CANAVARLAR: LYLE VE ERİK MENENDEZ'İN HİKAYESİ NE ANLATIYOR?

Lyle Ve Eric Menendez

Canavarlar: Lyle ve Erik Menendez'in Hikâyesi, 1996 yılında ebeveynlerini öldürmekten hüküm giymiş iki erkek kardeş olan Lyle ve Erik Menendez'in hikayesini konu ediyor. 1989 yılında ebeveynlerini evlerinde vahşice vurarak öldüren kardeşler, ilk polis soruşturmasından sıyrılıp ailelerinin servetiyle lüks bir yaşam sürdü. 1996 yılında ise mahkum edilen kardeşler, şartlı tahliye imkanı olmaksızın ömür boyu hapis cezasına çarptırıldılar.

4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü nasıl ortaya çıkmıştır? 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü nasıl ortaya çıkmıştır?

MENENDEZ KARDEŞLERİN HİKAYESİ NE?

Menendez Kardeşler.jpg2

Çiftin iki oğlu oldu. Lyle ve Erik zenginlik ve imtiyaz içinde büyüdü. Beverly Hills’te bulunan evleri muhitin en pahalı sokaklarından birindeydi. Erik başarılı bir tenisciydi; Lyle, Princeton Üniversitesi’ne gitti.

Ancak ailenin içinde yaşananların bambaşka olduğu ortaya çıktı. Mahkemede her iki kardeş babasının çocukken kendilerine cinsel tacizde bulunmaya başladığını ve annesinin bunu bilmesine rağmen sustuğunu söyledi.

20 Ağustos 1989’da ne oldu?

Menendez Kardeşler

Anne ve baba oturma odasında televizyon izlerken kardeşler içeri girip ikisini de yakın mesafeden 12 kalibrelik av tüfeğiyle defalarca vurdu. 

Zaman çizelgesine yönelik anlatılar farklılık gösterse de bir noktada kardeşler yerel bir sinemaya gidip bilet aldı ve bir festivale katıldı.

23:47’de Lyle ağlayarak 911’i aradı ve “Birisi ebeveynlerimi öldürdü” dedi.

Polis, anne ve babanın başa isabet eden ölümcül kurşunlara ek olarak diz kapaklarından vurulduğunu kaydetti. Savcılar daha sonra bunun cinayeti mafya saldırısı gibi göstermek için yapıldığını söyledi. Kardeşler ilk başta şüpheli olarak görülmedi. Ama ebeveynlerinin cenazesindeki tuhaf davranışları ve harcamaları dikkat çekmeye başladı.

Yargı süreci

Kardeşlerin psikoloğu L. Gerome Oziel’le ilişki yaşayan Judalon Smyth’in polise her şeyi anlatması üzerine 8 Mart 1990’da Lyle tutuklandı.

Smyth, polise kardeşlerin Oziel’e cinayetleri anlattığını duyduğunu ayrıca bu itirafın kayda alındığını da söyledi. Kasetler, kardeşler psikoloğu tehdit ettiği için doktor-hasta gizliliği altında değerlendirilemeyeceği gerekçesiyle davada delil olarak kullanıldı.

Lyle’dan sonra Erik de tutuklandı.

1993’te başlayan ilk davada, iki kardeş de yıllarca süren cinsel, duygusal ve fiziksel tacizden sonra can güvenliğinden endişe ettiği için ebeveynlerini öldürdüğünü söyledi. Kardeşlerin iki kuzeni, tacizin yıllardır farkında oldukları yönünde ifade verdi. Erik ve Lyle’a göre cinayetlerden önceki günlerde Jose Menendez sessiz kalmazlarsa her ikisini de öldürmekle tehdit etmişti.

Mart 1996’da, kardeşler birinci derece cinayet ve tasarlayarak öldürme suçundan ayrı ayrı iki kez suçlu bulundu. Şartlı tahliye olasılığı olmaksızın müebbet hapse mahkum edildiler.

SON DURUM NE?

Menendez Kardeşler. Son Hali

Senelerce davayı takip eden ve ‘The Menendez Murders‘ adında bir kitap yazan araştırmacı gazeteci Robert Rand, Erik’in 17 yaşındayken kuzeni Cano’ya yazdığı, babasının cinsel tacizini ve ne kadar korktuğunu anlatan bir mektubu ortaya çıkardı.

2023 tarihli belgesel serisi ‘Menendez + Menudo: Boys Betrayed’ Porto Riko’lu müzik grubu Menudo’nun eski bir üyesinin gençken Jose Menendez’in cinsel tacizine uğradığı yönündeki iddiasını ayrıntılı olarak anlattı.

Davaya yönelik değişen tepkiler ve yoğun ilginin ardından Menendez kardeşler bir tür sosyal medya fenomeni haline geldi ve çok sayıda insan iksinin de serbest bırakılmasını savundu.

Mayıs 2023’te kardeşlerin avukatı, ortaya çıkan yeni kanıtlar gerekçesiyle tahliye başvurusunda bulundu.

Muhabir: Buse SARI