönem Sinema Oyuncuları Derneği başkanlığı yapan Soydan, 1970'li yılların "Jön" oyuncularından biri olarak tanındı. Sahne sanatlarından müziğe uzanan geniş bir sanat yelpazesine sahiptir.

Murat Soydan (3)

Kitap Çalışması: 2016 yılında kendi hayatını ve filmlerini konu alan bir kitap yayımladı.

Murat Soydan (22)

Ödülleri: 1972'de 9. Altın Portakal Film Festivali'nde "En İyi Erkek Oyuncu" ödülünü "Zulüm" filmiyle kazandı. Ayrıca 2016'da 23. Uluslararası Adana Film Festivali'nde "Yaşam Boyu Onur Ödülü"ne layık görüldü.

Murat Soydan (1)

Editör: İrem Akbaş