Okul alışverişi başladı

Haber: Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER Eylül ayında açılması planlanan okullar için öğrenciler ve veliler heyecan...

Abone Ol

Haber: Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER

Eylül ayında açılması planlanan okullar için öğrenciler ve veliler heyecanlı. Yeni eğitim- öğretim yılına sayılı günler kala kırtasiye alış verişine çıkan öğrenci ve veliler için uyarılarda bulunan Tüketici Dernekleri Federasyonu  Genel Başkanı Aziz Koçal, alınacak ürünlerde mutlaka TSE veya CE amblemleri olan ürünler tercih edilmelidir. CE veya TSE amblemlerinin altında üretici veya ithalatçı firmanın ismi ve iletişim bilgileri de birlikte aranmalıdır”dedi.

Okullarda yüz yüze eğitimin planlanmasının ardından kırtasiyecilerin vitrinleri kırtasiye ve okul malzemeleriyle doldu. Öğrenci ve velilere yönelik uyarılarda bulunan Tüketici Dernekleri Federasyonu  Genel Başkanı Aziz Koçal, kırtasiye malzemelerinde merdiven altı ürünlerin satın alınmaması gerektiğine dikkat çekti.

 Yapılan son açıklamalara göre öğrencilerin Eylül ayında  ders başı yapması planlanıyor. .Bu nedenle aileler okul alışverişleri için kırtasiyeci, tuhafiyeciler ve ayakkabıcılarda yoğunluk oluşturmaya başladı diyen  Tüketici Dernekleri Federasyonu  Genel Başkanı Aziz Koçal,” Öğrenci velilerinin okul alışverişi yaparken aldıkları her üründe çok dikkatli olmaları çocuklarının sağlık ve güvenliği için önem taşımaktadır. Öyle ki satın aldıkları okul çantaları, giyim, ayakkabı ve kırtasiye malzemelerindeki kanserojen kimyasallar nedeniyle bazı ürünler öğrenciler için büyük risk taşımaktadırlar” dedi.

“ALINAN KIRTASİYE VE DİĞER OKUL ÜRÜNLERİNDE TSE VEYA CE AMLEMLERİ ARANMALI”

 Koçal:Geçen eğitim öğretim dönemlerinde  gelen şikayetler üzerinden yapılan tespitler sonucu;   merdiven altında üretilen CE ve TSE amblemi ve bu amblem altında üretici veya ithalatçı firma isimleri ve iletişim bilgileri bulunmayan kırtasiye ve okul çantaları ile giyim ürünleri gibi ürünlerden çok şikayetlerin geldiği, görülmüştür “ Bu nedenle öğrenciler için alış veriş yapacak velilerimizin birtakım  uyarıları dikkate almaları öğrencilerin sağlık ve güvenliği açısından önemlidir.

“ALINAN ÜRÜNLERİN BELGELERİ SAKLANMALI”

Okul alış verişi yaparken dikkat edilmesi gereken hususları aktaran Koçal, şunları sıraladı:

“Alınan kırtasiye ve diğer ürünlerde mutlaka menşei ve markasına dikkat edilmeli, fitalatlar ve azo boyalar zehirli kimyasal maddelerdir. Kırtasiye malzemeleri ile okul araç ve gereçlerinde katkı maddesi olarak kullanılmaktadır,  bu nedenle  alınacak ürünlerde çocukların sağlığı göz önünde bulundurularak uluslar arası standart işaretleri olan  TSE veya CE amblemleri olan ürünler tercih edilmelidir. CE veya TSE amblemlerinin altında üretici veya ithalatçı firmanın ismi ve iletişim bilgileri de birl gösterilmeli

“KOKULU VE BOYALI ÜRÜNLERDEN KAÇINILMALIDIR İKTE ARANMALIDIR”

“ Satın alınan ürünlerde,  oyuncak sınıfına giren boya kalemi, keçeli kalem, pastel boya,   suluboya, guvaş boya, parmak boyası, oyun hamuru gibi ürünlerde standartlara uygunluğu gösterir” EN 71 standardına uygundur” ibaresi aranmalıdır. “  

 “Mataralar ve beslenme çantalarının plastik olmamasına özen gösterilmeli kokulu ve boyalı ürünlerden kaçınılmalıdır.  Ürün üzerinde “Solvent içermeyen su bazlıdır” uyarıları olan ürünler alınarak, ürünün özelliklerini içeren etiket ürün üzerinde aranmalı. “

 “Sırt çantaları ve giysilerde ağır boya kokuları olan, yada boyaları çıkan ürünlerden uzak durulmalıdır.”

