2019 yerel seçimlerinin ardından Kahramankazan Belediyesi’nde başkanlık koltuğuna oturan Serhat Oğuz, hayata geçirdiği projelerle çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Göreve geldiği günden bu yana“Sevdamız, gecemiz, gündüzümüz Kahramankazan. Her şey Kahramankazanımız için diyen Oğuz, “ İlk iş olarak belediyemizin gelir gider dengesinin fotoğrafını çekerek, tasarruf etmek için kolları sıvadık. Tasarruf yaptık, ancak hizmette tasarruf yapmadık” ifadelerini kullandı.
Kahramankazan Belediyesi, 2019 yerel seçimlerinin ardından Serhat Oğuz’un başkanlık koltuğuna oturmasıyla birlikte önemli hizmet ve çalışmalara imza attı. 57 bin nüfuslu Kahramankazan, yerel yönetimler alanındaki bu çıkışıyla adından söz ettirirken Serhat Oğuz, 2 yılda gerçekleştirdiği proje ve hizmetlerin bir kısmını gazetemiz okurları için sıraladı.
“KAHRAMANKAZANIMIZ ANKARA’NIN VE TÜRKİYE’NİN PARLAYAN YILDIZI OLACAK”
Öncelikle merhabalar, 2019 yerel seçimlerinin ardından başkanlık koltuğuna oturdunuz. Bu iki yıllık süreçte hayata geçirdiğiniz proje ve çalışmalardan söz edebilir misiniz? İlçenize hizmet getirirken genel anlamıyla öncelikleriniz nedir?
2019 yerel seçimlerinin ardından hayata geçirdiğimiz projelerle örnek çalışmalara imza atmaya çalıştık. Hizmet yolculuğuna başlarken, “Sevdamız, gecemiz, gündüzümüz Kahramankazan. Her şey Kahramankazanımız için”dedik ve yola koyulduk. İlk iş olarak belediyemizin gelir gider dengesinin fotoğrafını çekerek, tasarruf etmek için kolları sıvadık. Tasarruf yaptık, ancak hizmette tasarruf yapmadık. Bunun altını özellikle çizmek istiyorum. Hizmet noktasında asla ve asla tasarruf yapmadık. Tüm imkânlarımızı Kahramankazanımız için seferber ettik ve etmeye devam edeceğiz. Bu kapsamda yalnızca dış mahallelerimize (köylerimize) 2 yıllık süreçte yaklaşık 6 milyon TL tutarında hizmet götürdük. Ciğir Mahallemizde 142 dönümlük bir araziyi satın alarak, belediyemize kazandırdık. Görev ve yetki ayrımı gözetmedik. Mazeret değil iş ürettik. Kahramankazanımız inşallah Ankara’nın ve Türkiye’nin parlayan yıldızı olacak..
Aynı zamanda bir eğitimcisiniz 21 yıl boyunca edebiyat öğretmenliği görevini sürdürdünüz. Bu anlamda ilçenize eğitim alanında getirdiğiniz hizmetler nelerdir?
‘Öğrencilerimiz geleceğimiz’ dedik, ‘onlara burs vereceğiz’ dedik. Kahramankazan Eğitim Kültür Yardımlaşma Derneği’ni kurduk. Ve şu anda 300 üniversite öğrencimize ayda 150’şer TL burs veriyoruz. Bu yıl ise bu sayıyı 600 öğrenciye çıkaracağız. Hedefimiz burs verdiğimiz öğrenci sayısını 1000’e çıkarmak. İlçemizde birinci sınıfa başlayan yavrularımıza her yıl okulun ilk günü kırtasiye seti hediye ediyoruz. Tüm okullarımıza spor malzemesi desteğinde bulunuyoruz.
Pandemi süresince uzaktan eğitime katılma imkânı olmayan öğrencilerimizi öğretmenleriyle buluşturmak için Mobil EBA Destek Noktası Otobüsü (EBABÜS) projesini hayata geçirdik. Milli Eğitim Bakanımız Sayın Ziya Selçuk da, EBABÜS’ü ziyaret ederek, öğrencilerle birlikte derse katıldı.
“PANDEMİDE ESNAFIMIZIN YANINDA OLDUK”
İçinden geçtiğimiz bu zorlu günlerde korona virüsle mücadelede başlattığınız seferberlik kapsamında ne gibi çalışmalarda bulundunuz? Belediye olarak koronavirüs salgınına karşı başlattığınız temizlik seferberliğini normalleşme sürecinde de devam ettirmeyi düşünüyor musunuz?
Pandemi sürecinde başlattığımız temizlik seferberliği haricinde ayrıca iş yerleri kapalı olan esnafa (kahvehane, çay ocağı, kafe vb.) 1000 TL’lik nakdi destekte bulunduk. Ayrıca belediyemizin kiracısı olan esnaflarımızdan yine iş yeri kapalı olanlardan kira almadık. Diğer esnaflarımızdan işgaliye bedeli almadık. Berber, lokanta ve kahvehane gibi işletme sahiplerimize yardımlarda bulunduk. Belediyemizin ihtiyaçlarını ilçemiz esnafından karşılayarak, bu zorlu süreçte esnaf kardeşlerimizin kasasına yaklaşık 8 milyon TL girmesini sağladık
“ANKARA’DA BU PROJEYİ UYGULAYAN İLK BELEDİYE OLDUK”
Belediye tarafından iş arayanlar ile işverenleri aynı platformda buluşturan Kahramankazan Belediyesi İstihdam Merkezi (KİM) kurulduğu Temmuz 2019 yılından bu yana kaç kişiyi iş sahibi yaptı?
