Editör: TE Bilisim
Türkiye’de okullaşma oranları uzun yıllardır Avrupa Birliği ülkelerinin gerisinde. Özellikle kız çocuklarının okula gitme oranı ülkemizde erkek çocuklarına göre çok daha düşük seviyelerde. Cumhuriyet döneminde büyük bir eğitim atılımı yapılsa da bu oranlar bugüne kadar düşük kalmaya devam etti.
Okullaşma oranlarının yanı sıra, okulu terk oranlarında da artış yaşandığı iddiaları kamuoyunun gündemine yansımıştı. Ekonomik krizle birlikte bu durumun daha da arttığı düşünülüyor. Peki, Milli Eğitim Bakanlığı, bu sürece karşı ne tür önlemler alıyor. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, TBMM Başkanlığına sunulan bir yazılı soru önergesini yanıtladı. Özer’in verdiği bilgilere göre Milli Eğitim Bakanlığının bu süreçle ilgili yaptığı çalışmalar şu şekilde:
Öğrencilerin eğitimden yoksun kalmaması amacıyla hazırlanan 2016/5 sayılı Mevsimlik Tarım İşçileri ile Göçer ve Yarı Göçer Ailelerin Çocuklarının Eğitime Erişimi konulu genelge kapsamında il ve ilçe takip ekiplerince; aileler çocuklarının eğitime erişimlerinin önemi ile ilgili muhtelif zamanlarda ziyaret edilerek, bilgilendirme çalışmaları yapılıyor.
Ailelere yaşam boyu eğitim felsefesinden hareketle, halk eğitimi merkezleri bünyesinde eğitimin önemi, eğitime erişim, eğitim hakkından faydalanma, aile içi ve bireysel eğitim-danışmanlık hizmetleri ve meslek edindirme kursları, imkânlar dâhilinde okuma yazma kursları veriliyor.
Öğrencilerin nakil işlemleri genelge kapsamında yapılıyor. Söz konusu ekiplerce çocukların okula erişim ve devamları takip ediliyor.
İhtiyaç duyan öğrencilere telafi eğitimi veriliyor. Yarıyıl ve yaz tatilinde telafi, yetiştirme, destekleme kursları ile sosyal etkinlik çalışmaları yapılıyor. Ortaokul öğrencisi çocuklar yatılı bölge ortaokullarından faydalanabiliyor. Özel eğitime ihtiyaç duyan öğrenciler için çalışmalar yapılıyor. Şartlı eğitim yardımı ve diğer yardımlardan faydalanmaları sağlanıyor. Okul kıyafeti, kırtasiye ve benzeri ihtiyaçları karşılanıyor.
Ayrıca bakanlığa bağlı mesleki ve teknik eğitim kurumlarında öğrenciler mesleki bilgi ve becerilerini geliştirmek için işletmelerde beceri eğitimi eğitimi alıyor. Mesleki eğitim merkezlerinde dört yıllık eğitim süresi boyunca öğrenciler meslek alanlarında bir işletme ile yapılan sözleşme doğrultusunda haftada dört gün işletmelerde beceri eğitimi, haftada bir gün ise okulda genel bilgi dersleri ile mesleklerine ilişkin teorik eğitim alıyor. Anadolu meslek programında 12'nci sınıf öğrencileri haftada üç gün işletmelerde beceri eğitimi, haftada iki gün ise okulda teorik eğitim alıyor. Anadolu teknik programında ise 11 'inci sınıf sonunda öğrenciler kırk iş günü işletmelerde uygulama eğitimi görüyor.
Yorumlar