“MERDİVEN ALTI ÜRÜNLERDEN UZAK DURULMALI”

“Merdiven altı olarak tabir edilen sağlığa zararlı kalitesiz, sahte markalar taşıyan taklit ve korsan ürünlere ucuz olması nedeniyle itibar edilmemeli, ve yapılan her türlü alışverişlerden fiş veya fatura ,kullanım kılavuzu gibi belgeler mutlaka alınarak saklanmalıdır. Öğrencilerde alerjik durum ya da şüphe edilen rahatsızlıklar alınan ürünlerden kaynaklandığı endişesi  doğarsa derhal ürünler test ettirilmeli, ya da en yakın bir tüketici derneğinden destek alınmalıdır.”      

“Sosyal medya üzerinden düşük fiyatlı oluşturulan linklerden alış veriş yapılmamalı, bu sitelerde görseli yayınlanan ürünler aldatıcıdır. İnternet üzerinden alış veriş yapmak isteyenler mutlaka güvenli siteleri tercih etmelidir. Alınacak ürünün imalatçı veya pazarlayıcısı konumunda olan firmaların sitelerinden alınmalıdır”.

 Ticaret Bakanlığı ve diğer bakanlıkların öğrencilerin sağlık ve güvenliği için    yaptıkları  çeşitli denetimlerde alınan numuneler ve yapılan laboratuvar analizleri sonucu güvensiz çıkan ürünler  (GÜBİS) güvensiz ürünler sitesinde yayınlanmaktadır. Velilerimiz http://guvensizurun.gov.tr/ bu linkten güvensiz çocuk ürünleri ve kırtasiyeler listesine ulaşabilirler”

“Satın alınan ürünlerin ayıplı çıkması halinde, saklanan belgeler ile parası talep edilmeli veya değiştirilmeli, satıcı veya sağlayışı yerine getirmiyor ise Tüketici Hakem Heyetlerine gidilmelidir.”

”Özellikle defter alımlarında ürünün etiketinde yazılı olan gramaj ve sayfa sayısı kontrol edilmeli, son zamanlardaki kur yükselmesi nedeniyle fiyatlarda cüzi artışlar yaparak yaprak sayısının azaltılarak, fazla fiyat artışı yapılmadığı görüntüsü veren satıcıların olduğu şikayetleri gelmektedir.”

Arısoy: ÇOCUKLARIMIZ İÇİN BİLİNÇLİ BİR TÜKETİCİ OLMALIYIZ

Gazetemize açıklamalarda bulunan öğrenci velisi Ayşe Arısoy ise, okul alış verişlerinde önceliklerinin sağlıklı ürünler olduğunu belirterek şu açıklamalarda bulundu:

Pandemi sebebiyle zor günler geçirdik, özellikle çocuklarımız yüz yüze eğitimi bir hayli özledi.Alınan kararların yerinde olduğunu düşünüyorum. Bizlere düşen ise aşı vurulmak ve tedbirlere devam etmek. Bu yıl en çok özlenen alış verişlerden biri de kırtasiye ürünleri oldu. Kızımla bu hafta sonu okul alış verişine çıkacağız. Önceliğimiz, sağlıklı, kullanışlı ürünler. Bu anlamda merdiven altı ürünlere de çok dikkat etmek gerekiyor. Alış veriş yaparken  bilinçli olmak, aldığı ürünü sorgulamak, kutusunu veya üzerindeki yazıları incelemek son derece önemli’’