Kahramankazan İstihdam Merkezi’ni (KİM) kurduk. Ankara’da bu projeyi uygulayan ilk belediye olduk. KİM ile pandemi süreci de dahil olmak üzere şu ana kadar 1300 vatandaşımıza yeni iş imkânı sağladık. TUSAŞ’la imzaladığımız protokol kapsamında açtığımız “İmalat ve Montaj Elemanı Kursu”nu başarıyla tamamlayan 16 kardeşimizin TUSAŞ’ta işe başlamasını sağladık. Aynı zamanda diğer proje ve çalışmalarımıza da değinmek isterim.
Türkiye’de ilk kez bir belediye tarafından hayata geçirilen uygulama ile internet servis sağlayıcılığı ve altyapısı hizmeti verecek olan KazanBelNet Şirketi’ni kurduk. BTK’dan gerekli lisansları alarak faaliyete başlayan şirketimiz, vatandaşlarımıza daha hızlı interneti daha ucuz fiyata sunuyor. 2000 aboneye ulaşan KazanBel Net, şu ana kadar taahhütlü 6 milyon TL’lik ciroya ulaştı. 2000. Müşterimizin abonelik kayıt işlemlerini Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Sayın Adil Karaismaloğlu, KazanBelNet’i ziyaret ettiği sırada yaptı. Hedefimiz önce Ankara sonra da tüm Türkiye’de internet servis sağlayıcılığı hizmeti vermek.
Belediyemizde araç kiralama dönemini sona erdirdik. Araç filomuza öz kaynaklarımızla 7 milyon TL değerinde 12 yeni hizmet aracını ekleyerek, hemşehrilerimizin hizmetine sunduk. Ayrıca yine belediyemizde makam aracı kullanımı uygulamasını da sonlandırdık.
“YÜZDE 50 HİBEYLE 1 MİLYON 200 BİN SEBZE FİDESİNİ ÇİFTÇİLERİMİZE DAĞITTIK”
Tarım ve hayvancılık ilçesi olan Kahramankazan’da çiftçi ve üreticilere yönelik ne gibi desteklerde bulundunuz? Aynı zamanda ileriye dönük olarak hayata geçirmek istediğiniz yeni projeler var mıdır?
Bir tarım ve hayvancılık ilçesi olan Kahramankazanımızdaki çiftçi ve üreticilerimize sürekli olarak destek olduk. 2019 ve 2020 yıllarında 2 milyon sebze fidesini çiftçilerimize dağıttık. Bu yıl da yüzde 50 hibeyle 1 milyon 200 bin sebze fidesini mayıs ayında çiftçilerimize dağıttık. Ayrıca, son yıllarda rekolte ve kalitesinde düşüş yaşanan ilçemizin meşhur Ova Kavunu’nun üretimini yeniden canlandırmak için çiftçilerimize yüzde 100 hibe oranıyla tohum, ilaç ve ekipman desteğinde bulunduk. Yine ilçemizdeki çiftçi, üretici ve öğrencilerimize yönelik modern tarım eğitimlerinin düzenleneceği 150 bin metrekarelik bir meyve bahçesi oluşturduk. Buradan elde edilecek meyveleri ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza dağıtılacağız. Ayrıca, ilçemizden çıkan termal suyun ısıtmasında kullanıldığı bir termal sera kurduk. Park ve bahçelerimizde kullandığımız çiçek ve bitkileri burada yetiştirerek, dışarıdan çiçek ya da bitki satın almıyoruz. Salı Pazarımıza mahallelerimizden ücretsiz servis uygulaması başlattık. Belediyemizin destek ve girişimleriyle Kahraman Kadınlar Kooperatifi’ni hayata geçirdik. Önümüzdeki günlerde kooperatifimiz çalışmalarına başlayarak, ürettikleri ürünleri vatandaşlarımızla buluşturacak. Kahramankazan Köylü Pazarı’nı kurarak, çiftçilerimizin ürünlerini vatandaşlarımızla buluşturmasını sağladık. Ankara’da bir ilke imza atarak hayvan yetiştiricilerimiz için Mobil Koyun Banyoluğu hizmetini başlattık. Pandemi nedeniyle çiftçilerimizin elinde kalan yaklaşık 150 ton patates ve soğanı satın alarak, ihtiyaç sahiplerine dağıttık. Böylece hem çiftçimizin hem ihtiyaç sahiplerinin yüzünü güldürdük. Ayrıca, eti, kavunu ve balıyla meşhur olan ilçemizi coğrafi işaret tescilli ilk ürününü almasını sağladık. Kendine has tadı, aroması ve kokusuyla bilinen kavunumuz ilçemizin ilk coğrafi tescilli ürünü oldu, sırada kavurma ve karadutumuz var.
“MİLLET BAHÇESİ YALNIZCA İLÇEMİZİN ÇEHRESİNİ DEĞİŞTİRMEYECEK ANKARAMIZA DA DEĞER KATACAK”
Yapım çalışmaları tüm hızıyla süren Millet Bahçesinde sona gelindi diyebilir miyiz?
En büyük vaadimiz olan Kahramankazan Millet Bahçesi’nin yapım çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. 191 dönümlük alana yapılacak olan Millet Bahçesi önümüzdeki günlerde inşallah hizmete girecek. Yalnızca ilçemizin çehresini değiştirmekle kalmayacak olan aynı zamanda Ankaramıza da önemli bir değer katacak olan Millet Bahçesi için Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum’a teşekkür ediyorum.
(Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER)