Öğrencileri zor günler bekliyor
Konut fiyatlarındaki artışla birlikte kira fiyatlarında da bir süredir önlenemez bir yükseliş söz konusuydu. Kira artışlarından en çok etkilenen kentlerin başında da ba...
Konut fiyatlarındaki artışla birlikte kira fiyatlarında da bir süredir önlenemez bir yükseliş söz konusuydu. Kira artışlarından en çok etkilenen kentlerin başında da başkent Ankara geliyordu. Ankara’da özellikle Çankaya’da merkezde çok ciddi kira artışları söz konusu. Hatta kira artışları nedeniyle ev sahipleri ile kiracılar arasında sorunlar da yaşanıyor.
İşte tam bu ortamda yakın zamanda üniversite öğrencileri Ankara’ya gelmeye başlayacak. Binlerce öğrenci kiralık ev tutmak isteyince fiyatlarda yine bir yükselme söz konusu olabilir. Ancak şu anki fiyatlar bile öğrencileri çok zorlayacak miktarlarda.
Emlak uzmanları, 1 Temmuz 2023’e kadar kiralarda yüzde 25’in üzerinde artış yapılamayacağına dair düzenlemeyi hatırlatıyor ancak bunun pratikte mümkün olmadığını da ifade ediyor.
Başta da dediğimiz gibi kira artışlarının en çok yaşandığı ilçelerin başında Çankaya geliyor. Çankaya’da kira artışlarının yüzde 200’e varan oranlarda arttığı biliniyor. Yakın zamana kadar 2 bin liralık konut, 6 bin liraya kiralanıyor. Bu arada yalnızca kiracıların mağduriyeti de söz konusu değil.
Yüksek ve fahiş kiralar, yeni bir sorunu da beraberinde getirdi. Kiracılar artık kirasını ödeyemez duruma gelince ev sahipleri de yüksek kira getirisi elde edeceğim derken, elindekinden de oluyor ve kirasını alamıyor.
Yakın zamanda kira artışının nerelerde olacağına bakacak olursak emlak uzmanları, özellikle öğrencilerin yoğun olarak yaşadığı Cebeci bölgesine dikkat çekiyor. Bunun yanında Hacettepe Üniversitesi öğrencilerinin tercih ettiği Beytepe semti de artıştan nasibini alacak bölgelerden.
Emlak uzmanlarının kira artışlarının önüne geçilmesi için bazı önerileri de var. Örneğin, konut için devlet arazilerinde 49 yıllık kiralama sistemine geçilmesi ve böylece gayrimenkulde rantın önüne geçilmesi olabilir. Diğer yandan inşaat maliyetlerinin de düşürülmesi gerekiyor.
Sektör temsilcileri bu alanda KDV muafiyetinin sağlanmasının da çözüm olabileceğini ifade ediyor. Ayrıca sektör temsilcileri, Mülkiyet Kanunu’nun da yeniden ele alınması ve gerekli altyapının oluşturulmasını istiyor.