Marmara Denizi’nde art arda meydana gelen depremler, bölgedeki sismik hareketliliği yeniden gündeme taşıdı. Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul ve çevresinde hissedilen sarsıntıların asıl büyük depremin ayak sesleri olduğunu ifade ederek uyarılarda bulundu.
Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Denizi’nde özellikle Kumburgaz Fayı’nda son zamanlarda çok sayıda küçük ve orta şiddetli depremin yaşandığını belirterek, “Bu depremler, beklediğimiz büyük deprem değil. Aksine, bu tür sarsıntılar fay hattında biriken stresi artırarak kırılmayı tetikliyor. Marmara'da asıl beklenen deprem 7’nin üzerinde olacak” dedi.
Depremin ardından yapılan açıklamalarda yalnızca olay anına odaklanılmasının yanlış olduğunu vurgulayan Görür, “Deprem, deprem olduğu zaman konuşulmayacak kadar önemli bir konudur. Asıl konuşulması ve hazırlık yapılması gereken zaman, deprem olmadan öncedir” ifadelerini kullandı.
Kentsel dönüşümün yalnızca bina inşa etmekten ibaret olmadığını vurgulayan Prof. Görür, “Depreme dirençli bir kent oluşturmak, çok daha kapsamlı ve bilimsel bir hazırlık süreci gerektirir. Sadece hükümet ve belediyelerin değil, halkın da bu sürece dahil olması gerekir. Artık gerekeni halk yapmalı; yapacağı şey ise yöneticileri gözetlemek, yapılanları denetlemek olmalıdır” dedi.