Editör: TE Bilisim
MÜZİK-SEN Yönetim Kurulu üyeleri, Korona virüs nedeniyle getirilen kısıtlamalara takılan düğün salonları ve müzikli işyerlerinin tekrardan açılması için yetkililere çağrıda bulundu. Düzenlenen basın toplantısında konuşan MÜZİK-SEN Genel Başkanı İpek Koçyiğit, yeniden getirilen yasaklamalarla birlikte sahne emekçileri için perişanlık döneminin tekrardan başladığına dikkat çekti. Koçyiğit, “Müzik ve sahne emekçilerinin meslek kuruluşu olarak yöneticilerimizden beklentimiz, düğün salonları ve diğer müzikli işyerleri için getirilen kısıtlamaların bir an önce kaldırılarak bu işyerlerinde emeği ile çalışanların tekrar işlerine kavuşturulması ya da bu tür işyerlerinde kayıt dışı çalıştırılması nedeniyle hiçbir haktan yararlanamayan müzik ve sahne emekçilerine gerekli maddi desteğin bir an önce sağlanmasıdır” açıklamasında bulundu.
“HERKESİ MÜZİK-SEN ÇATISI ALTINDA TOPLANMAYA DAVET EDİYORUZ”
MUZİK-SEN Mali Sekreteri Ali Abacı ve Genel Sekreter Savaş Gençavcı’nın da katıldığı basın toplantısında konuşan Koçyiğit, MÜZİK-SEN’den bağımsız olarak dağınık ve plansız çalışma yürüten toplulukların yaratılacak kamuoyunun gücünü sekteye uğrattığına da vurgu yaptı. Koçyiğit, “Müzisyenlerin devlet ve hükümetler nezdinde yasal statüye sahip bir örgütlenmesi zaten vardır. Bu gibi oluşumların ve dolayısı ile üyelerinin kendi başlarına yasal bir muhataplık veya kazanım elde etmeleri mümkün değildir. Ancak ve ancak sendikamız öncülüğünde koordineli bir çalışma ile itici bir güç haline gelmeleri de kamuoyu yaratma adına önem arz etmektedir. Bu sebeple iyi niyetle çalışma yürüttüklerine inanmak istediğimiz bu oluşumları sorumlu davranmaya ve üyelerini sağlıklı bir şekilde bilgilendirmeye ve MÜZİK-SEN çatısı altında toplanmaya davet ediyoruz.
“YASAKLAMALAR DÖNEMİNDEKİ PERİŞANLIK SÜRECİ TEKRAR BAŞLAMIŞTIR”
Yeniden getirilen kısıtlamalarla birlikte emeği ile çalışanların çok önemli hak kayıplarına uğradığını belirten Koçyiğit, “Kısıtlamalar kapsamında öncelikle gazino, bar, restoran, düğün salonu ve benzer eğlence işyerleri kapatılmış ve kayıt dışı çalıştırılmaları nedeniyle de işyerlerinin kapalı kaldığı sürece sosyal güvenlik haklarından yoksun kalan ve ilgili devlet organlarından hiçbir destek alamayan müzik ve sahne emekçileri adeta perişan olmuşlardır. Kısa bir süre önce restoran ve düğün salonlarının açılmasına karar verilmiş ve bu işyerlerinde çalışan üyelerimiz kısmen de olsa gelir elde etmeye başlamışken, özellikle düğün salonları için yeniden getirilen kısıtlamalar sonucu, nişan, sünnet düğünü, düğün ve benzeri müzikli etkinliklerin tamamına yakın bir bölümü iptal edilmiş ve müzik ve sahne emekçileri için yasaklamalar dönemindeki perişanlık süreci tekrar başlamıştır” dedi.
