Haber- Atila Göker

Komik ve videoların baş kahramanları olarak da tanınan penguenleri bilmeyenimiz yoktur. Keyifli hareketleri ve ilginç halleri ile penguen videoları en fazla izlenen videoların başında geliyor. Ne yazık ki dünyanın en büyük penguen kolonisi olarak bilinen  ve Arjantin'in Patagonya bölgesinde yaşayan Macellan penguenlerinin nesli, küresel ısınma nedeniyle tehdit altında.  

ÖMRÜ 25 İLA 30 YILDIR

Macellan penguenleri Güney Amerika kıyılarında yaşarlar. Balık ve bazı kabukluları yiyen etoburlardır. Bu penguenler yuvalarda ve hatta çalıların altında yuva yaparlar. Bunlar, 400.000 kadar pengueni içeren gruplar halinde yaşayan oldukça sosyal hayvanlardır! Bu kuşların ömrü 25 ila 30 yıldır.

Macellan Pengueni Popülasyonu

IUCN Tehdit Altındaki Türlerin Kırmızı Listesi'ne göre, Macellan penguenlerinin tahmini popülasyonu 1,1 ila 1,6 milyon çifttir.

• Arjantin kıyısında 900.000
• Falkland Adaları'nda 100.000
• Şili'de 144.000 ila 500.000 çift

Macellan penguenlerinin koruma statüleri Tehdit Altında ve nüfusu azalıyor

Geçtiğimiz aylarda kıyıya vuran binlerce macellan pengueni hakkında Uruguay Çevre Bakanlığı'nda çalışan Carmen Leizagoyen, "Bu, sudaki ölüm oranı yüzde doksan, yağ rezervleri olmadan ve boş mideyle gelen genç örnekler." dedi.

Kitlesel yok oluşun nedeni hâlâ bilinmiyor, ancak bilim insanları aşırı iklim değişikliklerinin türlerin hızla azalmasına katkıda bulunduğundan endişe ediyor.

magellanic-penguin

TEHTİT ALTINDAKİ TÜR
2004'ten bu yana uzmanlar, Macellan penguenlerini (Spheniscus magellanicus) 'tehdit altındaki tür' olarak görüyorlar.

Son 30 yılda bu kuşlardan yüzlercesinin Güney Amerika'nın doğu kıyılarında ölü olarak bulunması yaygın hale geldi.

Örneğin 2010 yılında Brezilya sahillerinde 550'den fazla penguen açlıktan öldü . İki yıl sonra, 745 penguen daha ülkenin kıyı şeridinde öldü . İlginç bir şekilde, bu toplu ölümler mutlaka aynı nedenden dolayı meydana gelmiyor.
Örneğin 2019'da Arjantin'de aşırı sıcak hava dalgasından 354 penguenin yuvalama alanlarında öldüğü ortaya çıktı.

Editör: Atila Göker