Gündem

Nihon Hidankyo kimdir, nedir?

2024 Nobel Barış Ödülü'nün sahibi Nihon Hidankyo grubu hakkında araştırmalar hız kazandı. Peki, Nihon Hidankyo kimdir, nedir? Nihon Hidankyo ne iş yapar?

Abone Ol

Nobel Ödül Komitesi, kökeni Hiroşima ve Nagazaki'deki atom bombası saldırılarından kurtulanlara dayanan nükleer karşıtı Nihon Hidankyo grubunun, 2024 Nobel Barış Ödülü'nün sahibi olduğunu açıkladı. Peki, Nihon Hidankyo kimdir, nedir? Nihon Hidankyo ne iş yapar? İşte detaylar...

NİHON HİDANKYO NEDİR?

Nihon Hidankyo, Japonya'da atom bombası mağdurlarının haklarını savunan ve nükleer silahsızlanmayı destekleyen bir örgüttür. Tam adıyla "Nihon Hidankyo" (Japon Atom Bombası ve Hidrojen Bombası Mağdurları Derneği), 1956 yılında kurulmuştur ve Hiroşima ile Nagasaki'de yaşanan nükleer saldırılardan sağ kurtulan hibakuşalar (bombadan kurtulan ve radyoaktiviteye maruz kalan kişi) tarafından desteklenmektedir.

Nihon Hidankyo'nun amacı, hibakuşaların yaşadığı sağlık ve sosyal sorunları gündeme getirmek, onlara destek olmak ve nükleer silahların yasaklanması için ulusal ve uluslararası düzeyde çalışmalar yürütmektir. Örgüt, nükleer silahsızlanma hareketlerinin öncüsü olarak kabul edilir ve dünya genelinde bu amaca yönelik kampanyalar düzenler. Ayrıca, mağdurların tedavi, tazminat ve sosyal haklar gibi konularda taleplerini dile getirir ve Japon hükümetinden bu konuda destek talep eder.

NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ NEDİR?

Nobel Barış Ödülü, Alfred Nobel'in vasiyeti uyarınca, her yıl ulusların ve halkların kardeşliği, silah ve orduların azaltılması, ve barış kongreleri düzenlemek için en çok çaba sarfeden kişi, kişiler veya kuruluşlara verilir.

Nobel Barış Ödülü Oslo'daki Norveç Nobel Komitesi tarafından verilir. Bu komitenin üyeleri Norveç parlamentosu tarafından seçilir.