“KONTROLSÜZ SOKAK DÜĞÜNLERİ ÖRNEK OLARAK SUNULMUŞTUR”
‘Ülkemizdeki diğer işyerlerine herhangi bir kısıtlama getirilmemişken, özellikle düğün salonları için getirilmiş olan bu kısıtlamalar karşısında, salgının yayılmasında sadece düğün salonlarının mı sorumlu olduğu sorusu akla gelmektedir’ diyen Koçyiğit, “Oysa düğün salonları ve oteller ciddi işletmeler olup, bu gibi işletmeler kurumsal gelecekleri açısından salgın kapsamında öngörülen önlemleri tizlikle yerine getirmek için özel bir çaba göstermektedirler. Ancak özellikle kontrolsüz bir şekilde gerçekleştirilen sokak düğünleri ve bu etkinliklerdeki olumsuz uygulama ve davranışlar toplumumuza örnek olarak sunulmuş ve bu şekilde kamuoyunda salgının giderek yayılmasından adeta tek başına düğünler ve müzikli eğlenceler sorumlu gösterilmiştir. Oysa gerçekte salgının yayılmasında otobüs, minibüs, metrobüs, metro, uçak gibi toplu taşım araçları, alış veriş merkezleri, plajlar, toplu ibadetler, asker uğurlamaları gibi araç ve etkinlikler de en az sokak düğünleri kadar etkili olmuştur. Tüm bu nedenlerle müzik ve sahne emekçilerinin meslek kuruluşu olarak yöneticilerimizden beklentimiz, düğün salonları ve diğer müzikli işyerleri için getirilen kısıtlamaların bir an önce kaldırılarak bu işyerlerinde emeği ile çalışanların tekrar işlerine kavuşturulması ya da bu tür işyerlerinde kayıt dışı çalıştırılması nedeniyle hiçbir haktan yararlanamayan müzik ve sahne emekçilerine gerekli maddi desteğin bir an önce sağlanmasıdır” şeklinde konuştu.
“DEVLETİMİZCE ANILAN SANATÇILARA GEREKLİ DESTEĞİN SAĞLANMASINI BEKLİYORUZ”
Yasal yetkili tek Sendika olan MÜZİK-SEN’den bağımsız olarak dağınık ve plansız çalışma yürüten toplulukların yaratılacak kamuoyunun gücünü sekteye uğrattığını kaydeden Koçyiğit konuşmasına şu şekilde devam etti: Müzisyenlerin devlet ve hükümetler nezdinde yasal statüye sahip bir örgütlenmesi zaten vardır. Bu gibi oluşumların ve dolayısı ile üyelerinin kendi başlarına yasal bir muhataplık veya kazanım elde etmeleri mümkün değildir. Ancak ve ancak sendikamız öncülüğünde koordineli bir çalışma ile itici bir güç haline gelmeleri de kamuoyu yaratma adına önem arz etmektedir. Bu sebeple iyi niyetle çalışma yürüttüklerine inanmak istediğimiz bu oluşumları sorumlu davranmaya ve üyelerini sağlıklı bir şekilde bilgilendirmeye ve MÜZİK-SEN çatısı altında toplanmaya davet ediyoruz.
Aksi halde sendikamızın müzik ve sahne sanatçıları ile ilgili elde edeceği her kazanımdan, kendi başına hareket eden her kişinin ve oluşumların mahrum kalacağını ve mağduriyet yaşayacaklarının kaçınılmaz olduğunu, sendikamıza düşen sorumluluk gereği söylemek zorundayız. Üyelerine daha öncede Sanatçı Borçlanma hakkı kazandırmış olan sendikamız bundan sonra da bu çalışmalarına devam edip kazanımlarını daha çoğaltmayı amaçlamaktadır. Salgın dönemi müzisyenlerin örgütsüzlüğünün ne kadar acı sonuçlar doğurduğunu bir kez daha göstermiştir. Bu sebeple tüm müzik ve sahne sanatçılarını sendikalarına sahip çıkmaya ve üye olmayan müzik ve sahne emekçilerini üye olmaya çağırıyoruz. Bununla birlikte, Ülkemizdeki mevcut sendikal sistem nedeniyle güçlü ve etkili sendikalar oluşturamayan, iş ve ücret güvencesinden, toplu sözleşme ve sosyal güvenlik hakkından yoksun bir şekilde günlük kazanıp günlük yaşayan, ortalama kazançları Asgari Ücretin altında kalan, taksitle yaşayıp borçlu ölen ve COVİD-19 salgını nedeniyle uzun bir süredir işyerlerinin kapanması ve ne zaman açılacağının belli olmaması sonucu mağdur ve muhtaç duruma düşen müzik ve sahne emekçilerinin ve bakmakla yükümlü oldukları ailelerinin dikkate alınarak, Devletimizce anılan sanatçılara gerekli desteğin sağlanmasını bekliyoruz.
Haber: Kadir GÜRHAN
Yorumlar