Müşteki Ne Demek?
Müşteki, mağdur olan kişidir. Bir suçun işlenmesi karşısında tehdit altında bulunan, haksız bir eyleme maruz kalan, zarar gören kişiye hukuken müşteki denilmektedir. Müşteki, kelime anlamı itibariyle “yakınan, sızlanan” kişi demektir. Müşteki, diğer bir ifadeyle “şikâyetçi” anlamına gelmektedir.
Müşteki Sanık Ne Demek?
Müşteki sanık, kovuşturma aşamasında kullanılan hukuki bir sıfattır. Bir kimsenin hem bir suça maruz kalmış olması hem de bir suç isnadı altında olması halinde kullanılır. Yani bir kimse, hem suç teşkil eden bir eylemle karşılaşmış hem de suç işlediğine dair isnat altındadır. Her iki suçun aynı suç olması gerekmemektedir. Yine aynı eylemden kaynaklanması zorunlu değildir.
Soruşturma aşamasında, bu kişiye “müşteki şüpheli” denilmektedir. Müşteki şüpheli, iddianamenin kabulü ile yani kovuşturma aşamasının başlaması ile “müşteki sanık” konumuna gelecektir.
Müşteki ve Mağdur Arasındaki Fark Nedir?
Müşteki, herhangi bir suç nedeniyle mağdur olan ya da zarar gören kişi olmakla birlikte savcılık ve farklı yetkili kurumlara başvurup şikâyetini ileten kişileri de ifade eder. Şikayetçi olması için bireyin mağdur olması zorunlu değildir ancak doğrudan suçlardan zarar gören taraf mağdur olarak adlandırılır.
Mağdur müşteki farkı arasında suçun tanık olarak şikâyet edilmesi de yer alır. Müştekinin tanık olduğu olay sonrasında zarar görmesine gerek olmadan dava açması veya ilgili kurumlara ihbarda bulunması, sıfatı alması için yeterlidir. Suçun mağdurları ise şikâyette bulunmadığı takdirde mağdur sıfatını almazlar.